Puigdemont demana no presentar un candidat alternatiu a Torra si l'inhabiliten

Insta el PDECat a no donar recolzament als pressupostos de l'Estat i reclama a Rufián que deixi d'anomenar-los 'Convergència'

54792008 60

54792008 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha demanat que el Parlament no presenti un candidat alternatiu al president, Quim Torra, en cas que aquest sigui inhabilitat pel Tribunal Suprem. En una entrevista de RAC-1 recollida per Europa Press, a la pregunta sobre si Torra li ha demanat opinió, ha explicat que sí que ho ha fet i que ell li ha transmès que li «agradaria que s’esgotés la legislatura».

«Crec que no seria correcte que plantegessin un altre candidat. Crec que hi ha d’haver consens entre tots que una manera de no acatar aquesta inhabilitació és no presentar un candidat alternatiu per intentar que el temps que falti fins al desembre del 2021 hi hagi una nova presidència», ha afirmat Puigdemont.

Ha remarcat que una presidència interina no recauria sobre Pere Aragonès, sinó que «seria un vicepresident que assumeix unes determinades funcions de la presidència en el context d’un Govern que està tècnicament en funcions, a l’espera de si hi ha investidura o, si no n’hi ha, la convocatòria automàtica d’eleccions» –Aragonès no tindria la potestat de convocar nous comicis i seria als comandaments d’un Executiu sense la capacitat d’aprovar uns pressupostos.

Ha advertit que perquè no se substitueixi Torra des del Parlament es necessita el consens dels dos grups que recolzen el Govern –JxCat i ERC– però també de la CUP, que va recolzar la investidura de Torra: «Vull pensar que continuem remant cap al mateix lloc».

Les tensions PDECat-Junts

El president ha defensat la reforma del Govern que va fer Torra, precisament perquè considera que el president buscava enfortir el seu gabinet perquè pogués acabar la legislatura; uns canvis que van propiciar la sortida de la ja exconsellera d’Empresa i Coneixement, Ángels Chacón, que era l’únic membre del PDECat en l’Executiu.

«És evident que hi ha tensions i no les vull amagar, que ens són desitjables, però continuo pensant que som al mateix barco», ha afirmat sobre el PDECat després que, després de la disputa per les sigles de JxCat, Puigdemont trenqués el carnet i Torra emprengués els canvis.

Sobre la possibilitat que el grup en el Congrés es trenqui en una futura votació dels Pressupostos Generals de l’Estat, ha dit que «vots diferenciats n’hi ha a tot arreu», però ha demanat evitar aquest escenari i ser fidels al programa electoral que es va votar en les eleccions passades.

La relació amb ERC

Puigdemont ha al·ludit a un capítol del seu llibre ‘La lluita a l’exili’ (La Campana) on explica que la seva parella, Marcela Topor, va tenir problemes per entrar a la presó de Lledoners per l’oposició d’alguns presos i, quan va aconseguir entrar a la sala amb els dirigents polítics empresonats, Oriol Junqueras i Raül Romeva no hi eren, però Puigdemont creu que explicar aquesta situació no entorpeix la relació amb ERC perquè és «passat».

Notícies relacionades

Considera que hi ha hagut errors en les dues formacions, però que és important avançar cap al futur corregint comportaments: «Si som aliats ens hem de tractar com a aliats. La conyeta aquesta de dirigents d’ERC en el Congrés de referir-se a diputats de JxCat no pel seu nom... això no és un senyal de respecte, no contribueix a un clima d’entesa».

«A nosaltres sempre se’ns anomena ‘Convergència’. ’Els convergents aquí, els convergents allà’, ‘Convergència bona, Convergència no sé què’... això està molt bé com a conyeta. Està molt bé que la gent ho digui. Cap problema. Però que un portaveu utilitzi recurrentment aquesta definició per referir-se a l’altre, és que no té respecte per la seva identitat», ha dit en referència al portaveu republicà en el Congrés, Gabriel Rufián.