LA GESTIÓ DE LA CRISI DE LA MONARQUIA

El PSC demana a Podem que «aprengui a governar un Estat»

Els comuns repliquen: «Governar és fer polítiques transformadores, ¿on és el republicanisme socialista?»

JxCat pressiona de nou ERC i Torrent perquè es publiquin les resolucions del Parlament contra el «règim» i per la «república catalana»

iceta

iceta

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El ple del Parlament de divendres passat sobre la monarquia tindrà poques conseqüències pràctiques, però per al que sí que ha servit és per endinsar-se en les diferències entre els socis del Govern central i els del Govern. La socialista Eva Granados critica durament la posició dels comuns i, en declaracions a EL PERIÓDICO, afirma que la formació morada ha d’«aprendre a governar un Estat». Mentrestant, JxCat pressiona ERC per publicar totes les resolucions antimonàrquiques aprovades en el tortuós debat parlamentari de divendres sobre el rei.

Granados opina que les resolucions dels comuns contra la Monarquia «no van enlloc i surten del que està dient el Govern». La diputada socialista remata: «Els ‘comuns’ i Podem estan aprenent, ho ha fet l’alcaldessa [Ada] Colau girant el seu posicionament 180 graus en molts temes».

Eva Granados no jutja tímides les posicions del PSC sobre la monarquia: «Aquests debats no porten enlloc, més enllà de qüestionar una arquitectura institucional de la qual estem orgullosos». «Governar un Estat no és traslladar a les institucions la ideologia del partit, és governar per a tothom amb tots els equilibris», conclou.

Notícies relacionades

En resposta a aquestes invectives, la parlamentària dels comuns Susana Segovia afirma, també en declaracions a EL PERIÓDICO: «Governar és fer polítiques transformadores, fer canvis, ser transparents i retre comptes; no entenem que qüestionar els actes de la Casa Reial sigui incompatible amb governar, la ideologia no la deixes de banda quan entres en un Govern». Segòvia es pregunta «on s’ha deixat el PSC això de ser republicans» i acusa els de Miquel Iceta de «mirar cap a un altre costat».

Més pressió de JxCat a ERC

Mentrestant, Junts per Catalunya pressiona de nou el seu soci, ERC, i el president del Parlament, Roger Torrent perquè es publiquin les resolucions contra el «règim del 78» i a favor de la «república catalana» que es van aprovar divendres i que el secretari general del Parlament, responent a la proposta dels lletrats, va decidir que no publicaria al butlletí oficial del Parlament a causa de les advertències que ha fet el Tribunal Constitucional contra «actes jurídics o materials» que puguin ser inconstitucionals. «Es tracta de saber si Torrent vol fer cas a la sobirania del ple del Parlament o al lletrat gran i al secretari general», afegeixen, i recorden que tots dos són càrrecs de confiança política. JxCat vol que la Mesa forci la publicació dels textos.