'CAS VILLAREJO'

El jutge imputa Jorge Fernández Díaz en el cas Kitchen

El magistrat cita l'exministre el 30 d'octubre i situa en Interior el «nucli» de la investigació il·legal

La vigília ha de comparèixer Martínez, a qui interrogarà sobre la participació de Cospedal

zentauroepp35953628 madrid 18 10 2016  politica pleno del congreso en la imagen 200918122024

zentauroepp35953628 madrid 18 10 2016 politica pleno del congreso en la imagen 200918122024 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha imputat l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz en la peça del ‘cas Villarejo’ en la qual investiga l’espionatge al qual, almenys entre 2013 i 2015, es va sotmetre l’extresorer del PP Luis Bárcenas per intervenir-li els documents compromesos per al partit que pogués tenir. El cita a declarar el 30 d’octubre i de moment situa en el Ministeri de l’Interior el «centre nuclear» del «dispositiu parapolicial» il·legal conegut com a operació Kitchen, argument que utilitza per no imputar encara l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro.

Els fiscals d’Anticorrupció adscrits al cas, Miguel Serrano i Ignacio Stampa, havien sol·licitat la imputació dels tres, a partir de les gravacions intervingudes al principal imputat, l’excomissari José Manuel Villarejo, i els missatges que l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez guardava al mòbil. Entre ells, diversos sms de Fernández Díaz en els quals li recordava la importància del xòfer de Barcenas, Sergio Ríos, en l’operació

La interlocutòria els reprodueix. Un d’ells complica especialment la defensa de l’exdiputat del PP. «L’operació es va fer amb èxit: S’ha copiat toa la informació (2 iphones i 1 ipad). Demà tindrem l’informe. Segons diu l’informador, aquest material l’havia donat B (amb referència a Bárcenas) als advocats per poder obtenir a través d’ells els telèfons i altres de la seva agendaper poder contactar-hi per i preparar la seva defensa jurídica. És a dir, que no seria informació per al J (jutjat) a efectes de publicació... És el que ha dit i és molt probable que aquesta fos la intenció», diu el text.

Per decidir si imputa Cospedal i López del Hierro, el jutge ha tornat a citar Martínez a declarar com a imputat per al 29 d’octubre. És la tercera vegada que és cridat, però fins ara no ha declarat. El magistrat vol que ho faci per aclarir què sabia l’exsecretària general del PP, perquè considera que de moment només hi ha referències de tercers sobre el seu coneixement i Andrés Gómez Gordo, policia nomenat director general a Castella-la Manxa quan va ella va ser presidenta de la Junta de Comunitats, va negar davant el jutge haver rebut indicacions del matrimoni sobre el dispositiu en el qual ell es va encarregar de contactar amb Ríos.

Nous testimonis

El jutge, a més, cita a declarar entre el 22 i 26 d’octubre diversos testimonis, tots membres d’Interior quan es va produir el dispositiu. Són l’exdirector de Comunicació, Juan José Esteban, el sacerdot Silverio Nieto, l’exdirector de Gabinet de Martínez, Jorge Sanchis Bordetas, i Icíar Castro Alvárez. Amb ella es confessa Martínez, després de ser imputat, i ella li respon que estaven en una «piscina de taurons».

El capellà apareix per un missatge de Martínez que va reexpedir a l’excomissari Enrique García Castaño, també imputat, que diu: «Segons em diu el meu advocat, a més de qüestions formals, la defensa demà exigeix entregar al jutjat les actes notarials en les quals consten els missatges rebuts al llarg del 2013 i 2014, amb instruccions molt clares i explícites sobre els supòsits ‘dispositius policials’ dels quals tracta tot això (la seva legalitat sempre em va semblar claríssima) i que necessàriament comporta la situació de Jorge i probablement Rajoy. Sens dubte, res més lluny del meu desig».

La interlocutòria considera que «resulta necessària, útil i pertinent la compareixença de Fernández Díaz, atès que «les investigacions practicades fins al moment permeten situar el centre nuclear de l’operació en el Ministeri de l’Interior, des d’on s’hauria dirigit i coordinat tota l’operativa, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d’aquest, pel que sembla, el secretari d’Estat de Seguretat».

Notícies relacionades

Segons el jutge, és el moment «d’endinsar-se en indicis tangibles, sustentats en evidències sòlides sobre les quals anar construint una investigació de la qual es desprenen fets greus presumptament comesos per servidors de l’Estat i que exigeixen una investigació profunda, considerant-se precipitat avançar cap a hipòtesis que apunten a altres persones».

Aquests «indicis tangibles» són els àudios i la documentació intervinguda a l’excomissari José Manuel Villarejo. Però també és especialment revelador de la importància de l’excúpula del Ministeri en aquesta operació per al jutge que el xòfer de Bárcenas cobrés 2.000 euros mensuals dels fons reservats una despesa de 53.266 euros. Segons l’instructor, això i el fet que Ríos obtingués una plaça com a policia «evidencia el coneixement dels fets per part de comandaments superiors de l’organisme».