MÒBIL ROBAT D'UNA EXASSESSORA

La possible imputació d'Iglesias esclata al Govern

El jutge deixa a la picota el vicepresident al demanar que se l'investigui pel 'casDina'

Sánchez ratifica el seu recolzament al líder de Podem, i el PSOE «aguantarà» a l'espera del Suprem

zentauroepp54112513 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro de derecho200714185948

zentauroepp54112513 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro de derecho200714185948 / EUROPA PRESS J Hellin POOL

7
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan menys s’esperava, el ‘cas Dina’li ha esclatat al Govern i amenaça de provocar tensions entre el PSOE i Unides Podem. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va demanar aquest dimecres al Tribunal Suprem que investiguiPablo Iglesias en relació amb el robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham. Una clatellada judicial per al vicepresident segon que, com a primera conseqüència, va eclipsarPedro Sánchez en la presentació dels plans de l’Executiu per absorbir els fons europeus.

La notícia, esgrimida des del primer moment pel grup de la dreta per exigir el cessament d’Iglesias, va instal·lar el sector socialista del Consell de Ministres en un ferri silenci, trencat només per la ministra portaveu, María Jesús Montero: «Pablo Iglesias sap que té tot el nostre suport». Paraules que va confirmar Sánchez hores després en una conversa informal amb periodistes abans de pujar a un avió amb destinació a Algèria. A les files morades, ministres i diputats van sortir a defensar el vicepresident i van qualificar la decisió del jutge d’un intent de «destruir» Iglesias.

A mig matí, enmig de la intervenció del president del Govern sobre la gestió dels ajuts europeus, la petició d’investigar Iglesias pels delictes de descobriment i revelació de secrets ambl’agreujant de gènere, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i/o simulació de delicte va enfosquir l’anunci de l’Executiu. Hores després, ni tan sols la ministra d’Igualtat i número dos de Podem, Irene Montero, va aconseguir desviar el focus d’Iglesias a l’anunciar una reforma de la llei de l’avortament del 2015.

Sorpresa per la decisió

«No donem crèdit», van remarcar veus del partit morat que no entenen que, a mitjans de setembre, la Sala Penal de l’Audiència Nacional acceptés el recurs presentat per Iglesias per tornar a ser considerat com «perjudicats» en el ‘cas Dina’ i que, setmanes després, pretenguin imputar delictes al seu cap de files.

«El jutge se salta l’Audiència Nacional i la Fiscalia perquè contra Podem i contra Iglesias tot s’hi val»

Pablo Echenique

Portaveu d’Unides Podem

«El jutge se salta l’Audiència Nacional i la Fiscalia perquè contra Podem i contra Pablo Iglesias tot s’hi val», ha lamentat el portaveu parlamentari del partit, Pablo Echenique, a través de Twitter. El dirigent morat, que va criticar que s’intenti «destruir» Iglesias, va assenyalar que consideren «inconcebible» que el Tribunal Suprem accepti la petició de García Castellón. Un suport al qual es van afegir els ministres morats Yolanda Díaz i Alberto Garzón.

Per la seva banda, Iglesias va evitar pronunciar-se sobre la polèmica i, enun acte al qual va acudir a la tardaper presentar les línies mestres del fons europeu per a temes socials, no va fer cap menció a la seva possible imputació. Tan sols va fer una referència entre línies: la modernització d’Espanya «tindrà a davant els que sempre han estat en contra», que són una part «molt important de les dretes» i «els poders profunds» que volen tornar Espanya al passat, va sostenir. «Aquest Govern assumirà les tasques històriques que li han tocat», va remarcar.

Un «atac» al Govern

La notícia va posar en tensió el PSOE. En el Govern, primer la ministra portaveu va tenir un gest amb Iglesias. «Respectem la Justícia i Pablo Iglesias sap que té tot el nostre suport», va dir a l’abandonar el ple del Senat. En una conversa informal abans d’agafar un avió rumb a Algèria per a una visita oficial, Sánchez va reafirmar les paraules de Montero i va comentar que ja havia traslladat el seu suport a Iglesias a través d’una conversa telefònica.

