TERCERA REUNIÓ DES DE COMENÇAMENT D'ANY

Sánchez cita els barons divendres per arrencar el curs polític

El consell polític supleix les faltes dels comitès federals del partit, més complicats logísticament

El president pretén insistir en els reptes d'aquest any i lligar més el PSOE, sense soroll intern, al seu favor

Madrid (Spain), 07/09/2020.- A handout photo made available by Spanish Socialist Party shows Spanish Prime Minister and Socialist Party leader Pedro Sanchez (C) during the Executive Federal Meeting of the Party in Madrid, Spain, 07 September 2020. (España) EFE/EPA/EVA ERCOLANESE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Madrid (Spain), 07/09/2020.- A handout photo made available by Spanish Socialist Party shows Spanish Prime Minister and Socialist Party leader Pedro Sanchez (C) during the Executive Federal Meeting of the Party in Madrid, Spain, 07 September 2020. (España) EFE/EPA/EVA ERCOLANESE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES / EVA ERCOLANESE HANDOUT (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El cicló del coronavirus va arrasar amb tot. Va canviar l’esdevenir de la legislatura, les prioritats, l’economia, la trajectòria de l’Executiu de coalició que havia nascut feia escassament dos mesos. I també va fer disminuir la vida orgànica del PSOE. L’executiva federal va tardar setmanes a reunir-se, i quan ho va fer, el 20 d’abril, es va celebrar de manera telemàtica. Un mes més tard, el 18 de maig, va citar els seus barons, a qui no congregava des de novembre del 2017. I el 15 de juny, pocs dies abans que acabés l’estat d’alarma, els va tornar a reunir.

Aquest divendres, 11 de setembre, el president ha fixat una nova trobada amb els seus líders territorials en el consell de política federal (l’antic consell territorial), van confirmar fonts de Ferraz a EL PERIÓDICO. Aquest és l’òrgan el coordinador del qual és el president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara

Serà una cita telemàtica i s’espera que de tràmit. El secretari general del PSOE convoca els seus barons per arrencar el curs amb ells, assenyalar-los els principals reptes –amb els Pressupostos com a pedra angular–, infondre’ls ànims i involucrar-los en la defensa del projecte. I també per reforçar el seu recolzament intern, avui indiscutible.

Sense congressos a la vista

La Covid ha deixat sota mínims l’activitat del partit i ha neutralitzat el soroll intern, que ja era mínim. Les reunions de l’executiva, curtes, a penes de sí, segons reconeixen diferents dirigents. L’última cita va ser ahir, i no hi va haver «res» cridaner, més enllà de la constatació que el decret llei dels romanents dels ajuntaments sortirà molt probablement derrotat dijous al Congrés. La negociació pressupostària, i l’aliança amb Cs que s’entreveu en l’horitzó, no preveu crear problemes interns. ERC és vist en el PSOE com un soci menys de fira, tot i que com va assegurar el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, aquest dilluns en roda de premsa, «sempre és preferible» comptar amb les formacions que van recolzar la investidura.

Ferraz no té previst avançar el conclave andalús, malgrat el malestar creixent contra Díaz

Ferraz recorre a la reunió amb els barons perquè no té forma, remarquen a la cúpula, de congregar el comitè federal, per la dificultat operativa per citar més de 200 persones i afavorir una deliberació normal. Però la tradició en el partit mana que a final de curs, a l’estiu, i al començament del següent, a la tardor, es convoqui al màxim òrgan de direcció. Ferraz defensa que amb les restriccions actuals que imposa la Covid, no hi ha manera de celebrar-ho, tot i que es tinguin a mà eines tecnològiques que faciliten les videoconferències. Els comitès són una mica més que un orador desfilant per la tribuna: importa també el que ocorre dins d’ells, als seus passadissos, les converses de tu a tu entre dirigents. I això que ara hi ha tranquil·litat orgànica. 

Notícies relacionades

El PSOE encara té un marge per decidir què fer amb el seu congrés federal. S’ha de celebrar abans del juliol del 2021, quatre anys després de l’anterior. A la direcció de Sánchez no preveuen anticipar-lo ni tampoc avançar el conclave andalús, el més conflictiu perquè s’hi ventilarà el relleu de la baronessa andalusa, Susana Díaz.

Ferraz encara no té decidit qui postularà per competir contra ella, malgrat que la federació està cada vegada més revoltada i fins i tot una part del sector que recolzava l’expresidenta de la Junta espera que Sánchez indiqui qui llança a la carrera de primàries internes. Perquè Díaz tampoc té previst fer marxa enrere. Això sí, les relacions del PSOE-A i de l’executiva federal són millors que mai.