per accedir al sumari

Torra demana als serveis jurídics que la Generalitat es personi en la causa del 3%

Si després de l'anàlisi de les diligències practicades es desprèn que hi ha hagut un perjudici per a Catalunya, «es formularà escrit d'acusació»

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat / David Borrat (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra ha demanat per carta al director del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que el Govern es personi en la causa del ‘cas 3%’ de corrupció per poder accedir a la instrucció i al sumari.

Torra demana que la Generalitat es personi per si «s’ha produït un perjudici a la Generalitat i que s’exerceixin les accions oportunes contra les persones directament responsables dels fets constitutius de delicte, així com qualsevol altra persona que per la seva relació directa amb els fets investigats hi hagi col·laborat de manera activa i conscient». D’aquesta manera el president compleix amb el que ell mateix va dir estar disposat a fer, en contra de l’opinió del PDECat, que ha considerat «partidista» aquesta decisió, presa després d’una proposta formal d’Esquerra Republicana, que la va portar al Govern a través del seu home fort extramurs, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

En una primera resposta, el PDECat es va regirar contra aquesta iniciativa i es va mostrar fins i tot disposat a passar a l’atac per mirar de convèncer l’opinió pública que el nou partit no té res a veure amb CDC ni amb les actuacions del passat dels seus dirigents.

Una trentena de càrrecs

Però posteriorment va ser Torra qui va obrir clarament la porta a actuar com a acusació particular per aclarir si hi ha hagut perjudici per a les arques públiques en aquest cas de presumpta corrupció. Un cas pel qual l’Audiència Nacional demana que s’asseguin al banc dels acusats una trentena de càrrecs de CDC i del PDECat, entre ells, els exgerents, per organització criminalfrau a l’Administraciósuborntràfic d’influències i blanqueig.

Els serveis jurídics ja fa dies que preparen l’escrit d’acusació, mirant de filar molt prim, perquè en la interlocutòria judicial se citen molts contractes. I per un altre motiu menys recordat: el 2016 Infraestructures.cat es va personar en el cas embrionari del 3% al Vendrell. Però la justícia va denegar la petició per una possible responsabilitat civil subsidiària. Es tracta d’evitar que torni a passar.

Els vaivens del Govern

Que el Govern es personi en una causa que afecta CDC no ha sigut tasca fàcil en els últims anys. En el ‘cas Palau’, el Govern va canviar de posició: de votar en contra en el consorci del Palau a abstenir-se, després que el Parlament, a instàncies de la CUP i amb l’abstenció a última hora dels diputats del PDECat, va aprovar instar el Govern a acusar CDC en aquest cas.

El gest del PSC a favor del PDECat

Notícies relacionades

També va ser el Parlament el que va aprovar la setmana passada dos resolucions, de Ciutadans i del PSC, per instar el Govern a fer efectiva aquesta personació. JxCat va votar a favor de la proposta socialista, no sense abans aconseguir que el PSC retirés del seu text la referència al PDECat. És a dir, que la possible corrupció es va limitar a l’antiga Convergència.

El Tribunal Suprem va ratificar l’abril passat les principals condemnes del ‘cas Palau’, entre aquestes, el tràfic d’influències de CDC per valor de 6,6 milions d’euros. Ferrovial pagava comissions del 4% per obra pública a través del Palau.