ENTREGA DE PREMIS

El Rei demana a Barcelona que Espanya doni «imatge d'unitat»

Felip VI visita la capital catalana per primera vegada des del novembre del 2019 per entregar uns premis econòmics

El president del Govern acompanya el monarca en absència del Govern i de Colau

unidad-de-espaa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El rei Felip VI ha demanat avui a Barcelona que els espanyols s’esforcin a donar una «imatge d’unitat» per superar la crisi provocada pel coronavirus. «Espanya s’ha llaurat merescudament una imatge internacional associada a la competitivitat i a l’excel·lència productiva. Treballem junts per mantenir-la, i per augmentar-la on calgui», ha dit el cap d’Estat en el seu discurs durant l’entrega de premis de la BCN New Economic Week.

Felip VI no visitava Barcelona des del novembre del 2019

Felip VI no visitava Barcelona des del novembre del 2019. De fet, tenia previst un viatge fa algunes setmanes per participar en l’entrega dels despatxos als alumnes de l’Escola Judicial, però, com que coincidia amb la data prevista de l’anunci de la sentència d’inhabilitació de Quim Torra, el Govern central va preferir evitar-ho.

Aquest divendres, no obstant, el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, ha volgut estar al costat del Rei a Barcelona, malgrat que gairebé a la mateixa hora se celebrava el Consell de Ministres que va acabar decidint aplicar l’estat d’alarma a Madrid. Com ja s’havia anunciat, ni el president substitut, Pere Aragonès, ni cap altre membre del Govern català han volgut fer-se la foto amb el monarca, i no han anat a l’acte. Tampoc Ada Colau, que ha deixat la representació de l’Ajuntament de Barcelona al seu primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni.

Voltants blindats

Les entitats independentistes no van aconseguir reunir una multitud durant la protesta

Els voltants de l’estació de França, que acollia l’acte, es van despertar blindats pels Mossos d’Esquadra. Les organitzacions independentistes que havien convocat els seus seguidors per protestar contra el Rei es van quedar a molts metres del recinte, i, en qualsevol cas, no van aconseguir reunir una multitud. Sí que van penjar una pancarta davant l’estació, que els Mossos van ordenar retirar poc després que es desplegués.

El Rei ha donat al seu discurs una orientació purament econòmica. Ha remarcat el «caràcter cosmopolita i modern» que «sempre ha caracteritzat» Barcelona, i ha insistit que, «malgrat l’impacte de la pandèmia», la ciutat sempre troba com demostrar el seu esperit «innovador».

Felip VI ha recordat en diverses ocasions la necessitat de projectar una «imatge d’unitat» per proporcionar «un entorn estable i beneficiós per a les empreses, generant així més riquesa i ocupació», sobretot en una època en què la crisi sanitària ha multiplicat les incerteses laborals i socials. «Una imatge internacional positiva contribueix sempre de forma significativa a l’economia», ha dit. 

«Demostrem una imatge d’unitat que proporcioni un entorn estable i beneficiós per a les empreses, generant així més riquesa i ocupació»

Felip VI

Rei d’Espanya

Notícies relacionades

Aposta per la nova economia

També ha afirmat que, en un món en «transformació constant», és necessari «fer una aposta decidida per la nova economia». «I estic segur que tots els professionals de més de cent països que durant aquesta setmana han tingut ocasió d’intercanviar a Barcelona opinions, coneixements i experiències hauran pogut identificar vies clares per a la reactivació de l’economia global», ha afegit.