A JUNTS

Torra no militarà en el partit de Puigdemont

El president es desmarca d'un projecte amb incògnites sobre la seva cohesió i nivell de suport

L'expresident, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Laura Borràs, els més votats en la direcció del nou partit

08/12/2018 El presidente de la Generalitat, Quim Torra, y el expresidente Carles Puigdemont

08/12/2018 El presidente de la Generalitat, Quim Torra, y el expresidente Carles Puigdemont / GENERALITAT (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, no militarà en el nou partit del seu antecessor, Carles Puigdemont. Torra ha decidit quedar al marge del nou projecte independentista malgrat que va participar en la seva presentació inicial. I és que el cap del Govern porta mesos desconfiant de moviments pròxims i aliens en l’independentisme i en especial del doble discurs de la política, que ha descobert des que gairebé accidentalment s’hi dedica professionalment. D’aquesta manera, es donarà la circumstància que la iniciativa de Puigdemont no comptarà de moment amb el suport ni del seu predecessor, Artur Mas –que manté el mutisme sobre Junts–, ni del seu successor, Torra, que fins ara s’havia mantingut absolutament fidel a l’estratègia del líder de Junts.

La decisió del president confirma una tendència que esprem el PDECat: la nova formació política no està generant les expectatives creades i conté un encaix difícil de famílies i de sectors que l’allunyen del que s’anomenaria «nova política». Ho reconeixen en privat actors directament coneixedors d’aquest espai polític. En canvi, els dirigents de la nova formació al·leguen que el seu projecte és guanyador, gaudeix d’una notable cohesió i diversitat interna i aconseguirà imposar-se a les urnes a ERC gràcies al lideratge de Puigdemont.

El pes de la política professional

Torra es guarda els seus arguments per no militar a Junts, però és fàcil deduir que no veu amb gaire bons ulls que un projecte que pretén néixer al marge de les estructures dels partits clàssics estigui format per una estructura directiva que inclou polítics professionals des de fa anys. Contra això, els impulsors de Junts responen que existeix una bona part de membres de l’executiva que no procedeixen de la política oficial. Una executiva que també acull destacats dirigents del que va ser Convergència i avui és el PDECat. Alguns del nou partit admeten que una de les seves prioritats actualment és que funcioni una maquinària dissenyada com un trencaclosques entre famílies. L’elaboració de la direcció també va ser precedida per complicacions internes.

Les ambicions personals

Les votacions de la direcció de Junts han mostrat aquesta diversitat. Després de Puigdemont, avalat pel 99% de vots, els més votats han sigut Jordi Sànchez, que serà secretari general, l’exconseller Jordi Turull i la diputada a Madrid Laura Borràs. Més enrere ha quedat Damià Calvet, conseller de Territori i avui encara al PDECat, aspirant a candidat electoral.

Notícies relacionades

«Les ambicions personals són necessàries sempre que se sàpiguen col·locar on toca», descriu un integrant de la nova formació. També queda pendent la definició ideològica. L’objectiu és ocupar un espai progressista, però al si de Junts existeixen perfils procedents del PDECat difícilment compatibles amb la idea de l’esquerra política, tot i que Jordi Sànchez tingui perfil progressista pels seus passats vincles a ICV.

A tot això s’ha d’afegir la limitada capacitat que ha tingut fins ara Junts d’arrossegar militants. Avui són 3.791.  Només un 5% dels militants del PDECat, segons dades del mateix partit, s’han donat de baixa a l’irrompre Junts.  La Crida –creada fa dos anys per Puigdemont i Sànchez i avui ja suprimida en favor de Junts– ha arribat a tenir 16.900 fundadors. La resposta del nou partit és que el que comptarà serà el nombre de votants a les urnes.