DISCREPÀNCIES EN EL GOVERN

ERC suggereix que Torra dilata el diàleg per «electoralisme»

Els republicans pressionen perquè la taula de governs es reuneixi de nou

L'oposició carrega contra la gestió dels rebrots, i Cs demana a Sánchez que actuï

25/11/2019 La portavoz de ERC, Marta Vilalta.

25/11/2019 La portavoz de ERC, Marta Vilalta. / EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La dilació en la celebració de la segona reunió de la taula de diàleg entre governs sembla que està acabant amb la paciència d’ERC. La portaveu republicana, Marta Vilalta, va insinuar ahir que el retard obeeix als interessos electorals del president, Quim Torra, és a dir, del nounat partit de l’expresident Carles Puigdemont a qui el cap del Govern mostra el seu ple recolzament.

Vilalta va començar dient que la intervenció del Tribunal Suprem en el permís de sortides de Carme Forcadell, via article 100.2 del reglament penitenciari, és una mera «preparació del terreny» per escometre contra els tercer graus atorgats als presos independentistes. «Es demostra que la judicatura és corrupta i que és un conflicte polític. Davant d’això només es pot abordar en el pla polític», va asseverar.

L’instrument, per a ERC, és la taula de diàleg entre governs, «on s’ha d’aconseguir un acord per a l’amnistia i el dret a decidir», per la qual cosa va exhortar que se celebrés una nova reunió, ja que s’està posposant per «motius electoralistes». Tenint en compte que la Moncloa ha fet arribar la seva disposició a celebrar la reunió, així ho digui Torra, i que el PSOE no té a l’horitzó cap cita amb les urnes, la insinuació de Vilalta només podia tenir un destinatari, el president. Vilalta va afegir que per ERC no quedarà, tot i que es mostrin escèptics amb el recorregut de l’ens.

La relació

El xoc en el Govern continua tensant la gestió de la pandèmia. Torra va comparèixer a primera hora del matí amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per demanar a la població que s’esforci per evitar un nou confinament, però l’absència de la consellera de Salut, Alba Vergés, va enarborar els dubtes de l’oposició –especialment del PSC– sobre la relació, ja no només entre socis en el Govern, sinó entre el president i la titular del departament després que Torra reivindiqués al Parlament com a seus els ajustos en la gestió dels rebrots. 

Fonts de Salut remarquen que pretenien visibilitzar un perfil més tècnic, el d’Argimon, i neguen que hi hagi una pèrdua de confiança. Preguntada per aquest assumpte, Vilalta va assenyalar que s’havia de requerir al president si continua confiant o no en Vergés.

Notícies relacionades

Ciutadans, que ja ha demanat la dimissió de la consellera en diverses ocasions, va sol·licitar ahir al Govern central que intervingui «ja» en Catalunya per ordenar el «caos del Govern» davant els rebrots al·ludint al fet que «hi ha vides en joc». 

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va contestar que esperen que hi hagi una «valoració detallada de la situació» a Catalunya per estudiar si es pot «enfortir o reforçar» la resposta de l’Executiu «i de quina manera fer-ho», tot i que va recordar que les competències estan descentralitzades.