TRET DE SORTIDA

Sánchez implica Iglesias i els altres tres vicepresidents en la presentació del pla de recuperació

El president desgranarà dimecres les línies mestres dels programes dissenyats per canalitzar els fons europeus

Calvo, Iglesias, Calviño i Ribera baixaran més detall en una exposició posterior, en una jornada a la qual la Moncloa confereix una gran presència

GRAF4709. O GROVE (PONTEVEDRA), 03/10/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, ha señalado ante el foro La Toja durante su intervención de clausura que la recuperación de España precisa de un entorno de seguridad y resiliencia basado en dos ejes fundamentales: la aplicación del Plan de Recuperación y Resiliencia, y los Presupuestos Generales del Estado del 2021. EFE/Moncloa/ Borja Puig de la Bellacasa SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO

GRAF4709. O GROVE (PONTEVEDRA), 03/10/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, ha señalado ante el foro La Toja durante su intervención de clausura que la recuperación de España precisa de un entorno de seguridad y resiliencia basado en dos ejes fundamentales: la aplicación del Plan de Recuperación y Resiliencia, y los Presupuestos Generales del Estado del 2021. EFE/Moncloa/ Borja Puig de la Bellacasa SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO / Borja Puig de la Bellacasa (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Moncloa vol conferir la presentació de les línies principals del pla de recuperació de tota la pompa possible, conscient que serà un dels pilars clau de la legislatura i per a la reactivació de l’economia. Per això, no només ha preparat un discurs del president davant empresaris i sindicats, sinó que implica també els seus quatre vicepresidents. Incloent-hi, òbviament, el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias

Aquesta dada va ser la que va avançar aquest dilluns el Govern. Perquè, dissabte passat, Pedro Sánchez, en el II Fòrum La Toja, ja va avançar que seria aquest dimecres quan donés algunes pinzellades del pla nacional que servirà per canalitzar els 140.000 milions d’euros que arribaran d’Europa, entre transferències i crèdits. Serà en un acte amb diferents escenes que es prolongarà durant tot el dia i que s’emmarcaran sota el rètol ‘Espanya pot’, el mateix que Sánchez va utilitzar el 30 d’agost, en la seva conferència d’arrencada de curs a Madrid. 

A l’acte del matí hi assistiran de manera virtual empresaris i sindicats i societat civil

En la primera part, assumirà el protagonisme Sánchez. A les onze del matí, presentarà l’anomenat ‘Pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia espanyola’, al qual «assistiran amb suport tecnològic tots els membres de l’Executiu, la patronal i els sindicats, així com els ambaixadors dels 27 països membres de la Unió Europea i nombrosos representants de la societat civil». Entre ells, van necessitar fonts oficials de la Moncloa, els responsables de diferents mitjans de comunicació.

Tots ells seran «presents» en l’acte gràcies a un «format novedós». I és que la tecnologia serà una de les «protagonistes» de la jornada, la qual cosa casa amb un dels pilars del pla, la digitalització

«Exercici col·lectiu»

El president desgranarà en la seva ponència les línies directores del pla, que inclourà les polítiques fonamentals que permetran «recuperar la nostra economia per garantir un creixement robust, durador i inclusiu». Els programes principals que presentarà Espanya a Brussel·les bascularan sobre cinc eixos bàsics: la transició ecològica i digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial. 

Els eixos bàsics són transició digital i ecològica, igualtat i cohesió social i territorial

Ja dimecres, 7 d’octubre, a les 18 hores, segons va informar la Moncloa, seran els quatre vicepresidents els que «continuaran la presentació del pla, amb l’exposició dels seus principals pilars». Per tant, n’informaran Carmen CalvoPablo IglesiasNadia Calviño i Teresa Ribera. Aquestes dues últimes, les vicepresidentes tercera i quarta, són les que centralitzaran la major part de les inversions, atès el pes més gran de la digitalització i la transició ecològica en el pla. 

L’Executiu vol donar la màxima presència possible a una jornada que serà un «exercici col·lectiu» de la coalició governamental en què s’exposaran les línies mestres del pla de recuperació, el propòsit de la qual és «iniciar la segona gran modernització de l’economia espanyola» després de la profunda crisi provocada per la Covid-19, segons van explicar fonts de la Moncloa. 

Notícies relacionades

La presentació del pla és un dels actes centrals de la setmana per al Govern. El president coincidirà aquest dimarts a la tarda amb el rei Felip VI en la reunió anual del patronat de l’Institut Cervantes, a Madrid, i divendres tots dos seran a la capital catalana, en l’entrega de premis Barcelona New Economy Week, i en la visita posterior a una ‘start-up’. Dijous volarà fins a Algèria i dissabte, a la XXXI Cimera Hispanolusa, a la ciutat portuguesa de Guarda. 

El disseny dels programes s’acompanyarà d’una reforma de la legislació. Dissabte passat, Sánchez va anunciar que el Govern aprovarà, tan aviat com es conegui el marc europeu dels ajuts, un reial decret llei per «eliminar les principals barreres, els principals colls d’ampolla legals, operatius, de l’Administració». L’objectiu, va dir, és aconseguir una «gestió transparent, àgil i eficaç dels fons europeus».