DAVANT LA COVID-19

Torra anuncia mesures per a famílies amb fills en quarantena

Afirma que si el Govern central no regula els permisos ho farà el català i cita per a això els agents socials dimarts que ve

Eludeix respondre a la petició d'ERC i la CUP de pactar l'escenari després de la seva possible inhabilitació, al·legant que està centrat en la pandèmia

torra madrid / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra ha eludit respondre a la petició dels seus socis d’ERC i també de la CUP per pactar una estratègia conjunta en vista de la seva possible inhabilitació per part del Suprem, i a la petició d’eleccions de l’oposició. En una compareixença després del debat de política general del Parlament, Torra s’ha volgut centrar en l’exigència al Govern espanyol perquè reguli permisos a les famílies amb fills que guardin quarantena a causa de risc de Covid. El president també ha reclamat confinaments immediats a la Comunitat de Madrid.

Torra ha sigut exigent respecte a l’Estat quant als permisos, d’acord amb una de les resolucions aprovades en el debat de política general del Parlament. «Demano al Govern que reguli d’una vegada la cobertura per incapacitat laboral a pares i mares obligats a fer la quarantena tinguin o no el seu fill amb Covid, amb resultat de PCR positiva o, com en la majoria dels casos, negativa», ha afirmat. I tot seguit ha anunciat que dimarts que ve ha convocat els agents socials en el Palau de la Generalitat per regular aquesta mesura: «Si no arriba la solució de Madrid, ha d’arribar de Catalunya».

El president s’ha mostrat indignat per la no-regulació («ja n’hi ha prou», ha afirmat) i ha emplaçat els comuns, que hi han votat favorablement, que pressionin el PSOE en el marc del Govern de coalició espanyol.

La solució a nivell estatal podria encarrilar-se, ha proposat, modificant un reial decret en un Consell de Ministres, per incloure una causa d’incapacitat laboral, en concret quan s’hagi de cuidar un fill en situació de risc de Covid. «Així de senzill», ha apuntat.

Sense respostes polítiques

Torra, preguntat sobre la situació política en vista de la seva possible inhabilitació imminent, s’ha negat a contestar. «Estic centrat en la gestió de la pandèmia, la resta de qüestions no em distrauran del meu deure», ha dit.

El president ha afirmat, respecte a resolucions també aprovades en el Parlament aquest divendres per millorar les ràtios d’alumnes per la pandèmia o els ajuts a famílies, que el Govern està prenent aquest tipus de decisions, al seu parer. En el cas de les ràtios, ha al·legat que «l’important és garantir els grups estables, que funcionin bé». I sobre els ajuts urgents a famílies, segons Torra el Govern «ja ha pres aquestes decisions» amb ajuts d’uns 300 euros a 44.000 famílies, però ha insistit que la solució s’ha de centrar en les baixes que reclama a l’Estat que reguli.

Argimon alerta sobre Madrid

Notícies relacionades

En línia amb la petició de Torra, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest divendres que la situació epidemiològica de Madrid pot acabar afectant Catalunya «perquè Espanya és radial i la comunicació Madrid-Barcelona és molt fluida».

En una entrevista de TV-3 recollida per Europa Press, Argimon ha dit que la situació a Madrid «és complicada», ja que el virus està molt estès i es troba en una fase de mitigació, ha explicat. Ha afirmat que Catalunya intentarà no arribar a l’estat en què es troba Madrid i ha afegit que, si Catalunya tingués la mateixa situació, limitaria la mobilitat.