El PP declara la guerra al pla del Govern per utilitzar el superàvit

Els alcaldes conservadors es mobilitzen i no donaran els seus romanents

Acusen el Govern de voler provocar un «'corralito'» per finançar les seves polítiques

undefined51720003 corrige identificaci n   graf1330  madr d  13 01 2020   el l200810144204

undefined51720003 corrige identificaci n graf1330 madr d 13 01 2020 el l200810144204 / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Guerra oberta, en tota regla. El PP deixa de banda les crítiques al pla del Govern acordat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per utilitzar el superàvit dels ajuntament i passa a l’atac. Els alcaldes conservadors van començar ahir a mobilitzar-se contra la mesura que l’Executiu va aprovar dimarts passat en el Consell de Ministres i van amenaçar de no cedir els seus romanents a l’Estat. Antonio González Terol, vicesecretari Territorial dels populars, va ser l’encarregat d’avisar Pedro Sánchez sobre la fèrria oposició que trobarà en els regidors del PP: «Els ajuntaments governats pel PP no ingressaran els seus diners, l’estalvi dels seus veïns, per finançar el full de ruta socialista d’aquest Govern».

«Lladronici, usurpació i robatori». D’aquesta manera va qualificar González Terol la mesura que permetrà, de manera voluntària, als consistoris cedir el seu superàvit –estimat en uns 14.000 milions d’euros– a l’Estat a canvi de rebre, per part d’Hisenda, un màxim de 2.000 milions el 2020 i 3.000 milions el 2021. Després, a partir del 2022, l’Estat començarà a tornarà l’import íntegre del préstec més interessos en un termini de 10 anys. Una proposta que només va rebre el vistiplau dels socialistes en la FEMP i que va tirar endavant gràcies al vot de qualitat del president de la institució, el socialista Abel Caballero, que va desempatar l’elecció –12 ‘sís’ del PSOE enfront 10 ‘nos’ del PP, un de Cs i un altre del PDECatPodem es va abstenir–. 

La traïció

El vot decisiu de Caballero suposa una «traïció al municipalisme» pels de Pablo Casado, que la considera «de facto un ‘corralito’ als ajuntaments a l’impedir-los gastar els estalvis acumulats durant els últims anys». En aquesta línia d’enfrontament i després d’haver insistit en la sortida al carrer de milers d’alcaldes populars, González Terol va anunciar la intenció del seu partit de presentar un recurs d’inconstitucionalitat i mocions a tots els ajuntaments i diputacions per mostrar el seu rebuig envers la mesura. 

Els populars no són els únics que s’oposen a aquesta proposta. Alcaldes de set partits més, alguns de formacions que sostenen el Govern –ERCCompromís, el BNG...– també han mostrat el seu descontentament i han firmat amb el PP una declaració contra els plans per al superàvit. El portaveu del PP a la FEMP, Jorge Azcón, ha enviat una carta a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, en nom d’aquests alcaldes per reobrir el diàleg i tornar a negociar. No obstant, fonts d’Hisenda  defensen que el treball ja està fet i que s’ha buscat una solució que no incomplís ni la Constitució ni la llei d’estabilitat pressupostària. 

La solitud

Notícies relacionades

Fins i tot els socis del PSOE en l’Executiu s’han mostrat reticents a recolzar el plantejament en el si de la FEMP durant les últimes setmanes, tot i que finalment van acabar abstenint-se en la votació. Amb tants retrets, la vicepresidenta segona de la FEMP, la socialista Milagros Tolón, va sortir ahir per donar un cop de mà a Sánchez i assegurar que la decisió té el suport de tots els alcaldes del PSOE.

No obstant, la solitud del Govern en aquest assumpte fa perillar la mesura al seu pas per la Cambra baixa. El Govern va decidir tramitar l’acord arribat com a reial decret, cosa que implica que el Congrés hagi de donar la seva aprovació. Un pas en el qual, en vista de la negativa dels partits de l’oposició i d’alguns socis de l’Executiu, podrien no aconseguir-se els vots necessaris per aprovar-la.