Sánchez convoca la conferència de presidents amb Von der Leyen el 26 d'octubre

El president del Govern anuncia que s'aprovarà un reial decret llei per eliminar traves administratives i agilitar els ajuts

El proper dimecres, el líder socialista presentarà les «línies mestres» dels plans per als fons europeus

conferencia-de-presidntes / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez/ Marcos Romero

La conferència de presidents, a la qual assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja té data. Serà el proper 26 d’octubre quan la dirigent europea intervingui en la reunió número 17 de dirigents autonòmics, des que va començar la pandèmia, per explicar el funcionament dels fons europeus. Així ho ha anunciat aquest dissabte Pedro Sánchez després d’informar que el dimecres vienent el Govern presentarà les «línies mestres» per absorbir els ajuts. 

Com ja va avançar dimecres passat, el cap de l’Executiu ha incidit en la necessitat de què sigui la mateixa Von der Leyen que expliqui als presidents autonòmics el fons de recuperació europeu i que, a més, recolzi amb la seva presència el «fons de recuperació espanyol». En la clausura del II Fòrum La Toja, Sánchez ha emmarcat aquesta cita històrica, per ser la primera que comptarà amb la presència d’una presidenta de la Comissió Europea, en la importància que ha adquirit la «cooperació multilateral» amb les comunitats. 

 

A causa de la importància de la trobada i als assumptes tan rellevants que es tractaran, el líder dels socialista ha demanat als seus homòlegs autonòmics que permetin l’assistència del president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcalde de Vigo, el socialista Abel Caballero

Els plans de l’Executiu

Aquest no ha sigut l’únic anunci del president del Govern entorn dels més de 140.000 milions d’euros que arribaran des d’Europa al llarg dels pròxims sis anys. Sánchez també ha avançat que el proper dimecres presentaran les «línies mestres, els àmbits prioritaris i els programes principals del fons de recuperació». Segons ha explicat, aquests s’estructuraran entorn de tres eixos: la transició digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial

 

«Necessitem posar en forma les nostres administracions públiques, que estiguin preparades per gestionar els fons europeus amb agilitat i eficàcia des del primer segon», ha sentenciat el líder del PSOE, abans d’avançar que entre els objectius del Govern hi ha l’aprovació d’un reial decret llei per «eliminar les principals barreres, els colls d’ampolla legals i operatius de l’administració».

Referent a això, ha apuntat que tant comunitats autònomes com ajuntaments haurien de seguir els passos de l’Executiu central per facilitar  «l’absorció  d’aquests fons», situar «el seu rumb en l’execució» i «poder créixer d’una altra manera». 

Una de les línies mestres del pla de Sánchez per a l’ús dels fons i per a la modernització serà la digitalització. El president del Govern ha parlat d’una «connectivitat generalitzada» de tots els territoris que «revitalitzarà les zones més afectades per la despoblació, creant les condicions necessàries per a l’emprenedoria i generant oportunitats per als nostres joves».

En la seva conclusió, Pedro Sánchez va convidar tots «a construir l’Espanya que ens mereixem». El cap de l’executiu també ha volgut demanar diàleg de tots els agents socials i va elevar la seva aposta per aprovar «uns pressupostos generals progressistes capaços d’impulsar el país al camí de la recuperació». «Només demanaré el que ofereixo, unitat i estabilitat perquè l’economia funcioni», ha acabat.

Els participants

Notícies relacionades

El II Fòrum La Toja ha començat aquest dissabte la seva última jornada després de dos dies de conferències al Gran Hotel La Toja. Amb la pandèmia sempre en l’horitzó, aquest dissabte compta, a més de Sánchez, amb la presència de l’exministre Josep Borrell i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. Aquesta tercera jornada va començar amb una taula de debat sobre la reconstrucció econòmica enmig de la crisi del coronavirus, amb ponents com Javier Faus, president de Cercle Economía, Ignacio Rivera, CEO de la Corporació Fills de Rivera i Amancio López Seijas, president del Grup Hotusa. Fernando Ruiz, president de Deloitte España, farà la funció de moderador.

A continuació serà el torn d’Alberto Núñez Feijóo, Juan Manuel Moreno i Emiliano García-Page, presidents dels governs autonòmics de Galícia, Andalusia i Castella-la Manxa.