Aragonès demana que el Govern es personi en el 'cas 3%'

El vicepresident afirma que s'han de recuperar tots els diners derivats a CDC

Afirma que no dubta que comptarà amb tota la complicitat de JxCat

mdedios54240708 primer pla del vicepresident del govern  pere aragon s  expl200725135901

mdedios54240708 primer pla del vicepresident del govern pere aragon s expl200725135901 / Gerard Vila

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Durant molt temps els atacs d’ERC a Convergència sempre van ser del tipus subtil, del tipus ‘algú ha matat algú’ de Miguel Gila. Quan en una campanya, en els últims anys creixien els atacs de CDC/CiU a ERC, Oriol Junqueras, i ara Pere Aragonès deien: «ERC és un partit amb més de 80 anys d’història i ni un cas de corrupció». Els republicans sempre han tingut clar que la corrupció era el taló de Aquil·les dels seus socis al Govern de l’espai convergent.

Això ve a tomb perquè Pere Aragonès, el líder extramurs d’ERC, de nou per la situació actual d’Oriol Junqueras, va dir ahir que la Generalitat s’ha de personar en el cas 3% de corrupció de l’extinta Convergència i recuperar «fins a l’últim euro» de diners públics suposadament desviats per al finançament d’aquest partit. 

Aragonès, que també és vicepresident d’aquest mateix Govern i responsable de les finances de la Generalitat, va matisar que aquesta és la seva proposta i que ara la traslladarà a tots els àmbits de l’Executiu per prendre una decisió. És a dir, perquè els socis es mullin, en plena campanya prelectoral. També va sentenciar, com a manera d’afegir més pressió, si és possible, a la part postconvergent del gabinet de Torra, que la personació és la responsabilitat de l’executiu català i «no entendríem» –va dir– que es fes una altra cosa.

La proposta d’Aragonès arriba just en la setmana en què ha acabat la instrucció del ‘cas 3%’, pel qual s’investiga càrrecs de Convergència pel cobrament de comissions del 3% a canvi d’adjudicacions públiques a Catalunya per finançar el partit. 

Aragonès va dir estar convençut que, per a la defensa dels interessos públics i de la institució de la Generalitat, «trobarem amb JxCat la manera de poder arribar a aquest acord per personar-nos, i evidentment que compto amb la complicitat de tots els responsables de la Generalitat». JxCat és una coalició electoral (no confondre amb el Junts de Carles Puigdemont) entre PDECat i CDC.

LA DECISIÓ DE SANT CUGAT

En tant, ERC ja ha mogut els seus peons. Així, l’Ajuntament de Sant Cugat, amb un govern d’ERC, PDC i CUP, presidit per la republicana Mireia Ingla, ha decidit personar-se com a acusació particular en la causa, «una cosa absolutament raonable», va assegurar Aragonès, a la llum de la branca vallesana de la trama del 3%, que ha afegit: «En les pròximes setmanes hem de treballar internament des de la Generalitat per poder fer també aquesta personació i defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya». 

El vicepresident no va voler revelar si ha mantingut alguna conversa sobre la qüestió amb el president Quim Torra, i va apel·lar la discreció «per fer les coses ben fetes». 

Sí que va confirmar, d’altra banda, que, tal com va avançar EL PERIÓDICO en la seva edició d’ahir, Torra i Junqueras es van reunir la setmana passada, tot i que va declinar de nou explicar si el motiu de la trobada va ser parlar sobre la convocatòria de les eleccions catalanes. 

Notícies relacionades

El coordinador d’ERC també va insistir en la celebració de la taula de negociació entre governs sobre el conflicte català. Una convocatòria que penja de Torra, qui assegura que està massa centrat en la gestió de la pandèmia com per celebrar-la. Un gest que ERC creu electoralista.

Aragonès va replicar al dit pel líder del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a l’ACN, que afirmava que no era «el millor moment» per celebrar el conclave» a causa del context prelectoral. Aragonès li va demanar que es deixés d’«excuses».