SESSIÓ DE CONTROL

Xoc del Govern i el PP per la renovació del poder judicial i l'operació Kitchen

Sánchez recorda Casado que la Constitució obliga els poders públics a renovar les institucions

Iglesias assegura que els populars no volen actualitzar els òrgans i utilitzar els jutges «per atacar el Govern»

zentauroepp54840574 pol200909100030

zentauroepp54840574 pol200909100030 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’operació Kitchen, que investiga si el Govern de Mariano Rajoy va utilitzar fons públics per robar informació a Luis Bárcenas sobre la caixa b del PP, ha sigut motiu de xoc entre l’Executiu i el principal partit de l’oposició en la primera sessió de control del nou curs polític.

Ha sigut el vicepresident segon, Pablo Iglesias, qui ha tret el tema en el seu cara a cara amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea. El número dos dels conservadors ha començat preguntant per la gestió de la pandèmia de Covid-19 tot i que s’ha desviat i ha fet referència a la investigació judicial sobre els presumpta malversació de Podem i, en aquest context, ha afirmat que Podem «vol posar mà en els jutges» i que els morats tenen «el pitjor planter, però la millor banqueta de la política espanyola». «Se li acaba el temps a aquest Govern. Tic-tac», ha etzibat recordant l’expressió que Iglesias utilitzava amb l’Executiu de Rajoy fa anys.

Després d’aquests comentaris, Iglesias, en el seu segon i últim torn de paraula, ha acusat García Egea i el seu partit de creure’s que «les institucions d’aquest país són seves», amb referència a la negativa del PP de renovar els òrgans constitucionals (Consell General del Poder Judicial, Defensor del Poble, RTVE...). «Per això van crear una estructura mafiosa de policies per perseguir els seus adversaris polítics i per mirar de tapar els seus escàndols de corrupció», l’ha acusat fent referència a l’operació Kitchen i l’ús dels recursos del Ministeri de l’Interior. «Pretenen utilitzar el poder judicial per atacar el Govern i estan bloquejant la seva renovació de la manera més patètica. Aquest desvergonyiment no revela ja el seu poder, revela la seva impotència i decadència. Els queden a vostès molts, molts anys a l’oposició», ha conclòs Iglesias. A García Egea ja no li quedava cap torn de paraula.

«Podem compleix la Constitució»

Notícies relacionades

Minuts abans, Pedro Sánchez no s’ha referit a aquest escàndol de l’era Rajoy en el seu torn amb Pablo Casado, però sí que li ha criticat que no vulgui renovar aquestes institucions. El cap de l’Executiu ha intentat capgirar el principal argument que utilitza el PP per no fer-ho. Casado assegura que no pot pactar aquests canvis institucionals amb el Govern perquè en el seu si hi ha Podem i aquest partit ha atacat durament la monarquia després de la sortida de Joan Carles d’Espanya i demana la república. El cap de l’Executiu ha admès que és cert que Iglesias «proposa coses que estan fora de la Constitució», però que almenys la respecta, ja que l’obligació de la renovació d’aquests òrgans està recollida a la Carta Magna. «Podem compleix la Constitució i vostès, no. Renovin les institucions, abandonin el bloqueig», ha etzibat Casado, una idea que Sánchez ja va començar a llançar ahir en el Senat. 

«No ens demani col·laboració al precipici per salvar-se. Quan vulgui fer una cosa bona per als espanyols, ens tindrà al seu costat. Mentre continuï perjudicant-los, ens tindrà enfront», havia avisat Casado durant la seva pregunta a Sánchez en la sessió de control el Govern al Congrés, en què l’ha acusat de mentir «massivament» als espanyols.