Sánchez i Iglesias pacten negociar un esborrany de Pressupostos abans de dialogar amb Cs

Tots dos es van reunir aquest dilluns per desbrossar el camí cap als comptes públics del 2021

El vicepresident demana estar en les converses que es portin a terme amb els d'Arrimadas

El vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, durante la conferencia ofrecida por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, bajo el título ’España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia’ que sintetiza el espíritu colectivo al que el presidente invita a la unidad de la sociedad civil y de las instituciones ante la pandemia del Covid-19, en la Casa de América, en Madrid (España) a 31 de agosto de 2020.

El vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, durante la conferencia ofrecida por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, bajo el título ’España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia’ que sintetiza el espíritu colectivo al que el presidente invita a la unidad de la sociedad civil y de las instituciones ante la pandemia del Covid-19, en la Casa de América, en Madrid (España) a 31 de agosto de 2020. / EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El camí cap als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021 sembla que torna a aplanar-se. Després de les tensions de les últimes setmanes entre els socis de Govern, aquest dilluns Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es van reunir per parlar dels futurs comptes públics i de la via a continuar per aconseguir la majoria necessàries. En aquesta conversa, Iglesias va traslladar al líder socialista la seva demanda de negociar primer un esborrany pressupostari al si de l’Executiu sobre el qual després es pugui treballar amb la resta de formacions, segons fonts pròximes al president del Govern. Els socialistes no es neguen a aquesta alternativa. «És el normal. Pressupostos d’un Govern format per dos partits», indiquen les esmentades fonts a EL PERIÓDICO. Aquest gir apaivaga l’enuig dels morats per la mà estesa del sector socialista del Consell de Ministres a Ciutadans

La continuïtat de la legislatura —i de l’aliança de PSOE Unides Podem— depèn en gran manera de l’aprovació delsPGE. No obstant, en els últims mesos els socis de Govern han discrepat en la manera d’aconseguir-ho. L’element discordant és Ciutadans. Els socialistes volen amarrar els 10 escons taronges perquè no creuen que ERC, amb unes eleccions catalanes en l’horitzó en les quals disputa l’hegemonia de l’independentisme amb JxCat, estigui disponible per recolzar el text. Una estratègia que rebutgen els podemistes —principalment Iglesias— per les seves discrepàncies amb els liberals. Divendres passat, els portaveus morats, Isa Serra i Rafa Mayoral, van afirmar que els seus principis són «incompatibles» amb els de Cs

No obstant, la solució sembla estar en una primera negociació al si del Consell de Ministres que permeti posar d’acord als membres de la coalició i que després s’ofereixi a la resta de partits. En els últims dies, des de la formació liderada pel vicepresident segon ja es rebaixava l’enfrontament i es posava aquesta possibilitat a sobre de la taula. Una via que, finalment, va aprovar aquest dilluns l’Assemblea Confederal d’Unides Podem, on estan representats els dirigents de PodemIUEn Comú Podem i Galícia en Comú, i que Iglesias li ha plantejat a Sánchez, segons veus pròximes al cap de l’Executiu. 

Cessions

L’acord entre el president del Govern i el vicepresident aniria més enllà. Segons ha avançat ‘El País’, Iglesias no només hauria exigit pactar un esborrany dels Pressupostos abans d’obrir la porta a una negociació amb Arrimadas, sinó que també ha posat sobre la taula la necessitat que Unides Podem formi part d’aquestes converses. És a dir, els podemistes no volen que sigui el PSOE que dialogui de manera individual amb els taronges i, fent valer el seu pes dins del Govern, pretenen ser també presents en qualsevol possible reunió sobre els comptes per al 2021. A Podem no va agradar que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, pilotés aquest estiu les converses amb els taronges. 

Malgrat la cessió d’Iglesias, els morats continuen pensant que l’aprovació dels Pressupostos no s’ha de centrar a aconseguir els 10 escons de Ciutadans i temen que el recolzament d’Arrimadas suposi la marxa d’altres socis, com Més PaísCompromís o el BNG, que van votar a favor de la investidura de Sánchez. En aquest sentit, hi ha cert nerviosisme dins de la formació perquè l’acostament als taronges sigui vist pels seus militants com una renúncia a les polítiques que van pactar amb el PSOE per vertebrar la legislatura. 

Notícies relacionades

A qui no sembla importar-li les desavinences entre els socis de Govern és a Inés Arrimadas. «Estic convençuda que a Podem li agrada més negociar amb Bildu i amb ERC que amb Ciutadans», va admetre aquest dilluns la líder liberal abans d’assenyalar que la posició dels morats no suposarà cap impediment perquè la seva formació entre de ple en la negociació pressupostària per aconseguir un projecte «assenyat, moderat» i amb el qual es pugui «executar de la millor manera possible l’ajuda que vindràd’Europa». En aquest sentit, Arrimadas va explicar que el pròxim dimecres assistirà a la cita amb Sánchez a la Moncloa «amb responsabilitat i esperit constructiu però exigent». 

Quan li van preguntar per les desavinences al si del Govern arran del diàleg entre socialistes i taronges, Arrimadas va dir que no «aprofundirà en els problemes evidents que té» l’Executiu que «ni en aquest moment pot ser un Govern fort». «Si tots ens traiem del cap les lluites partidistes serem molt més útils», havia afirmat moments abans.