Sánchez exigeix al PP que respecti la «presumpció d'innocència» d'Iglesias

El president del Govern central reitera la seva confiança en el seu vicepresident

El líder morat insisteix que el Tribunal Suprem no l'investigarà

zentauroepp55407351 iglesias201014092750

zentauroepp55407351 iglesias201014092750 / Mariscal

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha sortit en defensa del seu vicepresident segon en una sessió de control al Govern amb molta bronca, plena d’interrupcions i insults. Pablo Iglesias ha sigut el centre dels atacs de l’oposició després que la setmana passada el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón socil·lités al Tribunal Suprem que investigués el líder morat en relació amb el ‘cas Dina’. El secretari general del PSOE ha mirat de tancar l’assumpte recorrent a l’article  24.2 de la Constitució que recull el dret a la «presumpció d’innocència». Fet que no ha evitat que Iglesias hagi rebut dures crítiques i fins i tot hagi protagonitzat un agre debat amb la dirigent de Vox Macarena Olona

«Li dic clarament que el vicepresident segon i tot el meu Govern tenen la meva més absoluta confiança», ha etzibat Sánchez a Pablo Casado quan aquest li ha demanat el cessament del líder d’Unides Podem al·legant que García-Castellón considera que ha pogut cometre fins a tres delictes: descobriment i revelació de secrets amb l’agreujant de gènere, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i/o simulació de delictes. 

No obstant, el cap de l’Executiu ha deixat clar que els indicis que pugui tenir un jutge de l’Audiència Nacional no són suficients i que Iglesias és innocent de qualsevol delicte fins que es demostri el contrari. Així, esgrimint la Constitució –aquesta que ha dit que el PP només compleix «a mitges» i quan li convé– Sánchez ha citat l’article 24.2, que estipula el dret de tots els ciutadans a la «presumpció d’innocència». 

 

El líder socialista no s’ha limitat a defensar el seu vicepresident, sinó que ha decidit contraatacar. «Aquest és un Govern que no té ni processatsni condemnats ni imputats, a diferència de quan vostès governaven amb set ministres processats i tres ministres condemnats», ha sentenciat, paraules que han generat esbroncades en el grup popular. 

El CGPJ

El PP critica que es vulgui reformar la llei per elegir el CGPJ per decidir que jutge jutja el vicepresident

Després del suport de Sánchez, Iglesias ha hagut d’afrontar les preguntes de l’oposició i, amb un to molt més assossegat del que és habitual, ha intentat evitar la confrontació directa pel ‘cas Dina’. «En la pregunta que vostè ha registrat em deia si em sentia preparat per exercir les meves obligacions com a vicepresident: la resposta és ‘sí’», ha respost a un seguit d’atacs del secretari general del PPTeodoro García Egea, que, entre altres coses, l’ha acusat de motivar la reforma legal que facilitarà la renovació del Consell General del Poder Judicial per elegir «el jutge que el jutgi»

No obstant, Iglesias ha tornat a insistir que el Tribunal Suprem no acceptarà la petició de García-Castellón i que mai s’asseurà al banc dels acusats. «Vostè és una persona intel·ligent i, tot i que no en sàpiga de dret, en el seu partit hi ha bons juristes que l’hauran informat a vostè del que dirà el Tribunal Suprem», ha remarcat.

Amenaces al jutge

Vox acusa Iglesias de ser l’artífex de les amenaça al jutge García Castellón

Molt més tens ha sigut el debat dialèctic que ha mantingut amb la secretària general del grup parlamentari Vox, Macarena Olona. La parlamentària ultra ha acusat el vicepresident d’estar al darrere de les amenaces que ha rebut el jutge de l’Audiència Nacional a les xarxes socials. «Vostè és un autèntic esbirro, perquè practica la fatxenderia política», li ha dit després de retreure-li que «ataqués» els magistrats instructors.

 

«Vostè no m’enganya ni a mi ni a Vox. Ni el seu to contingut ni aquest monyo podran amagar l’autèntic ‘Coletas’, el que aspira a aparèixer en els telenotícies amb xandall bolivarià», li ha dit Olona, que també ha fet referència al nou ‘look’ del vicepresident per preguntar-li si ara que té «el clatell més aclarit» sent «l’alè de la justícia». 

Iglesias ha negat taxativament les acusacions d’Olona abans de revelar que, segons les indagacions policials, els atacs provenen de «comptes vinculats a l’extrema dreta» i que el Ministeri de l’Interior les està investigant. «A vostès els agradaria ser terribles feixistes, però no passen d’acomplexats reaccionaris», li ha etzibat el líder morat.  

La moció

Una vegada superat el debat dialèctic de primera hora del matí, el Congrés ha debatut també a migdia una moció conseqüència d’interpel·lació urgent amb què el PP pretenia reprovar el líder dels morats per «no defensar la democràcia» i ser el primer «instigador» dels atacs a la monarquia. Un plantejament que ha sigut vist per gran part dels partits de la Cambra com un intent de replicar a Vox.

El secretari general del grup parlamentari conservador, Guillermo Mariscal, ha criticat Iglesias per «no defensar la democràcia, atacar la Constitució des del Consell de Ministres i ser còmplices de la campanya d’assetjament dels jutges que els investiguen». La proposta dels conservadors, que també recull la petició de cessar el ministre de Consum, Alberto Garzón, es votarà dijous. No obstant, tot apunta que no tirarà endavant, ja que, de moment, els vots del PPVoxCsUPN Fòrum Astúries són insuficients.

Notícies relacionades

Els ultres han titllat el vicepresident de «deslleial» amb Espanya i han lamentat que un «bolxevic irredempt i confés» promogui «accions contra la Corona». En la mateixa línia, el portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha apuntat que tant Iglesias com Garzón han incomplert la seva promesa de defensar la Constitució amb «lleialtat al Rei» i ha criticat als socialistes que estiguin disposats a aguantar els envits dels morats a la monarquia.

En defensa del vicepresident i del ministre, el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, ha arremès contra el PP per «intentar recuperar el poder a qualsevol preu fins i tot, per vies no democràtiques»