DAVANT ELS REBROTS

Vergés defensa la seva gestió i critica que alguns ajuntaments vagin «a la seva»

La consellera de Salut admet que la situació és «complexa», però es blinda davant les crítiques de l'oposició i els consistoris metropolitans

El president descarta el confinament domiciliari: «No podem tancar el país»

verges / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha sigut el centre de totes les crítiques aquest dimecres al Parlament davant els brots actius a Catalunya i la falta de previsió per contenir la propagació del virus. Els comunsCiutadans i la CUP han carregat contra la titular a càrrec de l’atenció sanitària, especialment per la falta de rastrejadors. Fins a 13 consistoris van criticar el Govern per unes restriccions que veuen «incoherents» i per la falta de mitjans sanitaris, mentre van lamentar la falta de codecisió.

Vergés ha admès que la situació és «complexa» i ha afirmat que mira d’anar de la mà amb els ajuntaments i que quan no és així «és perquè alguns ajuntaments prefereixen avançar-se i anar a la seva». Els taronges han tornat a exigir la seva dimissió, mentre altres grups han burxat en la «falta de coordinació i col·laboració» amb la resta d’administracions. Els anticapitalistes, per la seva banda, han inquirit que des del Departament es llancen «missatges contradictoris» a la ciutadania i han demanat tests de detecció de Covid-19 per a tota la ciutadania, que ja han sigut ampliats a 30.000 diaris.

«Sempre que volen [els ajuntaments] anem a l’una. Si no es va a l’una és perquè també han decidit els ajuntaments sortir d’avançada i anar a la seva», ha afirmat la consellera, i ha dit que està «molt tranquil·la» per «la feina feta» perquè creu que s’ha planificat adequadament l’escenari de rebrots que s’està desencadenant a Catalunya. 

Quant a les restriccions aprovades per la Generalitat, ha apuntat que ara per ara no vol decretar un confinament domiciliari –«no vull prohibir res», ha apuntat–, i ha considerat que opta «aprendre a viure amb el virus» buscant l’«equilibri».

En el ple, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que la Generalitat està constituint ‘procicats’ (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya) específics per a diferents zones de Catalunya a fi d’«avançar-se a possibles rebrots en altres punts de Catalunya».

Durant la sessió de control al president, Quim Torra ha admès que la situació és «preocupant» i que hi ha hagut «errors de comunicació» amb la ciutadania. «Tenim una situació difícil a l’Àrea Metropolitana [...], però no podem tancar el país», ha etzibat el cap del Govern. «No podem posar un mosso darrere de cada ciutadà», ha remarcat Torra, i ha instat la ciutadania a complir les restriccions i les mesures de seguretat i protecció.

Mobilització de recursos

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha advertit que la gestió de la pandèmia a la tardor, quan es preveu una segona onada, serà «complexa» i «difícil», per la qual cosa requerirà mobilitzar «tots els recursos» en la mobilització» «més important de diners públics dels últims anys.

Aragonès ha acusat de no complir el pacte per utilitzar els superàvits i ha sol·licitat flexibilitzar el dèficit fins a un 1% per endeutar-se a fi de poder gastar el que requereixi la pandèmia.

Notícies relacionades

D’altra banda, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha instat el Govern central a traspassar les competències en polítiques passives al Servei d’Ocupació de Catalunya si des de l’Executiu central «no es pot donar suport» complint les prestacions per erto que alguns ciutadans encara no han rebut.

El Homrani ha afirmat que s’ha reunit amb la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, però que «no hi ha hagut voluntat de treballar conjuntament» i ha afegit que és «lamentable» que el Govern central no compleixi amb els més afectats per la crisi que deixa el virus.