DESPRÉS DE LA POLÈMICA AMB ELS JUTGES

Sánchez intenta exhibir «unitat» amb el Rei davant la dreta

Tots dos participaran en la reunió del patronat de l'Instituto Cervantes a Madrid, aquest dimarts, i divendres en els premis de la Barcelona New Economy Week

El president mostrarà el seu recolzament a Felip VI després de la polèmica per haver-li impedit assistir a l'entrega de despatxos judicials a BCN

felipe-vi / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

No és habitual que el cap d’Estat i el president del Govern central coincideixin en set dies en dos actes, però això és el que passarà aquesta setmana. La Moncloa vol apaivagar les crítiques dels partits de la dreta que consideren que Pedro Sánchez no defensa prou la Monarquia dels «atacs de Podem» i ha decidit que acompanyi Felip VI en dues reunions en els pròxims dies. Demà, dimarts, en la cita anual del patronat de l’Instituto Cervantes, a Madrid, i divendres, en l’entrega dels premis de la Barcelona New Economy Week, unes jornades que tenen l’objectiu de reactivar l’economia. El Monarca no ha visitat la capital catalana des del febrer del 2019, quan va participar en la inauguració del Mobile World Congress.

Amb l’acte a Barcelona, el cap de l’Executiu vol mostrar «normalitat», la «unitat» de les dues institucions, la Moncloa i la Zarzuela. El seu recolzament a la Corona just a la ciutat on no va voler que el Monarca fos el 25 de setembre per a l’entrega dels despatxos als nous jutges. Aquesta negativa que anés a Barcelona va desencadenar una crisi entre el poder judicial i l’Executiu. La Moncloa va desaconsellar la participació de Felip VI per la possible coincidència amb la publicació de la sentència sobre la inhabilitació de Quim Torra i la proximitat de l’aniversari de l’1-O. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va al·legar que es temien possibles problemes de «convivència» i va revelar que el Govern havia demanat, sense èxit, al president del Consell del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que canviés la data de l’acte.   

El PP acusa Sánchez de «polititzar-ho tot» i per a ERC, el cap d’Estat «no és benvingut»

Aquest dilluns, Campo va justificar que el rei Felip VI viatgi a Barcelona, perquè «l’1 d’octubre ja ha passat» i, a més, la sentència d’inhabilitació de l’expresident de la Generalitat ja està dictada.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar Sánchez de «polititzar tot» i es va preguntar si el cap de l’Executiu farà «l’agenda de totes les institucions de l’Estat». Vox va remarcar que «el Govern vol acabar amb la monarquia» i va mostrar la seva sospita que el viatge sigui «una cortina de fum» per dosificar els «atacs» de l’Executiu central a la Corona.

A Catalunya, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va afirmar que els Mossos garantiran la seguretat del Rei i Sánchez, així com el dret a la protesta. Per a la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, el Monarca «no és benvingut». 

Després de l’entrega dels premis, a les 11.30 hores, el cap de l’Executiu i el cap d’Estat també visitaran junts la ‘start-up’ 3D Factory Incubator, al complir-se el seu primer any de vida a la Zona Franca de Barcelona. Aquesta empresa és la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió en tres dimensions.

Algèria i Portugal

Fonts de la Moncloa van indicar a EL PERIÓDICO que la visita conjunta a la capital catalana va ser tancada la setmana passada entre el director de Gabinet del president, Iván Redondo, i el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín. El viatge «estava en previsions» i va decidir activar-se precisament per projectar la imatge d’«unitat» i d’«estabilitat». «Ajudarà a continuar visualitzant el que és una gran relació entre Felip VI i el president que no tothom coneix, però que és un fet», van remarcar. En suma, es vol disminuir la tensió i reflectir «normalitat» entre les dues institucions. I, de passada, recalcar que no hi ha cap veto a la presència del Monarca a Catalunya, només que era inconvenient la seva visita per a quan s’esperava la sentència de Torra i amb l’1-O a la cantonada. 

El Rei i el president també visitaran la ‘start up’ 3D Factory Incubator

Les mateixes fonts van precisar que Sánchez és el cap de l’Executiu que «més ha acompanyat» el Rei a Barcelona i a tota Espanya». «És el principal ‘ministre de jornada’ de la democràcia. No hi ha cap president que iguali la mitjana», van reblar. Per a la Moncloa, no té la mateixa entitat l’acte a la capital catalana que la reunió anual del patronat de l’Instituto Cervantes, al palau d’El Pardo, que presideixen els Reis, aquest dimarts a la tarda.

Notícies relacionades

El president té aquesta setmana una agenda institucional completa. A més del Consell de Ministres i del Consell de Seguretat Nacional de dimarts, dimecres presentarà les línies mestres del pla de recuperació, i dijous visitarà Algèria. Dissabte, el cap de l’Executiu es desplaçarà fins a Guarda, a Portugal, a la XXXI Cimera Hispano-Lusa (l’anterior va ser a Valladolid, el novembre del 2018). Era una cita a la qual es van comprometre Sánchez i el primer ministre portuguès, el socialista António Costa, el juliol passat a Lisboa.

La setmana vinent, Sánchez i Felip VI es tornaran a trobar. Serà amb motiu del 12 d’octubre, en un acte molt més reduït que en anys anteriors, quan a la desfilada militar a la Castellana presidit pels Reis la seguia una recepció al Palau Reial a què acudien centenars de convidats. Ara els fastos es reduiran a una petita cerimònia castrense al pati de l’Armeria del palau madrileny. 

La reforma per a la renovació del poder judicial arribarà aviat

Pedro Sánchez no vol deixar escapar la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que li servirà per empènyer la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fins i tot sense consens del PP. El president va confirmar les seves intencions a l’executiva federal del PSOE aquest dilluns per esquivar el «bloqueig» del PP i Vox.