L''OPERACIÓ KITCHEN'

Els escàndols de l''era Rajoy' fiquen Casado en dificultats

El nou líder del PP es distancia del 'cas Kitchen' i defensa la presumpció d'innocència

Diu que no va ficar Fernández Díaz en les llistes i que ni ell ni Cospedal són en l'executiva

undefined54788274 santiago de compostela  05 09 2020   el presidente del pp pa200908181717

undefined54788274 santiago de compostela 05 09 2020 el presidente del pp pa200908181717 / Lavandeira jr

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La corrupció continua perjudicant les sigles del PP dos anys després que una sentència sobre el ‘cas Gürtel’ acabés amb la vida política de Mariano Rajoy. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón considera que l’«operatiu parapolicial» que es va crear per robar a Luis Bárcenas proves de la caixa b del PP va estar format per «òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat». La fiscalia anticorrupció proposa que se citi com a investigats María Dolores de Cospedal (llavors secretària general del partit) i Jorge Fernández Díaz (ministre de l’Interior en aquelles dates). A més, a l’escrit d’anticorrupció es recullen una sèrie de missatges entre diversos interlocutors i Francisco Martínez, número dos de Fernández Díaz, i en un va avisar que, si ell era citat a declarar per aquest assumpte, com així va ser, també ho seria «probablement MR», amb referència a Mariano Rajoy.

«Per tot això som aquí», diu una col·laboradora de Casado amb referència a la caiguda de Rajoy

A l’actual cúpula del PP, encapçalada per Pablo Casado, la sensació és de neguit«Per tot això som nosaltres aquí», va arribar a afirmar aquest dimarts una estreta col·laboradora del nou líder dels populars amb referència als escàndols de l’‘era Rajoy’. El dirigent conservador tenia acordada una entrevista amb la web d’El Mundo al migdia i no la va voler ajornar. «No tenim motius per amagar-nos», van insistir en el seu equip. Davant el micròfon, el successor de Rajoy va llançar un triple missatge a l’opinió pública, i a les seves pròpies files: prudència, presumpció d’innocència i el compromís personal de seguir amb l’exemplaritat.

«Diputat per Àvila»

Casado primer va voler marcar distància temporal i va apuntar que llavors, quan Interior suposadament va muntar l’operatiu per sostreure documents a Bárcenas, ell era només «un diputat per Àvila, sense cap responsabilitat en el partit». Tot i que els terminis són difusos perquè la investigació continua oberta. El jutge considera que l’operació Kitchen es va desenvolupar «almenys» entre el 2013 i el 2015. Almenys. I Casado va entrar en el nucli dur del PP el gener del 2015, al ser elegit portaveu del comitè de les eleccions municipals i autonòmiques. I a l’executiva del partit, oficialment, va accedir el juny d’aquell any, quan va ser nomenat vicesecretari de Comunicació.

«Són investigacions judicials de temps molt passats», va declarar en l’entrevista. «Cal reafirmar la presumpció d’innocència», va dir abans de recordar que ni Cospedal ni Fernández Díaz, sobre qui la fiscalia ha posat el focus, són en l’executiva del partit. Fonts del PP recorden que Casado no va voler incloure l’extitular d’Interior en les llistes de les eleccions europees de maig del 2019 i també admeten que a Cospedal se la va convidar a fer un pas enrere en el seu moment. Va ser el novembre del 2018, quan van aparèixer uns àudios en què s’escoltava com el marit de la política (Ignacio López del Hierro, ara també investigat amb la seva dona) va utilitzar presumptament l’excomissari José Manuel Villarejo per aconseguir informació de les investigacions contra la corrupció del PP per intentar evitar que algunes causes prosperessin. 

El xoc amb Sáenz de Santamaría

Cospedal va recolzar Casado en la segona ronda de les primàries, quan es va enfrontar a Soraya Sáenz de Santamaría, un nom que alguns exdirigents del partit pròxims a l’exsecretària general esmenten aquests dies portant a la memòria el gran poder que llavors tenia la vicepresidenta. Ara, l’actual líder del PP evita respondre si Cospedal l’ha decebut i mostra el seu desig que aquestes ombres quedin «en res».

El dirigent dels populars va insistir que el seu equip «serà tremendament ferm per complir l’exemplaritat i l’honorabilitat» que li van reclamar «els afiliats en les primàries». A més, va insistir que la fiscalia general està encapçalada per Dolores Delgado, exdiputada socialista, exministra de Pedro Sánchez i que està «embolicada en un cas d’extorsió policial, empresarial i periodística». Casado es referia als àudios, també de Villarejo, en què Delgado feia comentaris masclistes i homòfobs

Notícies relacionades

En aquest punt, Casado també va aprofundir en una cosa de què es queixa sovint: el tracte diferent que, segons el seu parer, fan els mitjans de comunicació. «Per desgràcia en el PP hem vist molt ressò periodístic en fases inicials de causes que al final han quedat en res», va declarar abans de referir-se als ordinadors de Bárcenas que es van destruir, entre altres casos.

Fonts del PP informen que Cospedal i Fernández Díaz, a diferència de Martínez, són afiliats i que, si ells dos fossin imputats judicialment, se’ls obriria un expedient informatiu que es podria transformar en un de disciplinari si es produeix assenyalament de judici oral. I la resolució podria ser la suspensió de la militància. Poc més, asseguren en el nucli dur de Casado, poden fer amb uns fets que veuen de l’era passada.