SITUACIÓ ALARMANT

Madrid 'tanca' gairebé un milió d'habitants a les seves zones sanitàries

Si no és per a les necessitats bàsiques els afectats no podran sortir o entrar d'unes àrees amb uns límits que ningú coneix

Els barris són els de més incidència del virus i gairebé tots coincideixen amb els de rendes més baixes

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acompañada por el consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero (i), a su llegada a la presentación de la estrategia del Gobierno regional para la vuelta a las aulas y el inicio del curso escolar 2020/21, en Real Casa de Correos, en Madrid (España) a 25 de agosto de 2020.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acompañada por el consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero (i), a su llegada a la presentación de la estrategia del Gobierno regional para la vuelta a las aulas y el inicio del curso escolar 2020/21, en Real Casa de Correos, en Madrid (España) a 25 de agosto de 2020. / Ã"scar J.Barroso (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manel Vilaseró

Després de mantenir en suspens Madrid des de dimecres passat amb les seves vacil·lacions, Isabel Díaz Ayuso, ha concretat aquest divendres a la tarda el seu pla per frenar la transmissió descontrolada de la Covid-19. La seva mesura estrella consisteix en el confinament perimetral dels 858.153 habitants de les 37 zones sanitàries de la regió on la incidència del virus «és gravíssima», superior als 1.000 casos per 100.000 habitants.

La restricció entrarà en vigor dilluns que ve i durant almenys 14 dies els residents no podran entrar ni sortir de la seva àrea si no és per anar a treballar, a l’escola, a assistir persones vulnerables, a fer exàmens o per qualsevol altra necessitat prioritària.

Dins la seva zona, els residents es podran moure lliurement i passejar. Tot i que es recomana que «no surtin de casa si no és absolutament necessari», podran anar a bars, restaurants, comerços, bingos i cases d’apostes, que seguiran oberts, amb el 50% de l’aforament. En contrast, els parcs i jardins quedaran clausurats. A les zones enjardinades «hi ha més reunions socials que als casinos», va argumentar al respecte Ayuso.

Les reunions privades o públiques queden limitades a sis persones, una mesura que afecta tota la comunitat. L’única.  

De les 37 àrees sanitàries, 26 són a Madrid capital, a sis districtes, i les altres es reparteixen en els següents municipis: Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes i Alcobendas. Els afectats sumen el 13% de la població madrilenya, si bé concentren gairebé el 24% dels casos detectats en l’última setmana.

La majoria coincideixen amb les zones més deprimides de la comunitat i les seves associacions de veïns ja han advertit que consideren la mesura «injusta i ineficaç». Aquesta nit han protagonitzat la primera manifestació de rebuig a la Puerta del Sol amb crits d’«Ayuso dimissió».

Les zones sanitàries bàsiques són les demarcacions territorials a les quals dona servei cada centre de salut. ¿Serà possible controlar que ningú sobrepassi aquests límits? Difícil. Per començar, ningú sap a quina viu. Hauria sigut més simple i comprensible tancar districtes o municipis sencers. Tampoc hi ha previst el desplegament de cap senyalització específica.

¿Els ajuntaments prestaran els seus policies locals? Ayuso va apuntar que compta que a la cimera que mantindrà amb Pedro Sánchez a la Puerta del Sol aquest li proporcioni policies i militars per aquesta funció.

Un test ràpid per habitant

La idea de l’Executiu regional és concentrar la vigilància en els positius i els seus contactes, perquè, asseguren, ara «la majoria no compleixen amb la quarantena». Tots els habitants serà sotmesos a tests ràpids a partir de dilluns, segons el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i rebran dures sancions si incompleixen els aïllaments.

La col·lapsada assistència primària de la comunitat serà l’encarregada de practicar aquest milió de tests que el Ministeri de Sanitat no té previst homologar, com a mínim, fins dimecres.

Zapatero, relegat

Ayuso va comparèixer en la presentació acompanyada pel seu conseller de Sanitat i el vicepresident Ignacio Aguado, però sense el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, que no ha tornat a obrir la boca des que dimecres va anunciar «confinaments selectius». Al final s’ha aplicat una modalitat de confinament similar a la d’altres territoris com Valladolid, Salamanca i alguns barris de Palma.

Tant la presidenta com Escudero van eludir pronunciar el vocable com si fos un tabú. Només el va pronunciar Ayuso per dir que el seu objectiu és «evitar tant sí com no l’estat d’alarma i el confinament, perquè són el desastre econòmic». Queda la incògnita de si Zapatero ha sigut condemnat a l’ostracisme només per pronunciar-lo o si les seves propostes eren més ambicioses.

La majoria d’experts reclamaven des de fa setmanes mesures com les adoptades, però a l’haver arribat tan tard és molt probable que quedin curtes. En la presentació no es va aclarir perquè s’ha posat el llistó en una incidència de mil casos quan moltes altres zones estan a més de 800 i Madrid capital s’acosta als 700 de mitjana.

El manual

A hores d’ara els manuals d’epidemiologia i l’experiència de la primera onada recepten ja el confinament generalitzat de Madrid. Una demanda a què s’ha apuntat, ja tardava, el president Quim Torra.  Ningú pot negar que el descontrol del virus al centre de la Península amenaça d’estendre’s per tot Espanya, com ja va fer al març. Josep Maria Argimon, el ‘Fernando Simón’ de la Generalitat, ja ho va advertir fa uns dies a preguntes d’aquest diari.

En el seu discurs, Ayuso va recaure en les habituals crítiques cap al suposat abandonament que ha patit Madrid per part del Govern, una cosa que ara «quedarà enrere» perquè «Sánchez ha acceptat que anem junts». També va criticar la suposada falta d’estratègia del Govern en la nova fase de la pandèmia malgrat que des de juliol està aprovat un Pla de Resposta Primerenca als rebrots. Un programa que Madrid ha incomplert en tots els seus capítols.

Aguado, el seu aliat de Ciutadans, en un altre gest de distanciament de la presidenta, va demanar oblidar buscar culpables perquè és «un exercici estèril».

Les àrees afectades

Notícies relacionades

Madrid capital les zones afectades són Puerta Bonita, Vista Alegre i Guayaba, a Carabanchel; Almendrales, Las Calesas, Zofío, Orcasur i San Fermín, a Usera; San Andrés, San Cristóbal, El Espinillo i Los Rosales, a Villaverde; la zona bàsica de Vila de Vallecas; Entrevías, Martínez de la Riva, San Diego, Numancia, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Ángela Uriarte, Alcalá de Guadaira i Federica Montseny, al districte de Puente de Vallecas; i Doctor Cirajas, Ghandi, Daroca i La Elipa, a Ciudad Lineal.

Fuenlabrada les zones que es perimetraran seran les d’Alicante, Cusco i Francia. També els municipis d’Humanes de Madrid i Moraleja de Enmedio, i a Parla, les zones bàsiques de salut de San Blas i Isabel II. Per la seva banda, Getafe estarà afectat a Las Margaritas i Sánchez Morate; a Sant Sebastián de los Reyes, la zona de Reyes Católicos; i a Alcobendas, la zona de Chopera i Miraflores.