EL GOVERN TREBALLA EN LA REVISIÓ DEL CODI PENAL

Cs veu «intolerable» reformar la sedició, però vol parlar dels Pressupostos

«Fer reformes legals a impuls del benefici d'unes quantes persones no té cap lògica», afirma

Reitera que buscarà uns comptes del 2021 en què no hi hagi ni ERC ni Bildu

carrizosaacn2

carrizosaacn2

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ciutadans s’oposa i s’oposarà a una reforma del Codi Penal que suposi tocar els delictes de sedició i rebel·lió a la baixa i que afavoreixi, per tant, els presos del procés. La formació taronja ja ho havia advertit al començament de la legislatura, i ho reitera ara que l’Executiu ha desempolsegat el seu pla i es disposa a treure’l del Consell de Ministres abans de final d’any, en un gest que ajudaria ERC de cara a les autonòmiques que planegen per al febrer del 2021 i que acostaria el recolzament dels republicans als Pressupostos. Però aquest rebuig no farà que Cs s’aixequi de la taula i tanqui la porta al diàleg que vol mantenir amb Hisenda per als comptes de l’Estat.

Ho va ratificar ahir Carlos Carrizosa, portaveu de Cs al Parlament i pròxim candidat a les autonòmiques per decisió d’Inés Arrimadas. «Ens sembla intolerable que les reformes dels delictes es facin per afavorir un grapat de persones. Les reformes legals es fan perquè els governs consideren que hi ha certes conductes que han de ser castigades. Fer reformes legals a impuls del benefici d’unes quantes persones no té absolutament cap lògica, ni és democràtic», va declarar als periodistes a Barcelona, informa Efe.

Carrizosa de seguida va deslligar aquesta qüestió dels comptes públics. La revisió de la sedició i altres qüestions, va afirmar, «intentaran distreure» la negociació dels Pressupostos, però Cs estarà buscant «fins a última hora» que s’aprovin, si inclouen els requisits de Cs i no compten amb els independentistes. «Si hi ha concessions a ERC o Bildu que condicionin els Pressupostos, el Govern haurà de triar entre ERC i Bildu o Ciutadans», va remarcar, com també havia assegurat en la seva entrevista amb EL PERIÓDICO publicada aquest diumenge.

Pacte «històric»

La disposició dels taronges a parlar amb el Govern sobre els comptes del 2021 és inequívoca. I tot i que Unides Podem insisteix a treure de l’equació Arrimadas, Pedro Sánchez no descarta combinar ERC i Cs. En la seva entrevista a ‘La Sexta noche’, dissabte, el president va apel·lar a un acord «històric». «Si la situació és tan inèdita, ¿per què no tenir acords inèdits? Jo exclouria els vetos creuats», va defensar. L’Executiu impulsarà uns Pressupostos «progressistes», però alhora «de país» i capaços d’absorbir els 140.000 milions del fons Covid de la UE. 

Malgrat que aquesta qüestió i d’altres «intentin distreure», Cs negociarà els Pressupostos «fins a última hora»

Notícies relacionades

En el tercer aniversari de les concentracions a la rambla de Catalunya prèvies al referèndum unilateral de l’1-O, Carrizosa va denunciar que els que «van assetjar» el Departament de Economia van obligar la comissió jurídica, que estava buscant «proves de malversació de diners públics per al referèndum unilateral», a escapar «per la teulada». En aquest sentit, Carrizosa va assenyalar que els líders independentistes «haurien de demanar perdó per organitzar un referèndum il·legal».

Carrizosa també va alertar el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, que té la «clau del desbloqueig» si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat. Així, va instar Torrent, arribat el cas, a evitar «un pacte de bloqueig entre partits independentistes» i a iniciar els tràmits establerts per elegir un altre president, segons els quals hi hauria eleccions automàtiques en dos mesos si cap candidat surt escollit.