sector conservador

Set vocals del CGPJ forcen un Ple extraordinari sobre la reforma judicial

Serà previsiblement convocat pel president Lesmes en un termini màxim de tres dies hàbils

El 83% dels jutges espanyols veu la justícia independent però creu que els Governs sempre volen controlar-la

zentauroepp55135589 spain s king felipe vi listens to a speech by supreme court 200927121858

zentauroepp55135589 spain s king felipe vi listens to a speech by supreme court 200927121858 / J J GUILLEN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Set vocals del sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han presentat un escrit en el qual sol·liciten la celebració d’un Ple extraordinari en aquest òrgan per tractar la reforma plantejada per PSOE i Podem de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) dirigida a modificar la majoria parlamentària necessària per renovar el Consell, en funcions des de desembre del 2018.

Fonts de l’òrgan de govern dels jutges han assenyalat que, com que són més de cinc els vocals que sol·liciten la celebració del Ple, serà previsiblement convocat pel president del CGPJ, Carlos Lesmes, en un termini màxim de tres dies hàbils. Això vol dir que la reunió ha de tenir lloc, com a molt tard, dimarts que ve.

Això coincideix amb una enquesta de Metroscopia en la qual el 83% dels jutges espanyols consideren que la justícia és independent del poder polític, malgrat que creu que tots els Governs, sigui quina sigui la seva ideologia, mostren més interès a controlar-la que a proporcionar-li els mitjans que la facin més àgil i eficaç.   

L’escrit per demanar el Ple el subscriuen set vocals designats a proposta del PP, que són José Antonio Ballestero, Carmen Llombart, Nuria Díaz Abad, Gerardo Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya i María Ángeles Carmona.

En la seva proposta, els vocals assenyalen que fan la seva petició a l’empara de l’article 600.2 de la LOPJ. Segons aquest article, «s’haurà de celebrar sessió extraordinària si ho considera oportú el President o si el sol·liciten cinc vocals». El Ple encara no ha sigut convocat, però fonts del Consell donen per fet que el president l’acceptarà, tot i que és probable que es fixi per a la setmana que ve, ja que aquest divendres Lesmes acudeix a l’entrega dels Premis Príncep d’Astúries a Oviedo.

Crítiques de la carrera judicial

La reforma ha causat una forta resposta tant en l’oposició com en l’àmbit judicial, ja que totes les associacions excepte Jutges per la Democràcia i també en àmbits de la cúpula judicial s’ha qualificat fins i tot d’inconstitucional l’intent d’acabar amb la majoria reforçada per designar els vocals del CGPJ. S’hi afegeix el mètode parlamentari triat, la proposta de llei, que eludeix els informes preceptius del mateix CGPJ, el Consell Fiscal i el Consell d’Estat.

De fet, les dues majoritàries, l’Associació Professional de la Magistratura i Francisco de Vitoria, han decidit plantar el Ministeri de Justícia. No acudiran a les reunions a les quals els havia convocat el secretari d’Estat, Pablo Zapatero, mentre no es retiri el projecte de reforma de la LOPJ.

Notícies relacionades

«No podem parlar de plans de xoc o projectes de reforma amb qui justifica, promou i recolza un projecte de reforma de la llei orgànica del poder judicial que ataca de pla la independència judicial i ens situa fora dels valors i estàndards europeus de separació de poders», afirmen les dues en un comunicat.

Per la seva part, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) ha presentat aquest dijous un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional perquè insti les Corts Generals a «votar d’una vegada» la renovació del Consell, de manera que els grups polítics «almenys compleixin les seves obligacions constitucionals més elementals».