Torra vol traslladar la taula de negociació a Europa si Madrid es nega a pactar l'autodeterminació

El president assegura que té «molt pensada» la data de les eleccions, tot i que la manté en secret

video 3686642 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, vol traslladar la taula de negociació a Europa si la Moncloa continua sense pactar l’autodeterminació. Així ho ha explicat en una entrevista a l’ACN, després de «constatar» que el diàleg amb Madrid fins ara només s’ha traduït en «fotos». «Prou d’enganyar-nos. ¿Estan disposats a negociar l’autodeterminació? Si no, negociarem a Brussel·les i no perdrem més el temps», ha afegit.

A més, el president ha demanat a l’independentisme una «reflexió» més programàtica que de noms, i insta els partits a compartir punts en els programes electorals per «clarificar» l’‘Ho tornarem a fer’. Torra també assegura que la justícia espanyola no limitarà «mai» la seva decisió sobre la data de les eleccions.

Torra ha tornat a exigir al Govern un full de ruta de la taula bilateral on consti «clarament» que es parlarà de les condicions per a un referèndum d’autodeterminació i de l’amnistia. «Si no ho veiem en un paper no anirem a la taula de negociació, i la buscarem a Europa, si és necessari, com la justícia», ha advertit.

No perdre el temps

En aquesta línia, el cap del Govern ha instat la Moncloa a respondre si està «disposada» o no a negociar l’autodeterminació: «Si no, que ens ho diguin, i ja anirem a negociar a Brussel·les. Almenys no perdrem més el temps». «¿Oi que hem arribat a la conclusió que és impossible que un independentista sigui jutjat amb neutralitat per l’Estat? ¿I que estan a punt d’inhabilitar un president per posar una pancarta per la llibertat d’expressió? Amb el diàleg ens passarà igual, i només trobarem negociació fora de l’Estat», ha asseverat.

El cap de l’Executiu català assegura que té «molt pensada» la data de les eleccions –que manté en secret–, i ha insistit que la prioritat és la salut i la vida de la ciutadania. Torra ha reiterat que no prendrà la decisió en funció de «cap interès personal ni partidista». «No em limitarà mai en absolut cap data que fixi la justícia espanyola», ha remarcat. Així, Catalunya anirà a les urnes quan Torra consideri que és «el millor moment», tenint en compte la situació «complicada» derivada del coronavirus.

Garantir el dret a vot

De fet, Torra ha demanat que s’acabi el debat sobre la data electoral perquè creu que allunya l’atenció de l’epidèmia. El president alerta que cal centrar-se en el retorn de les vacances i la tornada a la feina i, sobretot, en l’inici del curs escolar: «El país funcionarà si les escoles funcionen». A Torra el té «molt preocupat» el dret a vot, i apunta que farà «tot el possible» per garantir-lo.

Torra és optimista de cara a les pròximes eleccions. Durant l’acte polític de la fundació de JxCat ja es va mostrar «confiat» perquè l’independentisme arribés al 50% dels vots, tot i que és una cosa que no ha aconseguit mai. Torra creu que superar aquesta xifra donaria «una legitimitat immensa» al moviment.

El president creu que l’independentisme ha de fer una «reflexió» més de programa i estratègia que de noms i lideratges. I amb la fórmula de l’1-O  com a eix. «El que espero dels partits és una clarificació en els seus programes electorals sobre com portar endavant el salt col·lectiu que requereix la república catalana», ha explicat.

«Referèndum o referèndum»

En aquesta línia, Torra ha recordat que el crit de l’‘Ho tornarem a fer’ «es va alçar» per damunt de tot com a resposta a la sentència de l’1-O. I que ell mateix va tornar a proposar l’aposta del «referèndum o referèndum» al Parlament, per retrobar la «complicitat necessària» entre institucions, partits, entitats i ciutadania per fer el «salt col·lectiu». «Aquest hauria de ser el gran debat en l’independentisme», ha reflexionat.

Notícies relacionades

Alhora, Torra també ha demanat a l’unionisme català que faci autocrítica, amb propostes sobre com afrontar la situació actual: «¿Com pensen abordar el fet que a l’Estat li importi molt poc o gens parlar dels fons comunitaris que corresponen a Catalunya?» , ha preguntat.

Torra, que no es farà militant del nou partit de JxCat, tot i que sí que ho recolza, considera que l’exconsellera del seu Govern Laura Borràs seria una bona candidata «efectiva» de la llista electoral: «Suposo que hi ha altres noms, però ella ha demostrat una gran solvència a tots els nivells». El president ha insistit, no obstant, que seran les bases del partit les que prendran la decisió en unes de primàries.