COMUNICAT CONJUNT

Sánchez i Ayuso es veuran dilluns per aturar l'alarma sanitària a Madrid

Els dos gabinets tanquen els detalls: la reunió serà a la seu del Govern regional, a la Reial Casa de Correus, i a les dotze del matí

Els dos governs proclamen que l'objectiu és «doblegar la corba» i buscar un «espai de cooperació» contra el virus

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, interviene durante la segunda jornada del Pleno del Debate del Estado de la Región en Madrid (España), a 15 de septiembre de 2020. En esta segunda sesión participarán los grupos parlamentarios, después de que la presidenta regional defendiese ayer su gestión de la crisis del coronavirus y el trabajo de su Gobierno de coalición, y censurase los ataques que cree que Madrid recibe del Gobierno central.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, interviene durante la segunda jornada del Pleno del Debate del Estado de la Región en Madrid (España), a 15 de septiembre de 2020. En esta segunda sesión participarán los grupos parlamentarios, después de que la presidenta regional defendiese ayer su gestión de la crisis del coronavirus y el trabajo de su Gobierno de coalición, y censurase los ataques que cree que Madrid recibe del Gobierno central. / Jesús Hellín (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ja hi ha data per a la trobada entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso. Serà a les dotze del matí de dilluns a la seu del Govern regional, ubicada a la Puerta del Sol de Madrid. 

Tant la Moncloa com l’Executiu autonòmic van fer el mateix comunicat passada la una de la tarda d’aquest divendres i amb el mateix contingut: anunciar la data, lloc i hora pactats –21 de setembre, 12.00 hores, Reial Casa de Correus– i dos missatges importants per visibilitzar la unitat d’acció. «L’objectiu de la trobada és un: doblegar la corba. Els equips dels dos governs preparen, des d’ahir mateix i durant tot el cap de setmana, un espai de cooperació en la lluita contra la Covid-19». Les converses estan liderades pels caps de gabinet de tots dos: Iván Redondo, per part de Sánchez, i Miguel Ángel Rodríguez, mà dreta d’Ayuso. 

No hi ha més detalls de quines mesures poden estar a sobre de la taula, tot i que l’activació de l’estat d’alarma a la comunitat (o en part) segueix en l’aire. El cap de l’Executiu ho va oferir a les autonomies a finals d’agost, recordant-los que la llei de 1981 ho permet, tot i que cap s’hi va voler acollir. La mateixa Ayuso no ho va descartar de ple, però sempre ha sigut remisa en el control de l’Executiu central.

De fet, ella mateixa va bramar contra la prolongació de l’alarma en nombroses ocasions. Va arribar a acusar Sánchez d’imposar «una mena de dictadura». Eren els moments en què el Govern central s’oposava que la comunitat passés de fase tan ràpid, al·legant que no estava preparada, perquè faltaven rastrejadors, reforçar l’atenció primària. «Jo soc la responsable d’això. Ho assumeixo i ho assumiré», va arribar a afirmar la presidenta madrilenya al maig, en plena baralla amb Sanitat. Ayuso es va convertir en la punta de llança del PP per desgastar l’Executiu de PSOE i Unides Podem. 

«Donar garrotades»

No obstant, ara, quan la segona onada del virus està desbordant l’atenció primària i amenaça de saturar l’assistència hospitalària, els dos executius semblen disposats a cessar les hostilitats. «Madrid està en una situació terrible i més val que ens posem les piles tots. No pretenem evidenciar la incompetència de la presidenta, però és allà el que ha fet i el que no ha fet», indicaven des de la Moncloa. Una altra font governamental explicava que el que busca la dirigent conservadora és «implicar» l’Executiu de Sánchez per corresponsabilitzar-lo, sobretot si s’adopten «mesures dures». 

El PP es queixa de l’«atac permanent injustificat» del Govern a Madrid

Però no tots els senyals van dirigits a un suposat intent d’aparcar les diferències polítiques i centrar-se en la gestió dels rebrots. Al contrari. Poc abans que la Moncloa i la Comunitat de Madrid difonguessin el mateix comunicat, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, llançava duríssimes acusacions contra el Govern. Segons el parer de la direcció dels conservadors, Sánchez es dedica a «atacar els madrilenys», per la qual cosa Ayuso no només s’ha de defensar «del mateix virus», sinó també de l’Executiu central. 

Des de València, Maroto ha denunciat «l’atac permanent i injustificat que tenen Sánchez i Iglesias amb els madrilenys encapçalats per la presidenta». El Govern, va continuar el dirigent del PP, «està més obsessionat a donar garrotades a comunitats autònomes que a ajudar persones».

L’anunci de la reunió es va produir després de conèixer-se el retard, dues vegades, de la roda de premsa d’Ayuso en què està previst que anunciï noves mesures restrictives a la regió per contenir l’avenç imparable del virus. Les ucis tenen ja a Madrid un 41,5% d’ocupació Covid, amb alguns hospitals al complet, el 22% dels llits ja estan ocupats per pacients Covid i la taxa de positivitat de les PCR arriba al 22%, un índex inequívoc que hi ha milers de casos que el sistema no detecta.

Notícies relacionades

Mentrestant, el PSOE, primer partit de l’oposició en l’Assemblea autonòmica, qualifica l’Executiu regional, del PP i de Cs, de «Govern fallit, que no està a l’altura de les seves competències», i la prova, van apuntar els diputats José Manuel Freire i Pilar Sánchez Acera, són els retards de la compareixença, que ara ja ni té hora i que es deu, segons fonts del gabinet autonòmic, a la «complexitat jurídica» de les mesures.

«Està arribant tard, és la pitjor gestió de la pandèmia de tot Espanya i estem absolutament sorpresos de la capacitat que tenim els madrilenys i la paciència que tenim els madrilenys amb aquest Govern», va criticar Sánchez Acera. Per Freire, és increïble que el Govern regional «no pogués preparar» les iniciatives abans quan «altres grans capitals espanyoles» les han adoptat abans i en circumstàncies semblants. Indignació que comparteixen els alcaldes socialistes dels municipis del sud de la comunitat, els més afectats per aquesta segona onada de la Covid. Senten que el Govern autonòmic no hi ha comptat malgrat ser probablement els més concernits per les mesures que prepara Ayuso.