'CAS DINA'

Iglesias sobre la seva possible imputació: «Absolutament impossible. No passarà»

El vicepresident descarta dimitir perquè considera que el Tribunal Suprem no li obrirà una investigació

Comenta que Sánchez li va traslladar el seu suport i que també va rebre un missatge d'ànims de Puigdemont

GRAF6739. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado

GRAF6739. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado / Jose Maria Cuadrado Jimenez (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Absolutament impossible. No passarà». Així de taxatiu s’ha mostrat Pablo Iglesias sobre la possibilitat que el Tribunal Suprem accepti la petició del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón per investigar-lo pels delictes de descobriment i revelació de secrets amb l’agreujant de gènere, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i/o simulació de delicte en el marc del ‘cas Dina’. «Tothom sap què dirà el Tribunal Suprem», ha afirmat el secretari general de Podem donant a entendre que desestimaran la sol·licitud. 

En una entrevista a RAC-1, el vicepresident segon del Govern s’ha pronunciat per primera vegada després de conèixer-se la notícia per assegurar, en reiterades ocasions, que resulta «inconcebible» que la sala d’admissió del Tribunal Suprem tramiti la sol·licitud que podria acabar amb la seva imputació i que, per tant, no es planteja la seva dimissió. 

«Ni com a mera hipòtesi concebem que hi pugui haver una imputació», «és un impossible en aquest país», ha insistit el líder d’Unides Podem abans de remarcar que a Espanya «no han condemnat i imputat a ningú només per les seves idees». Preguntat sobre si té alguna informació per realitzar afirmacions tan contundents, Iglesias ha afirmat que «interpreta» que serà així perquè «seria inconcebible que en una democràcia de la Unió Europea en la qual han passat algunes coses greus» acabés investigat perquè «les clavegueres de l’Estat» el van espiar «il·legalment»

Sobre si ha parlat amb Pedro Sánchez, Iglesias ha assegurat que «el president del Govern és perfectament conscient del que està passant» i que dimecres passat va mantenir una conversa amb ell en què li va transmetre el seu suport. A més, ha comentat que ha rebut molts missatges de recolzament. Entre els quals el de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont

La dreta judicial

Iglesias ha responsabilitzat les formacions de la dreta de l’atac judicial que està patint. «La dreta d’aquest país està disposada a utilitzar tota mena de mitjans, legals i il·legals, per fer caure aquest Govern», ha afirmat després d’assenyalar que controlen les anomenades ‘clavegueres de l’Estat’ per «generar soroll» i instal·lar determinats missatges. «El que s’ha fet amb nosaltres en aquest país, crec que a Catalunya això es comprèn bé, té pocs precedents», ha remarcat. 

Referent a això, s’ha mostrat convençut que «és massa evident el que ha passat i el que està passant» per danyar l’Executiu. A més, ha deixat caure que resulta curiós que la notícia es fes pública el dia que el president del Govern primer i els quatre vicepresidents després presentaven els plans per gestionar els més de 140.000 milions d’euros que arribaran des d’Europa per reactivar l’economia. 

Defensa del Govern

En defensa d’Iglesias han sortit aquest dijous nombrosos dirigents d’Unides Podem i diverses ministres del sector socialista del Govern. La vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, ha rebutjat «especular» sobre el futur judicial del seu company en el Consell de Ministres. «Estic còmoda amb un Govern molt determinat en el que és important, que és com sortir d’aquesta situació tan dura que estem vivint des de la primavera», ha sentenciat, remetent-se al recolzament que va expressar dimecres passat la ministra portaveu, María Jesús Montero, a Iglesias. 

Precisament, Montero ha assegurat que el vicepresident segon no està sent «investigat per la seva responsabilitat actual» en l’Executiu, i que les raons que han fet que l’Audiència Nacional demani al Tribunal Suprem que l’investigui «formen part de la seva vida anterior». En una entrevista a TVE, Montero ha sigut clara: «Iglesias no està investigat per haver fet un mal ús de l’exercici del seu càrrec o per haver fet ús de diners públics de forma indeguda, ni per qüestions vinculades a la seva responsabilitat actual. Forma part de la seva vida anterior», ha assegurat.

«El Govern confia en el vicepresident i no entrarà en qüestionaments que debilitin la seva figura, ja de per si bastant atacada», ha dit, per la seva banda, el ministre de Transport, José Luis Ábalos. A més, el dirigent socialista ha reconegut que té «clar contra qui es va [amb la petició d’investigació], però no què es pretén protegir». «La justícia sempre ha de protegir un bé jurídic i en aquest cas no aconsegueixo visualitzar-lo. No veig ningú que denunciï que s’ha vulnerat algun dret propi. És el que em costa veure», ha insistit. 

Un «escàndol»

En el partit morat, el portaveu parlamentari, Pablo Echenique, ha suggerit que l’intent d’imputar Iglesias forma part d’una operació contra el líder morat per les seves crítiques a la monarquia i per les seves crítiques a la paràlisi en la renovació del Consell General del Poder Judicial. En aquest sentit, ha qualificat d’«enorme ridiculesa» el plantejat pel jutge de l’Audiència Nacional i ha dit que hauria de recolzar les seves acusacions en «proves». 

Notícies relacionades

«A qualsevol escenari amb un mínim de sentit comú, amb un mínim de professionalitat democràtica, en un país amb uns estàndards bàsics, això no té cap tipus de recorregut», ha afirmat el secretari d’Organització de Podem, Alberto Rodríguez. En el mateix sentit, la portaveu nacional, Isa Serra ha incidit que es tracta d’«un escàndol» i que «no hi ha per on agafar-ho».

Dolores Delgado i el PP

A davant, socialistes i morats tenen el PP. El secretari general conservador, Teodoro García Egea ha criticat que Iglesias miri d’«aferrar-se a l’escó» i s’ha preguntat com actuarà la Fiscalia amb Dolores Delgado al capdavant: «¿Què farà Dolores Delgado en aquest cas? Va ser ministra del PSOE col·locada a dit per Sánchez». Tot seguit ha remarcat que l’informe que enviarà la Fiscalia al Tribunal Suprem sobre si acceptar o no la petició d’investigar Iglesias està «en mans d’una exministra socialista».