DIFERÈNCIES DINS DEL GOVERN

Calvo respon a Iglesias: «Joan Carles I no ha fugit»

La vicepresidenta surt al pas de les crítiques a la marxa del rei emèrit

Sánchez preveu reunir-se amb Felip VI dimecres que ve a Marivent

carmen-calvo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez s’entrevistarà dimecres que ve amb el Rei al Palau de Marivent (Palma de Mallorca), segons consta a l’agenda temptativa del president del Govern. El líder socialista abordarà amb Felip VI els rebrots del coronavirus, però també, sobretot, la sortida d’Espanya de Joan Carles I, envoltat per les sospites de corrupció, qui ara mateix, a causa de l’opacitat de la Casa del Rei i del mateix Executiu, es troba en parador desconegut. Sánchez aplaudeix el desterrament de l’excap de l’Estat, però per primera vegada no tot el Govern recolza la monarquia. Unides Podem hi està en contra, tant de la institució com de la forma en què Joan Carles I ha sigut apartat. I ara la part socialista de l’Executiu, majoritària, es veu forçada a defensar amb afany la decisió, una cosa que inclou, de forma indirecta, defensar l’excap de l’Estat.

Hores després que la Casa del Rei informés dilluns passat que el monarca emèrit abandonava Espanya, Pablo Iglesias difonia un dur escrit. El vicepresident segon i líder de Podem argumentava que es tractava d’una «fugida indigna» que «deixa la monarquia en una posició molt compromesa», perquè Joan Carles I, que, de moment, no està sent investigat però podria ser-ho, «hauria de respondre pels seus actes davant el seu poble». Carmen Calvo es va encarregar de respondre aquest dimecres a Iglesias. «El rei emèrit no fuig de res perquè no està immers en cap causa», va assenyalar la vicepresidenta primera a Oviedo. 

Calvo va ser qui va negociar amb la Casa del Rei la sortida de l’excap de l’Estat, en una delicada operació de la qual només van estar al corrent, a més de Sánchez, el seu cap de gabinet, Iván Redondo, i el secretari general de Presidència, Félix Bolaños. L’autèntic nucli dur del president. Fonts de la Moncloa expliquen que no només van quedar al marge de la decisió Iglesias i els ministres de Podem, sinó també la resta de l’Executiu, de procedència socialista. Però els morats denuncien haver sigut apartats, i en el seu atac a la marxa de Joan Carles I critiquen també la Moncloa, que ha format part d’una iniciativa dissenyada per traçar una línia entre Felip VI i el seu pare, intentant evitar que la Monarquia en si mateixa es vegi arrossegada pels presumptes negocis opacs, comptes milionaris a Suïssa i impagaments a Hisenda d’aquest. «Com sempre, són lliures d’expressar les seves posicions polítiques», va continuar Calvo, amb referència a Podem.

El debat intern no quedarà conclòs. Els socialistes assumeixen que els seus socis continuaran amb el to dels últims dies, perquè els permet marcar perfil propi i reconnectar amb el seu electorat, en hores baixes després dels mals resultats en les recents eleccions basques i gallegues. «La imatge és molt dolenta per al nostre país», va dir aquest dimecres la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Des d’En Comú Podem, el seu líder al Congrés, Jaume Asens, va considerar «plausible» un referèndum sobre la forma d’Estat al llarg de la dècada que acaba de començar, una hipòtesi que Sánchez rebutja. «El Govern que jo presideixo considera planament vigent el pacte constitucional, que inclou la monarquia parlamentària», va dir dimarts.

Sense «perill» de ruptura

Notícies relacionades

Tot i així, la coalició, coincideixen en les direccions dels dos partits que la formen, «no corre perill». La monarquia és el principal punt de fricció entre el PSOE i Podem, seguit de la crisi territorial a Catalunya. Però la sintonia en les altres coses continua sent «molt alta», expliquen a la Moncloa, la relació entre Sánchez i Iglesias és «excel·lent» i Espanya, afectada per la pandèmia i patint pèssimes dades econòmiques, no es pot «permetre» una crisi de Govern d’aquest calat o fins i tot unes eleccions anticipades.

Mentrestant, el PP intenta desgastar Sánchez per les diferències en el Govern, buscant atraure una part de l’electorat socialista més conservador. Els populars van recriminar que el president «no pari els peus» a Iglesias i el van acusar de defensar la monarquia «amb la boca petita». Però els socialistes no temen tant una fuga de votants en aquesta direcció com en la inversa, cap a Podem. Perquè el republicanisme, reconeixen en la seva direcció, «té tirada».