DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Cs s'acomiada de Torra i insta l'oposició a pressionar perquè acati

Carrizosa dona per feta la inhabilitació del president i demana a l'independentisme que presenti un candidat alternatiu

video-carrizosa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carlos Carrizosa s’ha estrenat en el debat de política general com a futur cap de llista a les pròximes eleccions catalanes presentant una esmena a la totalitat a la gestió del Govern de la Generalitat. El dirigent taronja ha donat per feta la inhabilitació del president Quim Torra i s’ha acomiadat des del faristol: «Senyor Torra, adeu», davant la previsible ratificació de la seva condemna al Tribunal Suprem.

En un to més relaxat que anteriors ocasions però amb la mateixa duresa en el missatge (ha equiparat el discurs de Torra al de la Lliga Nord), el cap de les files taronges ha emplaçat la resta de l’oposició a buscar «fórmules» per evitar un «bloqueig» a Catalunya després de la decisió que prenguin els tribunals. Carrizosa ha demanat a l’independentisme que trobi un candidat alternatiu que substitueixi Torra deixant clar que una convocatòria immediata d’eleccions forçada per la inhabilitació és un escenari que no convenç el seu grup.  

«Els seus 34 diputats [els de JxCat] no puguin condicionar la vida parlamentària i no poden utilitzar la Presidència com a eina de bloqueig per aconseguir durant mesos un govern en funcions. [...] Si vostè no vol convocar eleccions, existeixen mecanismes perquè Catalunya tingui un president elegit pels cursos legals i no puguin impedir el nomenament d’un president de la Generalitat», ha raonat.

Carrizosa ha tret pit d’haver portat Torra davant els tribunals per no retirar la pancarta del Palau de la Generalitat: «Sí, senyor Torra, vam ser nosaltres els que vam fer que vostè hagués d’elegir entre complir la llei o no complir-la i assumir les conseqüències davant els tribunals. Vostè va triar no complir la llei», ha emfatitzat.

«No tolerarem que continuïn bloquejant Catalunya, degradant les institucions, no permetrem que segrestin el futur dels catalans, que ens facin ostatges dels seus deliris», ha etzibat des del faristol. A Cs temen que Torra s’aferri al càrrec, tot i que sigui simbòlicament sense exercir funcions administratives, així que busquen opcions consensuades per fer front a aquest eventual escenari que, segons el seu parer, «convé a Torra i a Carles Puigdemont» per seguir els seus «fulls de ruta política». I aquí és on pretenen trobar-se amb les forces constitucionalistes per traçar un pla comú.

El virus i el procés

Pel que fa al balanç de la gestió del Govern en l’època Covid, Carrizosa ha criticat a Torra que ha actuat «a les palpentes» amb la tornada al treball i a l’escola, que no va assistir a la conferència de presidents a la Rioja, que va «rebutjar» la Unitat Militar d’Emergències (UME) i que va donar permís a l’ANC per convocar manifestacions durant la Diada. 

Si bé ha assegurat que el Govern central ha actuat «lent», no ha escatimat crítiques al Govern durant aquests últims mesos de pandèmia. «Ha pensat més els vots de la seva parròquia que en les persones», ha asseverat, «perquè han utilitzat la pandèmia per al procés».

Notícies relacionades

També ha assenyalat el president pels casos de corrupció que han esclatat aquest últim any i ha carregat contra un «entorn tòxic d’una Generalitat militant i activista». En aquest extrem ha tirat d’‘attrezzo’, com les seves successores, i ha mostrat una fotografia dels líders de l’ANC i Òmnium, Torra i el vicepresident de la Cambra Josep Costa al costat de l’exmembre de Terra Lliure Fredi Bentanachs.

«Hi ha un clima ideològic de persecució del dissident, i vostès hi donen suport i el fomenten», ha continuat després que denunciés un tuit «amenaçador» de Bentanachs i que critiqués les pressions al secretari general del Parlament, Xavier Muro, per no publicar íntegrament les resolucions sobre el ple de la monarquia. Així, ha animat a posar el procés «en la paperera de la història» i a inaugurar una etapa amb un Govern «transversal».