ENCARA S'ESTÀ REDACTANT EL TEXT

El Congrés investigarà el PP per l'operació Kitchen

Els socialistes fan el pas i registraran la petició al Congrés amb Unides Podem

La Cambra baixa acceptarà la sol·licitud, que comptaria amb prou majoria per tirar endavant

GRAF1364 MADRID (ESPAÑA), 08/09/2020. La portavoz del Grupo Socialista en el Congreso de los Diputados, Adriana Lastra, ofrece una rueda de prensa tras asistir este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid a la reunión de la Junta de Portavoces del Congreso. EFE/Emilio Naranjo

GRAF1364 MADRID (ESPAÑA), 08/09/2020. La portavoz del Grupo Socialista en el Congreso de los Diputados, Adriana Lastra, ofrece una rueda de prensa tras asistir este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid a la reunión de la Junta de Portavoces del Congreso. EFE/Emilio Naranjo / EMILIO NARANJO (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés investigarà finalment l’operació Kitchen. El PSOE, després de titubejar en les últimes hores, registrarà amb Unides Podem, en les pròximes hores, una sol·licitud conjunta al Congrés perquè es creï una comissió d’investigació sobre el cas. Aquesta petició, previsiblement, tirarà endavant, ja que compta amb el consens dels grups minoritaris. Fins i tot Ciutadans no es nega en rodó que s’investigui el PP, tot i que vol veure abans els «termes» de l’escrit. 

El text, de fet, encara no està llest. Els socialistes estan encara redactant, conjuntament amb els seus socis, la petició que es portarà a la Cambra, i que es registrarà formalment «aquest dijous o divendres», segons van indicar a EL PERIÓDICO fonts de la cúpula del partit. A més, el PSOE i Unides Podem enviaran la proposta als altres grups, per si volen adherir-s’hi. Fonts del grup morat indiquen, de fet, que ja s’està parlant amb ERC, promotora de la iniciativa. En cas de tancar-se el text aquesta setmana, arribaria a temps perquè la Mesa del Congrés el qualifiqui en la seva reunió de dimarts vinent. 

L’escrit es pretén tancar «aquest dijous o divendres» perquè el qualifiqui la Mesa la setmana vinent

ERC va ser, per tant, el primer partit a anunciar aquest dimarts que diverses formacions com ara JxCat, EH Bildu, Més País, Compromís o el BNG estaven disposats a investigar el PP pel presumpte espionatge el seu extresorer Luis Bárcenas, per això podrien ser imputats els exministres María Dolores de Cospedal i Jorge Fernández Díaz i l’exmarit de la primera, l’empresari Ignacio López del Hierro. 

Els grups minoritaris es movien arran de les informacions dels últims dies a partir de l’aixecament del secret del sumari de l’operació Kitchen. Hi apareixen converses entre Fernández Díaz, el seu secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i comandaments policials que apuntarien al muntatge d’una estructura parapolicial per destruir les proves que pogués tenir Bárcenas. 

«Què no hauran fet amb d’altres»

«Si es feien això entre ells, què no deuen haver fet a d’altres, sobretot al sector de l’independentisme i el republicanisme català, amb Unides Podem o amb qualsevol dissidència política al denominat règim de 1978», va apuntar el portaveu republicà, Gabriel Rufián. Revelacions «extraordinàriament greus», va assenyalar Íñigo Errejón, líder de Més País, per a qui de confirmar-se significava que el PP al Govern utilitzava estructures públiques i sectors de les Forces de Seguretat de l’Estat per «espiar i robar documents, fuetejar o fer xantatge». 

Cs no descarta recolzar la comissió, tot i que creu que també cal investigar Podem

En un primer moment, la posició del PSOE no va ser cent per cent contundent. La portaveu parlamentària, Adriana Lastra, va assenyalar que no descartava donar suport a la petició, tot i que va advertir que el seu grup volia estudiar «» l’informe de la Fiscalia i del sumari, i insistia que Pablo Casado havia de donar explicacions, tesi que va secundar la portaveu del Govern, María Jesús Montero. Però aquest dimecres el gir era complet: és el PSOE el que es decideix a presentar la sol·licitud, de la mà d’Unides Podem, per a a partir d’allà buscar el suport majoritari. 

El PNB ja es va mostrar ahir procliu. Aquest dimecres, el PSOE va traslladar al grup nacionalista la seva intenció de presentar l’escrit i les dues parts van quedar a continuar parlant per anar coneixent la redacció del text. La formació ‘jeltzale’ no es pronunciarà fins a conèixer la literalitat de la petició, tot i que avança que el ‘cas Kitchen’ és «greu» i requereix «explicacions» per part del PP. El dubte és, en conseqüència, si finalment hi haurà una sol·licitud conjunta o bé els minoritaris donaran suport a la impulsada pel PSOE i Unides Podem. 

¿Què farà Ciutadans? És la incògnita. Com ahir dimarts indicava el portaveu adjunt del grup,  Edmundo Bal, els taronges mai s’oposen que s’investiguin fets de possible corrupció de «qualsevol partit», i això inclou Podem. Però aquesta última via està tancada per ara, perquè el PSOE va frenar la comissió d’investigació a la Junta de Portaveus, per la qual cosa aquesta sol·licitud de l’oposició no arribarà si més no a debatre’s en el ple.

El líder del PP, Pablo Casado, junt amb l’expresident del Govern Mariano Rajoy, el passat 5 de setembre a Santiago de Compostel·la, després de la cerimònia de presa de possessió d’Alberto Núñez Feijóo com a president de la Xunta. / lavandeira jr (efe)

Notícies relacionades

Els liberals indiquen que no han vist «els termes» del paper sobre el qual treballen socialistes i podemistes, i quan ho llegeixin, decidiran. El PP, naturalment, s’hi oposa, perquè lliga les indagacions judicials al passat, a l’època de Mariano Rajoy

L’operació Kitchen està enfonsant l’avenc que ja separava el Govern i els conservadors. Un abisme que es va engrandir aquest dimecres en la sessió de control al Congrés, pel xoc entre Pablo Iglesias i el número dos dels populars, Teodoro García Egea, i abans per Pedro Sánchez i Pablo Casado. El president va convenir que els morats proposen qüestions que superen la Constitució, però en el dia d’avui compleix amb la Carta Magna, no com el PP, va reprovar, que la «incompleix» al negar-se a procedir al relleu de les institucions. «Pretenen utilitzar el poder judicial per atacar el Govern i estan bloquejant la seva renovació de la manera més patètica. Aquest desvergonyiment ja no revela el seu poder, revela ja la seva impotència i decadència», va assegurar Iglesias.