RENOVACIÓ PENDENT I SENSE DATA DE SOLUCIÓ

El PSOE i el PP es retreuen el bloqueig institucional

El president del Govern diu que els acords a l'agost eren ja «gairebé al 99%»

Els conservadors insisteixen que van trencar el diàleg a causa d'Iglesias i Podem

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d) y el presidente del PP, Pablo Casado, durante su reunión en el Palacio de la Moncloa, en Madrid (España), a 2 de septiembre de 2020. El líder del Partido Popular ha sido el primero en ser citado por Sánchez dentro de la ronda de reuniones con las fuerzas de oposición para sondear posibles apoyos para la negociación de los Presupuestos Generales y la renovación pendiente de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d) y el presidente del PP, Pablo Casado, durante su reunión en el Palacio de la Moncloa, en Madrid (España), a 2 de septiembre de 2020. El líder del Partido Popular ha sido el primero en ser citado por Sánchez dentro de la ronda de reuniones con las fuerzas de oposición para sondear posibles apoyos para la negociación de los Presupuestos Generales y la renovación pendiente de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ). / Pool (Pool)

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Nova pedra al camí per a la renovació dels òrgans institucionals. El PSOE i el PP s’han tornat a encallar en les negociacions després de més de dos anys intentant-ho. Pedro Sánchez va assegurar aquest dilluns que l’acord amb els conservadors per reelegir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre d’altres, estava pràcticament fet, però que, a última hora, els populars es van fer enrere. Els conservadors sostenen que el seu rebuig es deu a la presència d’Unides Podem en el Govern de coalició i a res més. Una cosa que els socialistes no creuen. Enmig de les raons, el president del CGPJ i del Tribunal SupremCarlos Lesmes, va mostrar aquest dilluns el seu descontentament amb els dos partits i va cridar a acabar amb l’«anomalia» que suposa estar gairebé dos anys en funcions.

Que hi havia contactes molt discrets entre el Govern i el PP durant l’estiu és un fet. Però les dues parts difereixen en l’abast i el motiu de la ruptura. Com va avançar ‘El País’ (i va ratificar fins i tot Gènova), el 22 de juliol Pablo Casado va confirmar per WhatsApp a Pedro Sánchez que estava disposat a reprendre les negociacions per renovar el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble RTVE.

Ábalos afirma que el PP es va fer enrere per la «pressió» exercida per Álvarez de Toledo

Les converses van avançar a l’agost fins al punt que, segons va relatar el president en ‘La hora de La 1’ (TVE)«van fructificar en acords pràcticament al 99%» i que el PP, «inexplicablement, va trencar». Per al PSOE, la raó és simple: Casado, va adduir des de Ferraz el número tres, José Luis Ábalos, es va fer enrere per la «pressió» exercida per Cayetana Álvarez de Toledo després del seu cessament com a portaveu –ella va al·legar que discrepava de l’acord que estava a punt d’assolir-se– i, des de fora, per la ultradreta de Vox.

A més, Sánchez va transmetre una mena de sonora amenaça amb difícil translació real: «El Govern no acceptarà cap bloqueig institucional i apel·larà a una majoria parlamentària alternativa» per desencallar òrgans que «no mereixen» estar paralitzats perquè el PP «no ha acceptat el resultat electoral».

Les majories necessàries

Però la renovació d’algunes institucions està blindada o per la Carta Magna –CGPJ, TC– o per llei orgànica –Defensor–, ja que s’exigeixen majories qualificades, de tres cinquenes parts al Congrés (210 diputats) i Senat (159 senyories). Allà el concurs del PP és imprescindible, perquè la formació de Santiago Abascal es nega a qualsevol entesa. L’Executiu sí que podria articular majories alternatives per nomenar el consell de RTVE, perquè n’hi ha prou amb la majoria absoluta (i la proposta de la candidatura avalada per la meitat de grups de cada Cambra) en segona volta. També té més senzill provocar el recanvi al Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) o en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). 

 

Ábalos va admetre que no deixava de ser una «advertència», una crida a la «responsabilitat» del PP. Fonts de la Moncloa van indicar a aquest diari que es busca la fórmula per esquivar el veto de Casado. «Estem fent-li voltes, però el PP no es pot saltar ni incomplir la Constitució, que quedi clar», van avisar. Modificar lleis orgàniques portaria un gran desgast a l’Executiu, i reformar la Carta Magna és, directament, inviable amb un Parlament tan fragmentat i polaritzat. 

Els motius

Els populars van desmentir ràpidament que Álvarez de Toledo hagués influït en la ruptura de les negociacions amb el PSOE. El veritable motiu, segons van explicar en un comunicat, és Pablo Iglesias i Unides Podem. «El pacte de renovació institucional no podia avançar amb el Govern arremetent contra la Direcció de l’Estat», apunten en l’escrit fent referència a les crítiques del vicepresident segon sobre la monarquia després de la sortida d’Espanya de Joan Carles I.

 

Notícies relacionades

A més, remarquen que la imputació de Podem com a partit per presumpte finançament irregular i les crides dels morats a acordar els Pressupostos amb ERC fan impossible intentar acordar amb l’Executiu bicolor. Així ho van traslladar al PSOE a mitjans d’agost i ho va exposar Casado en la reunió que va mantenir amb Sánchez, apunten. 

«Sense més dilacions»

«Una seriosa anomalia». D’aquesta forma va definir Lesmes la situació actual durant l’acte d’obertura de l’any judicial al Tribunal Suprem al qual van anar, entre d’altres, les presidentes del Congrés i del Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i Casado, informa Ángeles Vázquez. Com va fer l’any passat, va cridar a renovar els òrgans «sense més dilacions» per evitar un «greu perjudici per a la justícia espanyola».