ELS PRESUMPTES SEGUIMENTS A BÁRCENAS

Podem demanarà la compareixença de Casado i Rajoy per l'operació Kitchen

El PSOE no es pronuncia sobre la proposta dels morats perquè declari el líder popular

Els grups minoritaris presenten una iniciativa similar pel seu compte, tot i que més àmplia i sobre Villarejo

MADRID, 10/09/2020.- El líder del Partido Popular, Pablo Casado (i), conversa con su compañero de partido Teodoro García Egea (d), durante el pleno celebrado este jueves en el Congreso. El Gobierno apura las negociaciones para intentar salvar en la votación del Congreso el decreto por el que los ayuntamientos podrán gastar un fondo de 5.000 millones de euros siempre y cuando dispongan de ahorros y los pongan a disposición del Estado, y que ha puesto en pie de guerra a alcaldes de todos los partidos, salvo el PSOE. EFE/Juan Carlos Hidalgo

MADRID, 10/09/2020.- El líder del Partido Popular, Pablo Casado (i), conversa con su compañero de partido Teodoro García Egea (d), durante el pleno celebrado este jueves en el Congreso. El Gobierno apura las negociaciones para intentar salvar en la votación del Congreso el decreto por el que los ayuntamientos podrán gastar un fondo de 5.000 millones de euros siempre y cuando dispongan de ahorros y los pongan a disposición del Estado, y que ha puesto en pie de guerra a alcaldes de todos los partidos, salvo el PSOE. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Unides Podem vol assetjar Pablo Casado amb l’operació Kitchen. Els morats, juntament amb el PSOE,aquest dijous van registrar  la petició en el Congrés per obrir una investigació sobre la suposada trama d’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas amb fons reservats del Ministeri de l’Interior durant els governs de Mariano Rajoy. Tret de sorpresa inesperada, la iniciativa tirarà endavant amb els vots d’ERC i diversos partits minoritaris. Serà llavors quan els de Pablo Iglesias plantegin la compareixença de Casado i de l’expresident del Govern. Els socialistes, de moment, no s’han pronunciat sobre aquesta petició, però tot apunta que tindran menys problemes a recolzar la sol·licitud perquè Rajoy acudeixi a declarar a la Cambra baixa que la del líder del PP.

 

Els socis de Govern han construït la seva sol·licitud [aquí a PDF] per crear una comissió sobre l’informe que la Fiscalia Anticorrupció va remetre a l’Audiència Nacional demanant la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Així, la seva intenció, assenyalen a l’escrit, és aclarir «la utilització il·legal d’efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l’Interior, amb la finalitat d’afavorir interessos polítics del PP i d’anul·lar proves inculpatòries per a aquest partit en casos de corrupció, durant els mandats de Govern del Partit Popular». La previsió és que els treballs de la comissió durin «tres mesos des de la seva constitució», termini que «es podrà prorrogar per decisió del ple del Congrés dels Diputats». 

Els vincles passats

Els morats demanen que Casado declari perquè va ser elegit líder del PP amb el vot de Cospedal

Sobre aquesta mateixa base, fonts del partit morat afirmen que la presumpta implicació de Cospedal en l’operació Kitchen exigeix la compareixença de Casado, malgrat que aquest no va formar part de la cúpula conservadora durant els anys en què van tenir lloc els fets. «Va ser elegit president del PP amb els vots de María Dolores de Cospedal i va pactar l’Executiva amb ella», defensen.

La intenció dels d’Iglesias és que Rajoy també acudeixi al Congrés per donar explicacions sobre la suposada trama d’espionatge que segons el jutge encarregat del cas va suposar una despesa de, almenys, 53.266 euros dels fons reservats del Ministeri de l’Interior. Al text registrat, socialistes i morats ja assenyalen que «algunes de les proves aportades apunten al presumpte coneixement de la trama per part de Mariano Rajoy, que llavors era president del Govern». Una evidència del fet que els aliats a l’Executiu comparteixen la idea de fer declarar l’expresident. 

A més, el portaveu parlamentari d’Unides Podem,  Pablo Echenique, va assenyalar que hauran de comparèixer tots els que «tinguessin coneixement o participessin» en la trama. No obstant, els socialistes no han volgut deixar entreveure quina serà la seva estratègia a l’hora d’elegir els compareixents. Fonts de la cúpula socialista afirmen que no entraran en aquest assumpte fins que el Congrés no doni el seu vistiplau a la comissió. Un pas que serà senzill, ja que ERCEH BilduMés PaísJxCatCompromísBNG i la CUP han registrat una iniciativa similar.

La diferència entre els dos textos rau en el fet que l’escrit dels minoritaris és més ampli que el del PSOE i UP, ja que persegueix investigar la vinculació de «diversos estaments oficials de l’Estat i un entramat mediàtic, empresarial i parapolicial creat amb finalitats crematístiques il·lícites». És a dir, vol indagar sobre les relacions de l’excomissari José Manuel Villarejo i el muntatge d’una estructura per «pressionar personatges públics i partits polítics amb informació obtinguda de manera irregular». 

Donar explicacions

Casado va evitar respondre preguntes sobre el tema. Va convocar la premsa al pati del Congrés per celebrar la derrota parlamentària del Govern sobre els romanents municipals, però no va donar la paraula als periodistes. A l’acabar el seu petit discurs, ben envoltat pels seus vicesecretaris i alguns alcaldes, va sortir del pati de l’edifici cap a un restaurant pròxim, informa Pilar Santos. Però la tesi esgrimida en els últims dies davant els mitjans és que el cas afecta l’equip anterior al seu, que ell no ocupava la primera línia del PP. I també ha recordat que la Fiscalia General de l’Estat està capitanejada per una exministra i exdiputada socialista, Dolores Delgado

Notícies relacionades

El líder del PP ha de lidiar amb aquest escàndol del passat i, en vista de l’afluència d’informació, decidir cada dia si «donar la cara» o no davant la premsa. Ara per ara, al seu equip defensen l’estratègia de continuar amb el ritme habitual de contactes amb la premsa (dimarts va donar una entrevista a ‘El Mundo’) perquè «ell no té res a amagar». Però la ‘Kitchen’ trenca el seu discurs i trenca la seva estratègia, perquè el focus mediàtic és allà.

L’equip del cap del PP defensa que no té «res a amagar»

L’aixecament del sumari per a ell coincideix amb un mal moment, ja que intenta argumentar que no pot accedir a la renovació dels òrgans institucionals pendents –Consell General del Poder Judicial, Tribunal Constitucional, Defensor del Poble o RTVE– per la «imputació» de Podem i els seus atacs a la Monarquia. Ara és el seu partit, el PP, el que és al centre de l’escàndol, i a més amb un tèrbol cas de presumpte espionatge i d’utilització de les entranyes de l’Estat per a finalitats partidistes i per obstaculitzar, suposadament, l’acció de la justícia.