PRIMERA SESSIÓ DE CONTROL AL CONGRÉS DESPRÉS DE LES VACANCES

ERC s'acosta als Pressupostos: si Podem «aguanta davant Cs, els republicans «aguantaran»

Rufián es dirigeix a UP i l'adverteix que «reviure» Arrimadas en els comptes portarà a canviar de socis

Sánchez respon que els taronges segueixen «a la foto de Colón», però que vol uns comptes d'àmplia base

GRAF1801. MADRID, 09/09/2020.- El líder de ERC, Gabriel Rufián durante la sesión de control al Gobierno en el Congreso este miércoles en donde se reclamará una vez más a la oposición unidad para abordar la crisis de la pandemia, en medio de las últimas polémicas políticas centradas en la renovación del Poder Judicial y las revelaciones del caso del espionaje al extesorero del PP Luis Bárcenas. EFE/J.J. Guillén

GRAF1801. MADRID, 09/09/2020.- El líder de ERC, Gabriel Rufián durante la sesión de control al Gobierno en el Congreso este miércoles en donde se reclamará una vez más a la oposición unidad para abordar la crisis de la pandemia, en medio de las últimas polémicas políticas centradas en la renovación del Poder Judicial y las revelaciones del caso del espionaje al extesorero del PP Luis Bárcenas. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

ERC està virant. Si fa unes setmanes es mantenia en el ‘no’ als Pressupostos, ara està girant la nau, deixant veure que sí, que vol que el Govern central compti amb ells, però sempre que tregui de l’equació Ciutadans. «Si aguanten, aguantarem», els va dir aquest dimecres el portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, als morats. És a dir, que si Unides Podem aguanta i resisteix a les pressions perquè es compti amb Cs, els republicans poden ser allà. El Govern central, per la seva banda, flirteja amb els independentistes i arremet contra els taronges per seguir «a la foto de Colom», tot i que no tanca cap porta. 

La d’aquest dimecres era la primera sessió de control al Congrés després de les vacances d’estiu. I la primera a l’avantsala de les negociacions pressupostàries, i la intenció de l’Executiu és disposar de nous comptes abans de finals d’any. La part socialista del Govern continua mirant Ciutadans, a qui veu com el soci més fiable i el que més disposició ha mostrat, però ERC no vol quedar-se fora de joc. O, almenys, no del tot. El president, conscient que una aliança amb els taronges incomoda Unides Podem i conscient també que, passi el que passi amb els PGE continuarà necessitant els republicans per a la resta de la legislatura, llança també gestos cap a la formació independentista. 

«¿Com pensa resoldre el Govern els retards i incompliments dels ajuts promesos a la gent durant l’estat d’alarma?», va inquirir primer Rufián al cap de l’Executiu. «Amb uns Pressupostos progressistes i de país». Llavors va passar a desgranar l’arsenal d’ajuts destinats a Catalunya: 679.000 treballadors catalans s’han beneficiat dels ertos (en queden sota aquesta figura 165.000), 247.000 autònoms han rebut la prestació extraordinària pel confinament, 6.505 llars disfruten de l’ingrés mínim vital i Catalunya és la comunitat en la qual més empreses s’han acollit a la línia ICO (102.214 companyies i autònoms). «És la resposta que hem donat amb els instruments que teníem disponibles, amb els Pressupostos Generals de l’Estat del PP. Imagini’s el que podríem fer amb uns nous Pressupostos». Sánchez va convidar llavors ERC a «reflexionar-hi». «A veure si podem caminar en l’aprovació» d’uns nous comptes. 

«¿No veuen que l’operació és que el PSOE pugui escollir en els pròxims 10 anys?», li diu a UP

El líder socialista havia desplegat l’alfombra per als republicans, i Rufián va preferir trepitjar-la aquesta vegada, després de recordar que l’ingrés mínim vital no està arribant a tots aquells als quals es va prometre l’ajuda (850.000 llars, dos milions de persones), ja que només disposen actualment d’aquesta prestació 80.000 famílies. «Ni tan sols el 10%. Han burocratitzat l’esperança. És una gimcana burocràtica demanar aquesta ajuda». 

