EL LABERINT CATALÀ

ERC es prepara per 'liderar' un Govern en batalla electoral després de la inhabilitació de Torra

Els republicans preveuen una forta oposició interna per part dels consellers de JxCat

La formació aspira a capitalitzar la gestió dels rebrots i reactivar la taula de governs

zentauroepp51399697 pere aragones191216113215

zentauroepp51399697 pere aragones191216113215 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Nou canvi de plans a ERC. Sempre a remolc del que decideixen, o del que dubten, la presidència de la Generalitat i/o Waterloo, els republicans tracen plans segons van tenint lloc els esdeveniments. De qualsevol manera. Després de la Pax de Colliure entre Quim Torra i Carles Puigdemont i després de la seva pugna per si avançar o no eleccions, el panorama ha tornat a canviar. I Esquerra ja es prepara per assumir el lideratge en funcions del Govern, derivat de la probable inhabilitació del president i la no convocatòria d’eleccions per part d’aquest, en el convenciment que aquests mesos estaran plens de mines dels postconvergents.

La remodelació del Govern aquesta setmana, més enllà de la purga al PDECat, va ser entesa per ERC com la bunquerització dels consellers de JxCat per fer oposició interna a Pere Aragonès, que serà el líder en funcions del futur Executiu sense Torra. El flamant titular d’Empresa, Ramon Tremosa, no va trigar a apuntalar aquesta teoria amb els atacs al número dos del Govern el matí següent del seu nomenament: «La seva tasca serà la de fer de conseller d’Economia a l’ombra i desgastar el vicepresident», apunta una font republicana de l’entramat governamental.

Els dos ariets

Tremosa no és l’únic ariet del puigdemontisme amb una acció que els republicans ja preveuen. També compten amb patir foc amic des de l’aparador que suposa el càrrec de portaveu, via Meritxell Budó i el seu equip de comunicació a la Conselleria de Presidència. De fet, el no-control de la portaveu s’accepta a ERC com una cosa per corregir si els resultats i els pactes ho permeten.

Els republicans accepten, micro obert, que la plaça de president «quedarà vacant» després de la inhabilitació de Torra. I aplaudeixen que no es nomeni un candidat per substituir-lo per no haver d’alinear-se al Parlament, de nou, amb els postconvergents. De fet, consideren que les paraules de Torra que exigien que no hi hagués cap altre candidat va ser un avís als puigdemontistes (desitjosos de desgastar a ERC i a Roger Torrent), i poder sortir del Palau de la Generalitat com un nou «president legítim». Un altre.

Però, més enllà de si nominalment és president en funcions o no, Aragonès dirigirà el Gabinet. «Volem assumir totes les responsabilitats», va assenyalar aquesta setmana. Perquè una de les potes de l’estratègia republicana és la de la reconstrucció després de la pandèmia. I, per a això, després de controlar les principals conselleries, només li falta el lideratge polític per capitalitzar els rèdits de la gestió que puguin derivar-se fins a gener o febrer.

Taula i proposta

Notícies relacionades

I aquest lideratge en funcions li permetrà, també, reactivar la taula de negociació entre governs. El principal assoliment d’Esquerra en la negociació de la investidura de Pedro Sánchez i que els postconvergents han mirat de refredar fins a la congelació. No és fútil que la reunió entre Sánchez i Gabriel Rufián de divendres se saldés amb el compromís, de nou, de reactivar la taula, que fa mesos que és a l’espera que Quim Torra n’accepti la convocatòria. «Puigdemont es va sortir amb la seva [de moment no hi haurà eleccions] i ara té temps per estructurar el seu partit, buscar una aliança amb el PDECat i mirar d’erosionar ERC a les enquestes», assenyala una veu del partit.

Les altres dues potes de l’estratègia d’ERC se sustenten, d’una banda, sobre la proposta política inclosa al llibre d’Oriol Junqueras i Marta Rovira –que es presentarà aquest dimarts–, i l’aposta a fons per l’amnistia dels presos. Així, la formació ha recolzat la creació de l’associació Amnistia i Llibertat. Formada per juristes, catedràtics de dret constitucional i politòlegs, s’espera que en les pròximes setmanes promoguin la presentació de contenciosos davant les instàncies europees.