MOCIÓ «INJUSTA»

El PP denuncia que Sánchez va arribar a la Moncloa gràcies a una «mentida»

El Suprem rebutja les al·lusions a la caixa b que van desencadenar la moció de censura

El PSOE i Podem remarquen que la sentència corrobora la corrupció del PP

zentauroepp54924868 pla obert del l der del pp  pablo casado  aquest 14 9 2020  200914141229

zentauroepp54924868 pla obert del l der del pp pablo casado aquest 14 9 2020 200914141229 / David Murarra (PP)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres la sentència de la peça principal del ‘cas Gürtel’ que va dictar l’Audiència Nacional el maig del 2018, amb poques variacions en les penes dels culpables. No obstant, sí que fa un apunt que per al PP és clau i al qual s’agafa per defensar la presidència de Mariano Rajoy: l’alt tribunal considera que la sentència de l’Audiència va fer excessives mencions a la caixa b del partit malgrat que no era el que es jutjava en aquella peça. Totes aquestes referències al diner negre van portar Pedro Sánchez a presentar una moció de censura contra Rajoy que va acabar guanyant. Ara, amb la sentència del Suprem, el seu successor en el PP, Pablo Casado, considera que es demostra que el dirigent socialista va arribar a la Moncloa gràcies a una «mentida».

El portaveu nacional dels populars, el també alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va afirmar que el Suprem acredita ara que la moció va ser «injusta» perquè ha eliminat de la sentència «els paràgrafs que la van fonamentar» (sobre la caixa b). Segons Almeida, Rajoy va pagar «injustament» amb unes «responsabilitats polítiques» que no li corresponien.

El PP acata la sentència, tot i que acusa Sánchez de ser president gràcies a «una moció de censura basada en una mentida i donant lliçons d’exemplaritat».  Fonts de la direcció de Casado assenyalen que l’extresorer del partit Luis Bárcenas, a qui el Suprem rebaixa la condemna a una pena de 29 anys i un mes davant els 33 anys i quatre mesos que va fixar l’Audiència, no ha tingut res a veure amb el nou equip que ara porta les regnes del PP. Bárcenas, recorden, va amenaçar de querellar-se contra l’ara senador Javier Maroto i el mateix Casado perquè li van dir delinqüent. El compromís del líder del PP amb «l’exemplaritat és total», remarquen. 

«CorruPPtes»

Notícies relacionades

Els partits del Govern de coalició, en canvi, consideren que la sentència d’aquest dimecres corrobora la corrupció del PP. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo (PSOE), va dir que la sentència li provoca «una insistent preocupació perquè no és bo llegir aquestes coses». La titular d’Igualtat, Irene Montero (Podem), va escriure a Twitter un missatge amb una paraula: «CorruPPtes». Fonts del PSOE van remarcar la «corrupció sistèmica» dels populars.

Per al partit d’Inés Arrimadas, és la confirmació d’«una greu condemna per corrupció en el PP». «Ciutadans serà sempre implacable contra aquesta xacra que s’ha d’erradicar», va dir el diputat liberal Edmundo Bal en aquesta mateixa xarxa social.