SONDEIG SOBRE EL MODEL D'ESTAT

Un 41% d'espanyols recolzarien la república en un referèndum i 35%, la monarquia, segons una enquesta

Un 47,8% és partidari de celebrar un referèndum sobre el tema mentre que un 36,1% no ho veu necessari

12/10/2019 (I-D) La princesa Leonor, el Rey Felipe VI, la Reina Letizia y la infanta Sofía, asisten al desfile del Día de la Fiesta Nacional, en Madrid (España) a 12 de octubre de 2019.

12/10/2019 (I-D) La princesa Leonor, el Rey Felipe VI, la Reina Letizia y la infanta Sofía, asisten al desfile del Día de la Fiesta Nacional, en Madrid (España) a 12 de octubre de 2019. / Ricardo Rubio - Europa Press (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una enquesta impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI), i publicada aquest dilluns coincidint amb la celebració del 12 d’octubre, revela que en un hipotètic referèndum, un 40,9% d’espanyols recolzaria la república com a sistema d’organització de l’Estat davant un 34,9% que es decantaria per la monarquia.

L’enquesta de l’Institut d’Opinió 40dB inclou una valoració de la ciutadania sobre les institucions. Aquí la millor nota l’obtenen les Forces Armades (6,2), l’única que aprova, seguida del Poder Judicial (4,7) i la monarquia (4,3) per sobre del Parlament (4,2), els sindicats (3,7) i els partits polítics (3).

La pregunta «En cas de celebrar-se un referèndum entre monarquia i república, ¿què votaries?» ha sigut resposta, via ‘online’, per 3.000 persones entre els dies 21 de setembre i 5 d’octubre.

També s’interessa l’enquesta per la conveniència o no de realitzar un referèndum. A aquesta qüestió, un 47,8% hi respon a favor, un 36,1% no ho veu necessari i un 16,1% no es pronuncia.

Catalunya i Euskadi, partidàries del referèndum

Per territoris, Catalunya és la comunitat més favorable a la consulta amb un 68,4 % a favor i un 18,5% en contra, en línia amb el País Basc, on també guanya el percentatge partidari del referèndum, 41,6% davant un 38,5% que s’hi oposa. A la Comunitat de Madrid és majoria el percentatge contrari a la consulta, un 48,1%, mentre que un 38,6% sí que la recolzaria.

Quant a quin tipus de república elegirien, un 48,5% es decantaria per una república presidencialista.

A la pregunta de si el Rei hauria de portar a terme canvis en la institució i ser jutjat pels seus actes, un 52,4% s’hi mostra d’acord; un 25,5%, bastant d’acord; un 8,2%, poc d’acord; i un 6,1%, gens d’acord.

Notícies relacionades

Les capçaleres que formen la Plataforma de Mitjans Independents (PMI) impulsora de l’enquesta són: Carne Cruda, Catalunya Plural, Crític, CTXT, Cuartopoder, El Salto, La Marea, La Voz del Sud, Luzes, Mongolia, Nortes, Nueva Tribuna, Pikara, Magazine, Praza i Público. Segons van explicar els impulsors de la iniciativa,  per fer l’enquesta, PMI va organitzar una recaptació de fons que va aconseguir completar en un sol dia.

L’estudi ha sigut coordinat per tres professors universitaris, els sociòlegs i investigadors Marga Torre, de la Universitat Carles III de Madrid; Enrique Hernández, de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professor Antoni Moragas.