L'ESTRATÈGIA DE L'EXPRESIDENT

Junts aposta de nou per la confrontació amb l'Estat

El document polític del nou partit de Puigdemont mira de situar-lo en el centreesquerra

La ponència organitzativa confirma l'elecció de càrrecs electorals mitjançant primàries

zentauroepp54242927 grafcat137  barcelona  25 07 2020   el presidente de la gene200725222856

zentauroepp54242927 grafcat137 barcelona 25 07 2020 el presidente de la gene200725222856 / Luis Diaz

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Una altra confrontació amb l’Estat. Aquesta és una de les propostes centrals de la ponència política del nou partit independentista, Junts, impulsat per l’expresident Carles Puigdemont i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez. El text, no excessivament extens, defineix un perfil transversal ideològicament, escorat cap a posicions progressistes. I quant a la ponència organitzativa, es preveuen dues qüestions clau: l’elecció de càrrecs mitjançant eleccions primàries, la confecció d’equips transversals i la llibertat de vot en casos en els quals hi hagi divergències ideològiques.

La ponència política, que a partir d’aquest dijous serà pública i se sotmetrà a un període d’esmenes, no deixarà de banda la via del diàleg, però remarcant que aquest, segons Junts, és un mitjà, no un fi. La confrontació, en aquest esquema, seria una necessitat per aconseguir l’autodeterminació i, al fer-ho, pactar un final dialogat per organitzar el divorci respecte a l’Estat.

Fidel a la seva estratègia

Aquesta tesi és fidel a l’estratègia dibuixada per Puigdemont al seu llibre ‘Reunim-nos’ en el qual parla d’una «inevitable» fase de xoc amb l’Estat i de la desobediència civil com a mètode. Una desobediència que forma part del corpus teòric del nou partit i que també reivindiquen el vicepresident del Parlament Josep Costa, al seu llibre ‘Eixamplant l’esquerda’, i l’exconseller Toni Comín, membre del Consell per la República de Puigdemont. D’aquesta manera, Junts marca distàncies respecte a ERC.

Notícies relacionades

En l’eix esquerra-dreta, la intenció és la de la transversalitat ideològica i, per això, la ponència no abunda en qüestions que poden ser espinoses. Això sí, el perfil del text és progressista, segons els seus autors, en consonància, afirmen, amb un desplaçament del conjunt de l’independentisme cap a l’espai de centreesquerra en els últims anys. Una prova de foc d’aquest progressisme de Junts serà si el grup de JxCat en el Parlament manté les seves esmenes a la llei que pretén limitar el preu dels lloguers, normativa que va firmar juntament amb ERC, la CUP i els comuns.

Llibertat de vot

Quant a la ponència organitzativa, aquesta preveu la celebració d’eleccions primàries per elegir el candidat electoral. I també incorporarà la llibertat de vot en determinats assumptes per part dels membres del partit que ocupin càrrecs com un escó al Parlament. Una llibertat de vot que serà necessària per a Junts de cara a gestionar aquesta diversitat ideològica que pretén abraçar per aconseguir un bon resultat a les urnes.