HOMENATGE D'ESTAT A LES VÍCTIMES DE LA COVID-19

El germà de José María Calleja: «La memòria és un deure»

Hernando Fernández Calleja reivindica la unitat com «el millor homenatge» per brindar a les víctimes de la pandèmia

calleja / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Hernando Fernández Calleja, germà del periodista José María Calleja, mort per Covid-19 a finals d’abril, ha defensat aquest dijous en l’homenatge d’Estat a les víctimes de la pandèmia la unitat com «el millor homenatge» per brindar als que van morir per aquesta malaltia i ha reivindicat la memòria com «un deure».

«La memòria és un deure; el millor homenatge que podem fer és mantenir-nos units en el seu record i construir el país que [les víctimes] haurien volgut compartir», ha assegurat el germà del periodista i un dels dos ciutadans que han intervingut en l’acte. 

Com Fernández Calleja ha definit, es tracta d’un «comiat simbòlic» dels que van morir a causa d’una malaltia que, segons les seves paraules, «ha sigut i continua sent una executora freda, cruel i destructora».

Ha destacat que el dolor per la pèrdua del seu germà és també el dolor dels que han perdut els seus familiars durant aquesta pandèmia, «compatriotes», ha dit, amb els que ha compartit «il·lusions i esperances».

Exercir la compassió

El germà del periodista José María Calleja ha demanat als ciutadans «compassió», ja que és «un sentiment» que ajuda a «comprendre el dolor dels altres» i a participar dels seus «afanys trencats» i de la seva «tristesa immensa».

En la que ha sigut la primera de les dues intervencions ciutadanes (la següent l’ha fet una infermera de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona), Fernández Calleja ha recordat altres personalitats que també van morir per coronavirus, com l’actriu Lucía Bosé, l’escriptor xilè establert a Astúries Luís Sepúlveda i l’empresari Alfonso Cortina. Igualment ha esmentat altres noms de ciutadans de diferents edats, morts pel virus.

Notícies relacionades

«Però no som aquí per honrar la glòria de ningú, sinó per honrar la memòria dels que se’n van anar brutalment en aquests mesos de pandèmia i honrar els morts anònims i silenciosos que van perdre la vida per aquesta terrible malaltia», ha recalcat al Pati de l’Armeria, al Palau Reial.

Del seu germà José María, el petit de vuit, ha remarcat l’estreta relació que va tenir amb ell. «Vam ser un suport incondicional en els moments més durs i en els moments més feliços», ha recordat.