DESPRÉS DE LA POSSIBLE INHABILITACIÓ DEL PRESIDENT

La CUP aposta per pactar eleccions i una presidència «simbòlica» per a Torra

Els anticapitalistes plantegen aquesta via per acordar ja amb JxCat i ERC el final de la legislatura

fcasals45311945 els diputats de la cup carles riera i maria sirvent al ple d181003111720

fcasals45311945 els diputats de la cup carles riera i maria sirvent al ple d181003111720 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP entra en joc davant l’incert final de la legislatura, i més encara després de la remodelació del Govern, amb un pla propi que aposta per una convocatòria electoral al més aviat possible i per oferir una presidència «simbòlica» per al president Quim Torra.

L’esbós per encarar la possible ratificació de la condemna per desobediència al Tribunal Suprem, que encara poleixen els òrgans interns del partit, advoca per reeditar al Palau de la Generalitat el que els anticapitalistes van posar en pràctica a l’Ajuntament de Berga quan l’alcaldessa Montse Venturós va ser inhabilitada per negar-se a despenjar l’estelada en campanya electoral: exercir simbòlicament sense contravenir la pena d’inhabilitació.

Segons ha avançat ‘Nació Digital’ i ha confirmat EL PERIÓDICO, els cupaires proposen pactar una data per cridar a les urnes i que Torra ostenti una presidència sense funcions administratives fins al dia de les eleccions amb agenda institucional pròpia però sense la firma de decrets i resolucions, que anirien a càrrec del president en funcions, Pere Aragonès.

En declaracions a aquest diari, la diputada Maria Sirvent, ha assegurat que aquesta fórmula pretén «curtcircuitar la repressió» perquè és una via que «permet que Torra pugui continuar fent la seva feina fins a la convocatòria electoral acompanyat del president en funcions». «És àmpliament compartit que hi ha una falta de projecte governamental i les eleccions les ha de pactar el president i no el Tribunal Suprem, perquè aquestes eleccions es requereixen al marge de la seva inhabilitació», ha afegit. «¿Quant de temps més allargarem aquesta legislatura que ha sigut un fracàs a nivell d’objectius que es van plantejar els dos partits del Govern?», ha afegit. Quant a la pandèmia, ha apuntat que caldrà conviure amb el virus i que si és un impediment «ho serà sempre».

La proposta recull de manera parcial els plantejaments de les dues formacions en el Govern. Fa mesos que ERC exigeix al president que acordi la convocatòria electoral i JxCat fingeix amb una desobediència simbòlica. La CUP plantejarà aquesta via als dos partits en l’Executiu aquesta setmana per abordar ja el final de la legislatura abans que el Tribunal Suprem resolgui sobre la inhabilitació per desobediència del president.

Notícies relacionades

En una roda de premsa al Parlament, el diputat cupaire Carles Riera ha afirmat que «aquesta legislatura està esgotada per la falta de projecte i per la inoperància del Govern» i que la «batalla campal» entre JxCat i ERC és l’«element definitiu de bloqueig». 

«Hi ha una prioritat i una urgència en convocar eleccions i no per l’estratègia o l’agenda dels tribunals i la repressió. Això hem de fer-ho al més aviat possible, fixar aquesta data electoral que permeti un canvi de cicle i surti de l’atzucac en què ens té el Govern. Si la inhabilitació es produeix abans, plantegem aquesta confrontació cívica, institucional i democràtica, una resposta antirepressiva, que passa per no acatar i que continuï exercint», ha exposat Riera. En aquest punt, ha apel·lat a la ‘via Venturós’, que Torra exerceixi les seves funcions públiques però que no desenvolupi funcions administratives que requereixen la seva firma per evitar «parar l’activitat de la Generalitat al servei de la ciutadania».