LA CONVOCATÒRIA, DILLUNS 31 A LA CASA D'AMÈRICA DE MADRID

Sánchez posa pressió al PP amb una cita amb empresaris i la societat civil

Programa una conferència d'arrencada de curs dos dies abans de la reunió amb Casado i Arrimadas

Dilluns també dirigirà l'executiva federal del PSOE, la primera celebrada de manera semipresencial

zentauroepp54636733 madrid  25 08 2020  coronavirus covid 19 politica  comparece200827220220

zentauroepp54636733 madrid 25 08 2020 coronavirus covid 19 politica comparece200827220220 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Al mil·límetre i amb comptagotes. Pedro Sánchez i el seu equip han dissenyat amb escaire i cartabó una arrencada de curs polític que serveixi per resituar-lo al mig de l’escena i faci ressonar el seu triple missatge: unitat per lluitar contra la pandèmia del coronavirus en aquesta segon corba, aprovació d’uns Pressupostos «de país» i renovació immediata de les institucions. 

Tots els passos que va descobrint la Moncloa van encaminats en aquesta direcció. Inclosa la peça que va destapar aquest dijous: una conferència que el president pronunciarà dilluns que ve, 31 d’agost, a la Casa d’Amèrica de Madrid, envoltat d’empresaris i membres de la societat civil. Una escenografia pensada per pressionar el PP, a només dos dies de la cita de Sánchez amb Pablo Casado. El líder socialista vol mostrar múscul institucional davant un PP que sembla aïllat. 

La fila zero estarà ocupada pels ministres. L’acte serà simètric, amb les regles per la Covid, al del setembre del 2018

‘Espanya pot. Recuperació, transformació, resiliència’ és el títol triat i que diu molt de les intencions de Sánchez. Embolcall patriòtic per cridar a la unitat del país i exhibir estratègia i rèdits polítics, ja que una de les claus del curs serà el disseny de les inversions regades amb diners europeus després d’una àrdua negociació a Brussel·les i de la qual Espanya va sortir ben parada (140.000 milions, entre subsidis i crèdits), tal com recorden des de la Moncloa. 

La fila zero de l’acte estarà ocupada pels ministres –s’espera que hi vagin tots–, a qui s’afegiran els vips de l’Ibex, els sindicats o membres del tercer sector. La foto serà, doncs, semblant a la d’un acte bastant simètric, el del 17 de setembre del 2018, també a la Casa d’Amèrica, que Sánchez va fer servir per tornar a agafar impuls després dels primers cent dies de mandat. Ara el moment és un altre, dominat per la Covid i amb el país submergit en una profunda crisi econòmica. 

Divendres 4, la conferència

El president arribarà a l’acte després d’haver dirigit la primera reunió de l’executiva federal del PSOE passat l’estiu, i la primera semipresencial, com van avançar fonts de Ferraz a EL PERIÓDICO. Dins el partit ha guanyat pes la sensació que sí que hi haurà Pressupostos, i que podran prosperar amb l’ajuda de Cs –les esperances en l’aval d’ERC decreixen–, però això no resta gravetat a la situació. El mateix Sánchez no va tenir miraments dimarts passat, quan va advertir els seus ministres que s’acosten mesos molt complicats per a la coalició i el país. 

«El PP no sembla haver anat cap a la moderació en res», diu un membre del nucli dur

Notícies relacionades

Agenda plena per a Sánchez el que queda de la setmana. Dimarts 1, entrevista en una ràdio i Consell de Ministres. Dimecres 2, arrencada de la ronda amb els líders polítics. Poca cosa s’espera de la trobada amb Casado. El principal dubte, de fet, és si almenys s’avindrà a reprendre la negociació per al desbloqueig institucional. «El PP no sembla que hagi evolucionat cap a la moderació en res», assenyala un membre del nucli dur de Sánchez. Més expectatives hi ha sobre la cita amb Inés Arrimadas, a la tarda, per la possibilitat que recolzi els PGE. El diàleg es tancarà dijous amb Gabriel Rufián (ERC) i Aitor Esteban (PNB)

Divendres 4, el líder socialista dirigirà una nova conferència de presidents. És la reunió número 16 des de l’alarma. Una cita telemàtica, altre cop, i potser amb més temes que la tornada a l’escola.