El PSOE lamenta que s’hagi eclipsat la presentació del pla per als fons europeus

Més tard, a ‘'La noche en 24 horas’, a TVE, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, no va sortir de l’argumentari de l’Executiu: la notícia del’exposició raonada del magistrat no genera «cap inquietud» en el Govern, perquè la causa no té «res a veure» amb el càrrec d’Iglesias ni amb la seva tasca en l’Executiu. Però la número dos no va voler avançar què succeirà si el seu company de Gabinet és imputat: «Hem vist en la vida política situacions tan insòlites en relació amb els càrrecs públics en totes les direccions que convé la prudència i esperar als temps de la Justícia».

«Noavançarem esdeveniments», va afirmar cada vegada que va ser interpel·lada. I respecte al missatge oblic del vicepresident contra els qui s’oposen a la modernització, Calvo va reconèixer que hi ha una Espanya «que es manifesta reticent a les reformes», resistent a les «polítiques progressistes». La mà dreta de Sánchez no va voler aturar-se en la «coincidència» de l’escrit del jutge amb la posada en escena de l’Executiu del pla de recuperació: ho entén com una «casualitat». 

Tot i així, la tònica general entre els socialistes va ser la prudència, quan no, directament, el silenci. Fonts pròximes a la cúpula del PSOE assenyalen que «la consigna és, de moment, aguantar», com va succeir mesos enrere amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el seu polèmic cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos. També la dreta va afectar l’Executiu, aquest va sostenir el pols i la tempesta va amainar. Aquest és, amb tot, un cas diferent, que ha donat moltes voltes i que pot arribar a la vora del Suprem, i si l’assumpte «es complica, potser desemboca en una sortida d’Iglesias, que podria suposar la sortida d’Unides Podem del Govern», opinen a Ferraz. Però això succeiria a mitjà i llarg termini, no de manera imminent i només si el cas s’embolica judicialment. 

Per arribar a aquest punt, doncs, encara queda. Primer, el Tribunal Suprem ha d’acceptar investigar Iglesias (després del pronunciament de la fiscalia), designar un magistrat perquè porti el cas i sol·licitar un suplicatori al Congrés per citar-lo, si aquest no vol declarar per voluntat pròpia. En aquell moment el PSOE es trobaria en una situació delicada, havent de pronunciar-se sobre si concedir-lo o no. I també Sánchez hauria de decidir què fa amb el seu vicepresident i el seu soci de coalició: si el manté al seu costat o el desallotja del Consell de Ministres. 

Casado demana el cessament del líder morat i Cs que comparegui en el Congrés

«El PP està ara mossegant, però ells tenen ‘Kitchen’, i això els matarà a ells també. Però tots hem de deixar algun mort pel camí», opinen des del quarter general. I això que els dos casos «no són comparables».

No obstant, des de la cúpula socialista prefereixen no avançar-se «perquè tot canvia d’un dia per l’altre». De moment, lamenten que el‘cas Dina’esclatés aquest dimecres i ho qualifiquen d’«un atac evident al Govern». «És una hòstia i ens ha fotut, clarament, perquè a més era el dia de l’anunci estrella del pla de recuperació. En política hi ha poques casualitats», sentencien. De tots els delictes que persegueixen Iglesias, el que alguns creuen més delicat és el de denúncia falsa. 

Exigències de dimissió

Notícies relacionades

Malgrat que fonts del Govern apunten que «aguantaran» la pressió, l’oposició conservadora va carregar durament contra l’Executiu. El líder del PPPablo Casado, va tardar a penes uns minuts a demanar a Twitter a Sánchez que expulsi Iglesias del Govern, informa Pilar Santos. «Ha de seguir l’exemple que exigia en la seva moció de censura», va escriure.

«Sánchez ha de cessar Iglesias. Ha de seguir l’exemple que exigia en la seva moció de censura»

Pablo Casado

President del PP

La líder de CsInés Arrimadas, també va aprofitar perarraconar el Governi va sol·licitar la compareixença d’Iglesias en el Congrés. A més, va remarcar que, en el cas de ser imputat, Iglesias ha de dimitir. La formació taronja, per tant, no va arribar tan lluny com el PP. Vox va intentar guanyar-hi alguna cosa per haver presentat una querella contra el vicepresident a l’agost.