MONARQUIA

Aragonès i Colau no assistiran als actes del Rei a Barcelona divendres

ERC exigeix al Rei que «demani perdó» pel 3-O abans de «gosar» trepitjar BCN divendres

Els republicans es mantenen aliens al marc plebiscitari del 14-F pel qual advoca JxCat

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc  marta vilalta  en roda 200302152057

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc marta vilalta en roda 200302152057 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El vicepresident del Govern i president substitut, Pere Aragonès, no assistirà als actes que celebrarà el Rei divendres a Barcelona, segons han confirmat aquest dilluns fonts del Govern a EL PERIÓDICO. Aragonès, també líder extramurs d’ERC, s’ha mostrat especialment crític amb la monarquia en els últims mesos. També el seu partit. Als actes amb el Monarca tampoc assistirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va aplaudir la visita del president del Govern, Pedro Sánchez, però va adduir que no pot compartir esdeveniments amb Felip VI davant els «fets greus que afecten la Monarquia, com que el rei emèrit hagi fugit a una dictadura».

Així, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha exigit aquest dilluns al Rei que, «si gosa venir a Barcelona, demani abans perdó pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017, en el qual va avalar la violència policial» en el referèndum il·legal de l’1-O. Per Vilalta, «el Monarca va abdicar com a rei dels ciutadans catalans aquell 3-O amb un discurs infame», ha assenyalat abans de sentenciar que el Rei «no és benvingut a Catalunya», com no ho és «una monarquia corrupta i amb una trajectòria plena d’escàndols», com ho és, segons el seu parer, l’espanyola.

Notícies relacionades

Vilalta ha mostrat, així mateix, de manera implícita la distància entre com entén el seu partit les eleccions del 14-F i com les entenen altres actors de l’independentisme, com JxCat, que les enfoquen com un plebiscit. La secretària general adjunta ha ERC asseverat que és imprescindible superar el 50% de vot secessionista al febrer, però en cap moment ha subscrit que, si es donés el cas, això fos prou palanca per emprendre el camí d’una altra DUI o d’un nou referèndum d’autodeterminació. «Cal anar demostrant que cada vegada en som més, mentre ens anem reforçant», ha asseverat Vilalta.

També ha ratificat les paraules d’Aragonès a EL PERIÓDICO diumenge passat sobre la taula de diàleg amb el Govern central. «La pròxima reunió ha de fer-se servir per avançar, no només per treure’s una foto», ha valorat per corroborar que Esquerra no creu que, mentre duri la interinitat en el Govern, és a dir, fins a les pròximes eleccions, torni a reunir-se aquest fòrum. Això sí, Vilalta ha fet un cant a la necessitat que existeixi aquesta taula de diàleg, de fet, ha apuntat: «La mateixa inhabilitació de Quim Torra és una mostra més de l’existència del conflicte polític».