competències ampliades

El Govern preveu transferir a Euskadi la gestió de les presons al març

L'Executiu basc ha mostrat aquest dijous la seva satisfacció per un cronograma que manté els blocs de traspassos pendents amb un retard de tres o quatre mesos a causa de la pandèmia

GRAFCAV2737. VITORIA, 20/02/2020.- El lehendakari, Iñigo Urkullu (d), recibe este jueves en Vitoria a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias (i), antes de reunirse para concretar el calendario de transferencias pendientes, que incluirá la gestión del régimen económico de la Seguridad Social. EFE/ David Aguilar

GRAFCAV2737. VITORIA, 20/02/2020.- El lehendakari, Iñigo Urkullu (d), recibe este jueves en Vitoria a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias (i), antes de reunirse para concretar el calendario de transferencias pendientes, que incluirá la gestión del régimen económico de la Seguridad Social. EFE/ David Aguilar / David Aguilar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern ha proposat transferir a Euskadi la gestió de les presons el març del 2021, segons recull el nou calendari remès a l’Executiu d’Iñigo Urkullu, en el qual s’inclouen les 30 transferències pendents, excepte la gestió del règim econòmic de la Seguretat Social.

El Govern Basc ha mostrat aquest dijous la seva satisfacció per aquest cronograma, ja que es mantenen els blocs de transferències pendents amb un retard de tres o quatre mesos, un període «menor que l’aturada provocada per la pandèmia de Covid-19», han assenyalat a EFE fonts de l’Executiu de Vitòria.

Segons aquesta proposta transmesa al Govern Basc pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, que dirigeix Carolina Darias, les transferències es faran efectives en tres blocs.

El primer, previst inicialment per al desembre del 2020 i que es retarda ara al març del 2021, inclou la gestió dels centres penitenciaris d’Euskadi, una de les transferències més reclamades pel PNB, tot i que la política penitenciària seguirà en mans del Govern central.

En aquest primer bloc també figuren assegurances, serveis privats de seguretat, meteorologia, assegurances agràries, transport per carretera, fons de protecció a la cinematografia, mercat de productes de pesca i cultius marins, paradors de turisme, assignació de l’ISBN i de l’ISSN (registres d’autenticitat de les publicacions), i ordenació i gestió del litoral.

El segon bloc, que expirava inicialment el juny del 2021, es retarda a l’octubre de l’any vinent i hi figuren la gestió dels aeroports i dels ports d’interès general, és a dir, els de Pasaia i Bilbao.

A més, en aquest bloc s’inclouen les següents matèries: crèdit oficial, crèdit i banca, mercat de valors, centres de recerca, hidrocarburs, salvament marítim, sector públic estatal, administració institucional i innovació tecnològica, transport ferroviari en línies de rodalies i de l’antiga Feve, immigració, i títols i estudis estrangers en ensenyaments universitaris.

A aquestes matèries s’afegeixen en el bloc dos: permisos de circulació i matriculació de vehicles, règim electoral municipal, inspecció pesquera, i centre d’estudis i experimentació d’obres públiques. Totes es transferiran fins a l’horitzó de l’octubre del 2021.

El tercer bloc consistirà a «iniciar els estudis per a l’examen de matèries relacionades amb la gestió econòmica de la Seguretat Social». En aquest cas els treballs començaran el novembre del 2021 i acabaran el maig del 2022.

Hi cal afegir la gestió de l’ingrés mínim vital, que per mandat legal ha de ser transferit per al pròxim 31 d’octubre.

Notícies relacionades

El vice-‘lehendakari’ i conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, ha mostrat la seva satisfacció a l’arribada aquest matí al ple que celebra el Parlament basc perquè s’està «en el camí per recuperar els passos compromesos», per avançar de «manera definitiva» en aquesta legislatura en la conclusió del procés de transferències pendents.

A partir d’aquí, ha dit, el Govern basc podria «plantejar-se nous horitzons en l’àmbit de l’autogovern», després de recordar que el retard respecte al cronograma inicial té a veure amb la pandèmia i amb successius processos electorals.