GOVERN

Sánchez arrenca el curs amb una conferència amb empresaris i societat civil per pressionar el PP

El president protagonitzarà un acte el dilluns 31 a la Casa de América per apel·lar a la unitat de país i cridar a la renovació institucional

La convocatòria tindrà lloc dos dies abans de la reunió del líder socialista amb Casado i amb Arrimadas. El Govern pretén empènyer el PP al pacte

zentauroepp54353719 madrid  04 08 2020  comparecencia de pedro s nchez  presiden200804161118

zentauroepp54353719 madrid 04 08 2020 comparecencia de pedro s nchez presiden200804161118 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Espanya pot. Recuperació, transformació, resiliència.» El títol ja diu molt. És com la Moncloa ha retolat la conferència que el president del Govern pronunciarà el pròxim dilluns, 31 d’agost, i amb què obrirà el curs polític. Un acte en el qual estarà envoltat d’empresaris i membres de la societat civil i en què, per la posada en escena, els missatges i els protagonistes, està pensat per pressionar el PP. Perquè la convocatòria, a més, tindrà lloc dos dies abans de l’entrevista de Pedro Sánchez amb Pablo Casado a la Moncloa.

No en va, el menú de temes que vol abordar el cap de l’Executiu al seu despatx amb el cap del PP i el que fonts del Govern anticipen per a la conferència de dilluns és semblant. Així, Sánchez, van anticipar dijous des de la Moncloa, apel·larà en l’acte «a la unitat de tots en la lluita contra la pandèmia, la unitat del país per fer les grans transformacions que necessita Espanya, així com la unitat institucional per a l’enrobustiment de les institucions de l’Estat».

Són els tres missatges, de fet, que Sánchez repeteix des de la seva roda de premsa de dimarts passat, després del primer Consell de Ministres a la tornada de vacances. El líder socialista intenta que la lluita contra la Covid-19 quedi fora de la lluita partidista, però la seva prioritat absoluta és disposar d’uns nous Pressupostos per al 2021 –que acullin els ajuts europeus– i la renovació d’òrgans com el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble o RTVE.

Per al desbloqueig institucional, Sánchez necessita el PP, però per als nous comptes requereix el concurs d’altres aliats, i aquí s’emmarca el tracte preferent que dispensarà a Inés Arrimadas. Amb els seus 10 diputats, serà la segona a passar per la Moncloa el pròxim dimecres, abans fins i tot que ERC, amb 13 parlamentaris.

Ronda de contactes

La Moncloa encara no ha facilitat la llista de convidats a l’acte que tindrà lloc dilluns, a les dotze del matí, a la Casa de América –escenari habitual del president en convocatòries d’aquest tipus–, però sí que avança que hi aniran empresaris i membres de la societat civil. Sánchez té interès a mostrar que els gegants de l’Ibex 35 remen a favor d’aquesta unitat de país que ell preconitza i que centra els seus missatges, i també que representants de l’univers social secunden l’estratègia de l’Executiu. El líder socialista ha estat insistint que la unitat és clau per doblegar la segona corba del virus. El mateix titular escollit per a la conferència reforça aquesta idea de «patriotisme» que desitja difondre la Moncloa.

A la convocatòria del 31 seguirà el diàleg amb els líders polítics i, el divendres 4, la conferència de presidents

El propòsit és nítid: aïllar el PP. Visualitzar que Casado està sol en la seva estratègia, pressionar per mitigar el seu discurs dur. Els populars no volen parlar d’acords amb l’Executiu, l’acusen d’«abandó de funcions», d’estar obsessionat amb la «maquinària de màrqueting» i no de governar. A més, posen per davant que Unides Podem surti del Gabinet.

Les converses sobre la renovació d’institucions, que havien avançat durant l’estiu, s’han paralitzat pel que el PP entén com atacs dels morats als jutges. El Govern va acollir amb esperança la sortida de Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu dels conservadors en el Congrés i el recanvi a la cúpula del partit amb l’entrada de rostres exemple de moderació. Però Casado va llançar després l’advertència que no serà en cap cas «crossa» d’un Govern de socialistes i morats.

Notícies relacionades

L’arrencada del curs polític, en què estan centrats els assessors del president, estarà marcada, doncs, per aquesta conferència del 31 d’agost. Seguirà dimarts amb el Consell de Ministres, i dimecres i dijous amb la ronda amb els líders polítics. Casado i Arrimadas, dimecres, i Gabriel Rufián i Aitor Esteban, portaveus d’ERC i el PNB, dijous. Per a divendres ja està fixada, com ha confirmat aquest dijous la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, una nova conferència de presidents autonòmics. En aquest cas, serà una cimera telemàtica (a diferència de l’última, que va tenir lloc el 31 de juliol a San Millán de la Cogolla, La Rioja), i girarà entorn de la tornada al col·le.

Pedro Sánchez, durant l’acte #Avanzamos, el 17 de setembre del 2018 a la Casa de América de Madrid / JOSÉ LUIS ROCA

El format de l’acte de dilluns s’aproxima, per tant, al que Sánchez va protagonitzar el setembre del 2018, en l’arrencada de curs d’aquell moment, als 100 dies d’haver arribat al poder, també a la Casa de América de Madrid. En aquella conferència, retolada per la Moncloa com #Avanzamos, hi van acudir el llavors cap de la CEOE, Juan Rosell; empresaris com ara Florentino Pérez (ACS), José Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), José Manuel Entrecanales (Acciona), Luis Gallego (Iberia), Fernando Abril Martorell (Indra) o Gonzalo Gortázar (CaixaBank). A més dels grans de l’Ibex, es van acostar representants sindicals, d’organitzacions agràries i d’autònoms, actors, escriptors, historiadors, directors de cine... i fins i tot els Javis (els actors i directors Javier Ambrossi i Javier Calvo). A la platea també es van poder veure membres del tercer sector i directors de mitjans de comunicació.