ACTES INDEPENDENTISTES DE L'11-S

Una Diada amb mascareta i sota la lupa

Creixen els avisos a l'ANC perquè extremi la seguretat durant les mobilitzacions

El PSC veuria «contradictori» que Torra participés després de restringir les reunions de grup

zentauroepp49814732 diada 2019190911171735

zentauroepp49814732 diada 2019190911171735 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Escoles tancades, camps de futbol sense públic a tot Europa, els ‘play-off’ de l’NBA desplaçats a una bombolla a Disney World, festes populars anul·lades o ajornades... El coronavirus ha provocat que, en els últims mesos, els escenaris que habitualment acullen aglomeracions de persones s’hagin quedat deserts. Fins i tot la peregrinació anual a la Meca, obligatòria una vegada a la vida per a tot musulmà, ha sigut suspesa aquest any. L’independentisme català també intenta emmotllar a les circumstàncies la que ha sigut la seva gran cita recurrent en l’última dècada: la de la diada de l’Onze de Setembre.

Els organitzadors van esperar al màxim per definir les característiques de la mobilització d’aquest any, amb l’esperança que la situació sanitària es relaxés durant l’estiu. No ha sigut així: Quim Torra va anunciar dilluns que, durant tres setmanes, quedaven prohibides a Catalunya les reunions de més de 10 persones. «En les pròximes setmanes ens juguem el que passarà a la tardor i a l’hivern», va dir el president de la Generalitat. En aquesta compareixença, Torra va admetre també les dificultats d’organitzar una concentració multitudinària durant la Diada com les dels últims anys: «El dret legítim de manifestació xoca amb la reducció de la interacció social. Per aquesta raó, una manifestació no seria possible».

Les recomanacions científiques van unànimement en aquest sentit. El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va fer una crida fa uns dies a «no manifestar-se massivament». «No crec que la vida de Catalunya ni les reivindicacions legítimes es vegin afectades si un any no podem fer les protestes com les fem habitualment», va afirmar. No obstant, l’equip de Torra va haver d’aclarir poc després que parlés el president, pensant en la Diada, que les limitacions per a les reunions de grups «no afecten el dret de manifestació, sempre que s’exerceixi respectant les mesures de distanciament, mascareta i higiene».

Contra vent i marea

L’ANC manté els actes de la mobilització independentista d’aquest any. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, va dir dimecres que només es plantejarien anul·lar-los si Catalunya estigués en un «confinament total». Mentrestant, continua afinant l’organització: aquest any se celebrarà una manifestació «descentralitzada», amb almenys 90 punts de concentració en 62 municipis diferents. Aquest divendres va començar també la ‘Catalan Week’, una sèrie de 20 actes a l’estranger per promocionar la causa independentista.

Paluzie afirma que a les localitzacions catalanes –la majoria edificis de l’Estat com delegacions d’Hisenda o tresoreries de la Seguretat Social, però també estacions de tren i jutjats– l’ANC demostrarà la seva «capacitat d’organització», que en aquesta ocasió es posarà al servei de conjugar el dret a la manifestació amb la garantia que es manté la distància i s’utilitza la mascareta.

Tot i així, l’ANC sap que les seves accions s’observaran amb lupa. Aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar a l’entitat que prengui «les màximes precaucions, com s’ha fet en tots els àmbits» per preservar la seguretat. «La manifestació o concentració es pot fer, però s’han d’aplicar molt les mesures de precaució», va advertir la consellera, que també va instar els ciutadans a buscar «un equilibri» entre l’exercici del dret de manifestació i la complicada situació epidemiològica.

Illa demana «sentit comú»

Un avís similar va arribar des del Govern central. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va demanar als organitzadors «sentit comú» i que es respectin les indicacions sanitàries.

Notícies relacionades

Els partits de l’oposició a Catalunya són més suspicaços. El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat conèixer tots els detalls de l’autorització del Govern als actes de l’ANC: «Aquest aparell d’agitació separatista té previst per a l’11 de setembre convocar 90 punts de concentració, que poden ser 90 possibles focus de contagi».

El PSC veuria «contradictori» que Torra –que encara no s’ha pronunciat– o els consellers participessin o animessin a participar en les manifestacions després de fer «crides a no fer reunions més enllà del nucli de convivència».