CONSELL EXECUTIU

Budó: «Si es necessita, demanarem l'estat d'alarma»

El Govern creu que Catalunya es troba a l'inici de la segona onada de la Covid

L'Executiu decreta dia de dol dijous, 80è aniversari de l'afusellament de Companys

zentauroepp55188941 barcelona 30 09 2020  el  segon consell executiu sense el pr201002141537

zentauroepp55188941 barcelona 30 09 2020 el segon consell executiu sense el pr201002141537 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assenyalat aquest dimarts que, en vista de les dades ,«ha finalitzat la fase estacionària de la Covid-19» que, amb els seus alts i baixos, ha regit a Catalunya des de mitjans de juny. Després d’arribar als 338 casos per 100.000 habitants i un índex de contagi d’1,33, cosa que ha derivat en un augment dels ingressos hospitalaris, també a les ucis, Budó ha assenyalat que Catalunya «es troba a l’inici de la segona onada o rebrot» de la malaltia. Tot i que ha explicat que de moment l’Executiu no ho veu necessari, Budó ha afirmat que si es necessita «el Govern no tindrà cap problema a sol·licitar l’estat d’alarma» al Govern de Pedro Sánchez.

Budo ha explicat que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat compte al Govern d’algunes de les mesures que es prendran, i que es faran públiques, a partir de dijous, quan el Procicat doni, dimecres, el seu vistiplau. Es preveu que el termini temporal d’aplicació d’aquestes mesures serà de 15 dies. No es preveu, ha afirmat la portaveu, cap confinament perimetral.

Un dels pilars de les mesures que es prendran serà el teletreball, que, ha detallat Budó, arriba al 8% de la població activa i que es desitja que assoleixi el 25%.

D’altra banda, la consellera ha explicat que s’havia decretat dia de dol el pròxim dijous, 80è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys. A més d’hissar les banderes a mig pal, se celebrarà una acte de record a la mateixa plaça de Sant Jaume, amb la presència de l’expresident Quim Torra, tot i que sense públic, per la conjuntura pandèmica.

Cimera de presidents

Notícies relacionades

La també consellera de Presidència ha deixat explícitament oberta la porta que no sigui Pere Aragonès qui acudeixi, a finals de mes, a la cimera de presidents autonòmics, en què estarà virtualment present la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i que abordarà el repartiment dels fons de reconstrucció europea. «Catalunya no té president, per això, quan es rebi l’ordre del dia de la reunió, l’Executiu elegirà el seu representant», ha dit, obviant qualsevol jerarquia respecte al vicepresident en funcions de presidència. 

Algunes veus apunten que el desig de JxCat és que sigui el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, que al seu torn actua com a contrapès d’Aragonès, el que acudeixi al conclave.