monarquia

Campo defensa que el Rei viatgi ara a Catalunya: ja ha passat l'1-O i la sentència de Torra

El ministre de Justícia critica els que van interpretar el veto a Felip VI com una mostra de desafecte

(I-D) El ministro de Justicia, Juan Carlos Campo; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero; y el ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska, charlan durante una sesión de control al Gobierno en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 23 de septiembre de 2020. Los pactos presupuestarios copan el protagonismo del pleno después de que la semana pasada el Ejecutivo iniciara una ronda de contactos con los grupos de la oposición para tantear posibles apoyos para las cuentas públicas de 2021.

(I-D) El ministro de Justicia, Juan Carlos Campo; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero; y el ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska, charlan durante una sesión de control al Gobierno en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 23 de septiembre de 2020. Los pactos presupuestarios copan el protagonismo del pleno después de que la semana pasada el Ejecutivo iniciara una ronda de contactos con los grupos de la oposición para tantear posibles apoyos para las cuentas públicas de 2021. / Pool (Pool)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha justificat que el Rei viatgi a Catalunya per presidir aquest divendres l’entrega de premis de la Barcelona New Economic Week, perquè «ja no és 1 d’octubre» i la sentència d’inhabilitació de l’expresident de la Generalitat Quim Torra està dictada. Campo s’ha expressat així en una entrevista a Onda Cero, després que la Moncloa hagi confirmat l’assistència de Felip VI i del president del Govern, Pedro Sánchez, a l’acte a Barcelona. En concret, es produirà dues setmanes després del polèmic veto de l’Executiu a la presència del Rei en l’entrega de despatxos de jutges. Pel titular de Justícia, aquesta visita s’«instal·la en la normalitat».

«És la comunitat autònoma que més ha visitat, amb Andalusia», ha remarcat aquest dilluns, abans de posar èmfasi que en aquesta ocasió existeixen «elements diferencials» que permeten que el Monarca hi vagi sense problema.

«Ja no és 1 d’octubre, la sentència s’ha dictat..., és una obligació dels governants crispar menys», ha apuntat Campo, que ha insistit que l’absència del Rei de l’entrega de jutges no es va produir per un «problema de seguretat», sinó per vetllar per la convivència. «Com a governants tenim l’obligació d’intentar crispar menys la societat. Com a Govern tenim una obligació de fomentar una millor convivència. I estic convençut que el Rei és el primer que ho vol», ha remarcat.

En aquest context, Campo ha criticat els que van interpretar el veto com una mostra de desafecte pel Rei i per la monarquia de l’Executiu. «Qui vulgui fer aquesta interpretació malintencionada s’està equivocant. Es va entendre que calia evitar una possible crispació social», ha argumentat.

Visió de Govern

Notícies relacionades

Per això, el titular de Justícia ha tornat a incidir que no comparteix les paraules del seu company de gabinet, el ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre Felip VI. «No és la visió del Govern en absolut. Però crec que també cal defensar el joc de la llibertat d’expressió», ha opinat.

Finalment, Campo s’ha referit de nou a l’acte d’entrega de despatxos als jutges a Barcelona. Concretament, al sonor «Visca el Rei» que el vocal del CGPJ designat a proposta del PP José Antonio Ballestero va proposar que fos corejat «amb tota moderació i també amb tota convicció». «No pot molestar mai que es cridi això. El que crida l’atenció, i soc coneixedor d’actes de justícia, és que venen marcats per la solemnitat i tothom que ha assistit a obertura de tribunals sap que és un acte mil·limètric. Això va ser una desautorització del mateix president del Consell», ha defensat Campo.