OPERACIÓ AL BAIX LLOBREGAT

La Guàrdia Civil registra una empresa de la Generalitat per desviament de fons en l'esport

Els agents entren a la seu de la societat Equacat, que gestiona el Canal Olímpic

El jutge investiga si part dels diners públics es van destinar a actes vinculats al procés

zentauroepp50864707 escorcoll191112104044

zentauroepp50864707 escorcoll191112104044 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil, per ordre del jutge de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha practicat aquest dimarts al matí una entrada i registre a la seu de l’empresa pública de la Generalitat Equacat, gestora del Canal Olímpic de Castelldefels, que està sent investigada pel presumpte desviament de fons públics del Consell Català d’Esports, òrgan que depèn de la Secretaria General de l’Esport dirigida per Gerard Figueres, i de la Diputació de Barcelona, segons han confirmat a aquest diari fonts de la investigació. Una de les línies d’investigació oberta per l’instructor és la possibilitat que aquests diners poguessin haver anat a finançar activitats relacionades amb el procés independentista.

Els agents s’han dirigit a la seu de l’empresa pública situada a l’avinguda del Canal Olímpic de Castelldefels per obtenir els expedients de justificació d’aportacions a Equacat per 500.000 euros, aprovada pel Govern català, així com documentació sobre dues subvencions de la Diputació de Barcelona de 300.000 euros cadascuna i dos més del Consell Català de l’Esport, de l’any 2014 i 2015, per gairebé 80.000 euros adjudicada de manera directa, sense concurs públic.

El jutge que investiga aquesta presumpta malversació considera que hi ha indicis que la justificació dels fons entregats per la Diputació de Barcelona i la partida pressupostària de 500.000 euros sigui la mateixa (obres d’adequació i rehabilitació del Canal Olímpic), artifici que podria haver-se utilitzat per emmascarar la veritable destí d’una part dels fons. La proposta de transferència dels 500.000 euros va ser sol·licitada per Gerard Figueras i autoritzada pel llavors conseller Jordi Turull. La Guàrdia Civil afirma que es desconeix en què es va fer servir aquesta quantitat.

Duplicitat de subvencions

Notícies relacionades

Per això la necessitat de comprovar el destí donat a les subvencions que havien de ser destinades a l’esport i poder aclarir si hi va haver duplicitat i si realment es van realitzar les obres per a les quals van ser concedides, és a dir l’adequació del Canal Olímpic per a unes proves esportives. El jutge sospita, a més, que el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, també podria haver participat en la concessió d’altres subvencions presumptament il·lícites. El 12 de novembre del 2019 ja es va registrar la seu del Consell Català de l’Esport i es van trobar proves sobre una sèrie de subvencions econòmiques i es va constatar l’increment d’ajuts a la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. El secretari general de l’Esport va ser detingut.

En una interlocutòria, el jutge Aguirre apuntava llavors que els fons públics percebuts per l’entitat sobiranista CatMón a través de subvencions irregulars  podrien haver sigut destinats a la realització de «viatges i entrevistes» referents a la independència de Catalunya, segons assenyala en la causa per desviació de fons públics a fundacions afins a l’antiga CDC. Els ajuts que investiga, «per tant», serien aliens a l’àmbit propi de la fundació i «a la finalitat per a la qual es van destinar» les subvencions concedides. CatMón és una entitat presidida per Víctor Terradellas, un activista sobiranista amic de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.