RECURS D'EMPARA

Un TC dividit accepta revisar els juraments de diputats i senadors

Només 8 dels 12 magistrats voten a favor de tramitar els recursos del PP i de Ciutadans contra les fórmules utilitzades

El més habitual és que les discrepàncies es produeixin al resoldre el fons d'un assumpte, no a l'acordar una revisió

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional s’ha tornat a dividir. Però aquesta vegada no ha sigut a l’hora de pronunciar-se sobre el fons d’un assumpte, sinó per donar-hi curs. En concret, s’ha dividit al decidir l’admissió a tràmit dels recursos del PP i Ciutadans en relació amb la manera de jurar el càrrec de diputats i senadors. L’alt tribunal ha decidit revisar les fórmules utilitzades per vuit vots davant quatre, Cándido Conde-Pumpido, Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.

Fonts de l’alt tribunal han explicat a aquest diari que el punt de divergència entre els magistrats es trobava en si la doctrina que va establir als vuitanta al revisar els juraments dels diputats d’Herri Batasuna s’havia de mantenir o si s’havia de revisar. Llavors el tribunal de garanties va emmarcar en la llibertat d’expressió l’afegitó de «per imperatiu legal» que els electes afegien al seu jurament o promesa.

Gran evolució social

La majoria dels magistrats, pel contrari, han considerat que des d’aleshores la societat ha evolucionat molt, el sentiment majoritari ha canviat i que cada cop existeixen més fórmules per poder assumir l’escó. Per això és necessari que el ple es pronunciï sobre els acords de les presidències del Congrés i del Senat, així com de les meses de les dues cambres que, després de les eleccions general d’abril del 2019, van donar per vàlids els juraments emesos per determinats diputats i senadors que acataven la Constitució jurant o prometent, incloent-hi l’assumpte a què donen més prioritat durant la legislatura.

Notícies relacionades

És curiós que els magistrats s’hagin dividit a l’hora d’admissió a tràmit uns recursos d’empara. Al final la majoria han entès que això té una especial transcendència constitucional perquè va més enllà del cas concret i podria tenir unes conseqüències polítiques generals, cosa que implicarà la necessitat d’aclarir la doctrina del tribunal.

A més dels recursos admesos a tràmit aquest dimecres, en queden pendents tres més per juraments de diputats i senadors. Tret de defecte formal, la tramitació d’aquests també serà acordada pel ple de l’alt tribunal.