«No és el mateix» l’esquerra i la dreta

Però, com va dir Rufián, aquest és «el present». «Parlem del futur». O sigui, dels Pressupostos. El portaveu d’ERC va dubtar que aquest tipus d’ajuts als més vulnerables puguin mantenir-se amb Cs com a soci. «M’adreço a les senyories d’Unides Podem... ¿Amb Ciutadans? ¿No s’adonen que aquesta operació, reviure un dels partits de la dreta, va molt més enllà dels Pressupostos de l’Estat, que l’operació és que el PSOE pugui escollir en els pròxims 10 anys, entre vostès o Ciutadans?». Rufián s’estava endinsant en les tensions internes de l’Executiu, ja que els morats desconfien de la companyia dels taronges. Pablo Iglesias no ha deixat de remarcar que vol que els comptes del 2021 es negociïn primer amb els socis d’investidura –o sigui, ERC– i, només en últim lloc amb Cs. 

Rufián va reiterar la seva idea que «és fals» que sigui igual pactar els PGE amb la dreta que amb «un partit que, tot i que independentista, és d’esquerres». Uns comptes posen «música» a un projecte, i «no és el mateix» fer-ho amb qui governa amb Isabel Díaz Ayuso a Madrid o «amb Vox a Andalusia» que amb ERC, va advertir. «Els demano que aguantin, perquè si aguanten, nosaltres aguantarem», va reblar, dirigint-se al grup morat. Aquesta era la frase clau, la de tancament del portaveu sobiranista, separat per cert d’Inés Arrimadas només per una de les escales que travessen l’hemicicle.

El president insisteix que Espanya necessita uns Pressupostos «de país» i transversals

La picada d’ullet inequívoca que ERC aguantarà el pols si l’Executiu hi compta i prescindeix de Cs, i si Unides Podem guanya la seva aposta davant el PSOE. Rufián ni tan sols va esmentar la taula de diàleg amb Catalunya, que sí que va reclamar la passada setmana a Sánchez com a condició indispensable. El president ja ha contactat amb Quim Torra i ara els gabinets de tots dos buscaran data per a una nova trobada aquest mes, tot i que el president s’hi mostra reticent i posa per davant que en l’ordre del dia aparegui l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia. 

Notícies relacionades

Sánchez va sorprendre en la seva resposta per la seva picada d’ullet a ERC i el seu menyspreu inesperat als taronges, que ara s’han convertit en el potencial aliat més important per als PGE. Sánchez va respondre a Rufián que Cs «ja va escollir l’any passat, perquè va optar per apuntalar el PP en comunitats com Andalusia, Múrcia, Madrid o Castella i Lleó, en les quals el PSOE havia guanyat les eleccions autonòmiques. I en les tres primeres governa amb el recolzament de la ultradreta de Vox. «Ciutadans clarament no ha sortit de la foto de Colom», va insistir, en un to dur contra els liberals que no se li escoltava des de feia temps i que va cridar l’atenció pel context actual.

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Govern d’aquest 9 de setembre al Congrés. / EDUARDO PARRA (EUROPA PRESS)

Però llavors va reiterar que la seva intenció és construir uns Pressupostos transversals, «de país», que comptin amb un «recolzament ampli» a la Cambra, perquè la societat el «demanda», ja que la situació és «extraordinària» i Espanya viu una circumstància excepcional, la devastació per la Covid, que és «inèdita» en els últims cent anys. «Crec que entre tots hem de fer un esforç per superar la dialèctica ideològica i centrar el debat en els elements que mereix la societat espanyola, que són clarament la transformació, vehicular 140.000 milions de la Unió Europea i no deixar ningú enrere». Sánchez no va recollir explícitament el guant de Rufián i va amb tacte. No vol tancar-se portes per endavant.