El PP insisteix que va trencar la negociació per renovar els òrgans judicials per Podem

Els conservadors justifiquen el seu 'no' en les crítica de Iglesias a la monarquia i en la imputació del partit

En un comunicat revelen que a l'agost van acceptar per Whatsapp dialogar amb el PSOE sobre aquest tema

-FOTODELDIA- GRAF8522 MADRID, 2/8/2020. El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez,iz., y el líder de la oposición ,Pablo Casado, se saludan a la entrada del Palacio de La Mncloa donde se reunieron para analizar los retos para hacer frente a los efectos sociales y económicos de la pandemia con la vista puesta en la tramitación de los presupuestos y en la renovación de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial EFE/Fernando Villar ***pool***

-FOTODELDIA- GRAF8522 MADRID, 2/8/2020. El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez,iz., y el líder de la oposición ,Pablo Casado, se saludan a la entrada del Palacio de La Mncloa donde se reunieron para analizar los retos para hacer frente a los efectos sociales y económicos de la pandemia con la vista puesta en la tramitación de los presupuestos y en la renovación de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial EFE/Fernando Villar ***pool*** / Fernando Villar (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La renovació d’alguns òrgans judicials és una tasca pendent des de fa anys en la qual el PSOE i el PP no aconsegueixen posar-se d’acord. Un assumpte que en els últims mesos ha estat en suspens per la falta d’entesa entre els dos grans partits per encarar-lo. Per evitar falses conjectures sobre els racons de la negociació, els de Pablo Casado han emès aquest dilluns un comunicat en el qual remarquen en diverses ocasions que la impossibilitat per arribar a acords amb els socialistes es deu a la presència d’Unides Podem en el Govern i res més. Moments abans, Pedro Sánchez havia assenyalat que a l’agost es van arribar a pactes «pràcticament al 99%», però que, de manera «inexplicable», es van esfondrar. 

En l’escrit, els conservadors detallen de manera cronològica els passos que s’han fet en les converses amb el PSOE per renovar aquests òrgans. Un diàleg que, apunten, només es va plantejar impossible després d’un «intolerable atac» per part Pablo Iglesias a Felip VI després de conèixer-se la sortida de Joan Carles I d’Espanya. A això, els populars afegeixen que al cap de pocs dies es va conèixer la imputació a Podem com a partit i a tres dels seus dirigents per possibles irregularitats en la seva comptabilitat. 

«Per tot això –es pot llegir al document–, el 14 d’agost Pablo Casado va transmetre al Govern, a través d’una reunió presencial dels seus interlocutors, que no es podia acordar la renovació de les institucions de l’Estat si Podem hi tenia qualsevol paper». Una posició que, remarquen, el líder del PP també va posar sobre la taula en la seva reunió amb Sánchez la setmana passada. 

Els conservadors han fet públic aquest text després que el diari ‘El Mundo’ apuntés a unes declaracions de Cayetana Álvarez de Toledo, quan encara era portaveu parlamentària del PP, com a detonant perquè Casado es fes enrere en la negociació que havia obert amb el PSOE per renovar, entre d’altres, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional. «Davant les filtracions manipulades, comunicat del PP», assenyala el vicesecretari de Comunicació popular, Pablo Montesinos, a Twitter.

 

A més, Sánchez ha confirmat aquest dilluns que durant el mes d’agost passat les negociacions van avançar molt i «van fructificar en acords pràcticament al 99%», però de manera «inexplicable» la direcció de Casado «els va trencar». «Això haurà d’explicar-ho el PP». 

Des del juliol

Els populars expliquen que les converses van començar el 6 de juliol, quan la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, van sol·licitar a Casado tractar la renovació d’aquests òrgans. El líder conservador, indica, «va encomanar les converses al secretari de Justícia del PP, Enrique López, que durant el mes de juliol va avançar en l’elaboració d’una ‘Llei per al reforçament de la independència de la Justícia’, com a pas previ a les negociacions». 

Dues setmanes després, el 22 de juliol, segons la versió del PP, va ser quan Casado va rebre un whatsap del president del Govern proposant-li els interlocutors socialistes que portarien la negociació. «Van ser acceptats amb una breu resposta, sense entrar a valorar ni tan sols el fons de la qüestió», posa èmfasi el comunicat. No obstant, la marxa del rei emèrit i les crítiques dels morats a la monarquia van precipitar el final del diàleg. «El pacte de renovació institucional no podia avançar amb el Govern arremetent contra la Direcció de l’Estat», argumenten.  

Notícies relacionades

«L’11 d’agost, Podem va ser imputat per finançament irregular mentre intensificava les seves crítiques al Poder Judicial, a la Monarquia, i demanava un govern amb Bildu al País Basc i un pacte pressupostari amb Esquerra a canvi de reprendre la taula d’autodeterminació de Catalunya», acaben sobre els impediments que troben a seure a negociar amb l’Executiu de coalició.

Per finalitzar l’escrit, els populars defensen que la seva posició és «ferma i coherent» i que s’han guiat per la «transparència i la responsabilitat» durant totes les negociacions, «malgrat les insòlites filtracions manipulades en els mitjans de comunicació».