El PP obrirà un expedient informatiu a Fernández Díaz després de la seva imputació

Els conservadors recorren als estatuts de la formació per fer aquest primer pas

Feijóo assegura que no «criticaran» l'acció de la justícia com fan els partits del Govern

zentauroepp40132926 jorge fernandez diaz200906205326

zentauroepp40132926 jorge fernandez diaz200906205326 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Partit Popular obrirà un expedient informatiu a l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, després de ser imputat en el marc de la coneguda com a operació Kitchen, segons expliquen fonts del partit conservador. La decisió dels populars arriba després que el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón hagi decidit citar com investigat a l’exdirigent del PP per participar en la presumpta trama d’espionatge a l’extresorer popular Luis Bárcenas fent ús dels fons reservats de la cartera d’Interior que dirigia Fernández Díaz durant el govern de Mariano Rajoy.

Des que la Fiscalia Anticorrupció demanés fa diverses setmanes la imputació de Fernández Díaz i de l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en el PP han estat mesurant les seves respostes per fer front a aquesta nova crisi judicial. El primer pas dels populars al materialitzar-se la decisió del jutge de l’Audiència Nacional ha sigut atenir-se als estatuts del partit

«Des del moment que es tingui coneixement de l’existència d’una imputació judicial a un afiliat, per un cas dels referits en aquest punt, es procedirà a l’obertura d’un expedient informatiu», assenyalen les normes internes de la formació. El següent pas, segons els estatuts, seria obrir-li un expedient disciplinari una vegada conclogui la fase d’instrucció i «es produeixi l’assenyalament del judici oral». 

L’Estat de Dret

Un dels primers dirigents del PP al pronunciar-se sobre la imputació ha sigut Alberto Núñez Feijóo. El president de la Xunta de Galícia ha assegurat que «si es crida a declarar a qualsevol militant o exdirigent del PP anirà a declarar». «Aquest és l’Estat de Dret i nosaltres defensem l’Estat de Dret, no ho criticarem ni direm que és una persecució de fiscals i jutges a un partit polític. Això ho deixem a partits que estan en el govern», ha sentenciat amb referència  a Unides Podem

Crítiques en bloc

Després de conèixer-se la imputació, l’oposició no ha trigat a sortir en tromba contra els conservadors. «Al final tots els camins de la corrupció condueixen a Génova 13», ha apuntat el PSOE a Twitter fent referència a la seu que el partit de Pablo Casado té al madrileny carrer de Génova.

Molt més contundent s’ha mostrat Pablo Iglesias. També a través de les xarxes socials, el vicepresident segon del Govern ha assegurat que «la claveguera que va organitzar el PP a Interior és una de les més grans vergonyes de la democràcia». A més, el líder d’Unides Podem ha explicat que «la clau fonamental de l’acció corrupta de la dreta en el Govern ha sigut l’ús il·legítim dels aparells d’Estat per protegir delinqüents i perseguir adversaris polítics». 

Notícies relacionades

 

«No és un problema de baralles entre partits, és un problema de podridura en les institucions». D’aquesta manera ha qualificat el líder de Més MadridÍñigo Errejón, la imputació de Fernández Díaz per «utilitzar la policia per protegir els corruptes».