MOCIÓ DE CENSURA

Rajoy veu «reparació moral» en la resolució de la 'Gürtel' malgrat la condemna al PP

Insisteix en un comunicat que la moció de censura es va basar en una «enorme manipulació»

El PSOE afirma que Casado «no és un líder lliure» per regenerar el PP

20201015 519168 rajoycomunidacoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy el maig del 2018 va ser traumàtica i la ferida continua sagnant per al PP, com ho demostren els fets de les últimes 48 hores. La sentència del Suprem que va ratificar la sentència de l’Audiència Nacional  sobre el ‘cas Gürtel’ (que va donar peu que el dirigent socialista volgués fer escac al cap de l’Executiu) ha sigut analitzada amb benevolència per part de la direcció del PP i de Rajoy, que fins i tot aquest dijous va enviar un comunicat dient que l’alt tribunal ha fet una «reparació moral» i que la iniciativa política de Sánchez es va sustentar en una «enorme manipulació». [Aquí l’anàlisi detallada del que sí que diu]

Els conservadors han posat el focus en el fet que en la sentència coneguda aquest dijous es fa referència que l’Audiència Nacional, fa dos anys, al·ludís a la caixa b del PP malgrat que aquesta causa no es jutjava i, per tant, el partit no es podia defensar. I els populars obvien totes les altres coses: que l’alt tribunal confirma que el PP es va beneficiar entre 1999 i 2005 dels delictes comesos per la trama corrupta muntada per Francisco Correa i en la qual van participar una quinzena de persones, entre d’altres l’extresorer Luis Bárcenas i els exalcaldes Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda. 

Rajoy escriu que el 31 de maig del 2018 va declarar davant el Congrés que la sentència de Gürtel no condemnava l’Executiu, ni el seu president ni cap dels seus membres», tampoc el PP ni a qualsevol dels seus militants. L’excap de l’Executiu agraeix «a tots els espanyols» que «l’han honrat amb la seva confiança durant els anys» que es va dedicar a l’activitat política «i molt especialment durant» la seva etapa al capdavant de la Presidència del Govern.

Notícies relacionades

El PSOE va rebutjar aquesta interpretació de l’excap de l’Executiu i del PP de Pablo Casado. El portaveu dels socialistes en el Senat, Ander Gil, els va demanar que «no tergiversin la sentència». «Cap carta del president Rajoy esborrarà la realitat que ve recollida en una sentència judicial en ferm», va proclamar al pati del Congrés. «Respectin les decisions judicials. No les tergiversin. I si no volen per carta, busquin la manera, però demanin perdó. I tornin el que van robar», va reclamar. 

Cospedal i Fernández Díaz

Gil també va llançar un míssil contra Casado, que va agafar les regnes del partit després del comiat de Rajoy. Segons la seva opinió, «no és un líder lliure per iniciar la regeneració» d’aquesta formació, perquè va arribar a la cúpula gràcies a molts dirigents que estan «assenyalats» per la justícia. Es referia, tot i que no la va citar, a l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, a qui la Fiscalia Anticorrupció va apuntar en el ’cas Kitchen’, l’operació amb fons reservats que els populars van organitzar per robar informació a Bárcenas sobre la caixa b. No obstant, el jutge Manuel García-Castellón no l’ha imputat, almenys encara. Sí que estan sent investigats per aquesta causa l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz (que va recolzar Casado en les primàries i va entrar en la seva primera executiva) i Francisco Martínez, ex número dos d’aquest departament.